SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Apple'ın Efsane CEO'su Görevi Bıraktı

A- A+ PAYLAŞ
 
Amerikan elektronik devi Apple'ın kurucusu Steve Jobs, CEO'luk görevinden ayrıldı.
 
'Silikon Vadisi'nin efsane ismi Steve Jobs, Apple'deki CEO'luk görevinden istifa ederek, koltuğunu uzun zamandır sağ kolu olan Tim Cook'a devretti. Jobs yola Apple'ın yönetim kurulu başkanı olarak devam edecek.
 
Çalışanlara bir e-posta atarak kararı duyuran Jobs, duygusal mesajında, "Her zaman, bir gün görevimi yapamaz ve beklentileri karşılayamaz hale gelirsem bunu size ilk ben bildireceğimi söyledim. Maalesef o gün geldi" dedi.
 
Analistler uzun zamandır sağlık sorunları olan Jobs'ın istifasının beklendiğini belirtti. Bu gelişmenin Apple'ın Eylül'de olası yeni bir iPhone, 2012'de de yeni iPad'in piyasaya sürülmesi planlarını etkilemeyeceği kaydediliyor.
 
APPLE'I DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ YAPTI
55 yaşındaki Steve Jobs 14 yıllık CEO'luğu sırasında yok olmanın eşiğine gelen Apple'ı dünyanın en büyük teknoloji devi haline getirdi.
 
IPHONE'LA ÇIĞIR AÇTI
Jobs, 2007'de ilk iPhone'un piyasaya sürülmesiyle teknolojide yeni bir çığır açtı ve Apple'ın Exxon Mobil ile ABD'nin borsaya kote en büyük şirketi konumu için başabaş gelmesini sağladı.
 
KANSERLE SAVAŞTI
2004 yılında kanser teşhisi konulan Jobs'ın, aynı yıl geçirdiği ameliyatla pankreasından bir tümör alınmıştı. Jobs 2008 sonundan 2009 yılı ortasına kadar izne ayrılarak karaciğer nakli ameliyatı geçirmişti.
 
GARAJDA KURDULAR
Efsane CEO Steve Jobs'ın Apple'daki öyküsü de bir hayli ilginç. Jobs liseden arkadaşı Steve Wozniak ile birlikte 1976 yılında Jobs 21, Wozniak 26 yaşındayken Apple Computer Co.’yu Jobs’ın ailesinin garajında kurdular. İlk piyasaya sürdükleri bilgisayarın adı Apple I’dı. İlk bilgisayarları fazla dikkat çekmemiş fakat 1977’de piyasaya sürdükleri Apple II ev piyasasında sağlam bir yer elde etmiş ve Apple’ın yerini sağlamlaştırmıştı. Artık piyasada büyük bir değere sahip olan Apple, Jobs önderliğinde kendini yenilemeye sürekli devam etti.
 
APPLE'DAN AYRILMA VAKTİ
Apple artık büyük bir şirketti ve şirketi kendisiyle yönetebilecek yetenekli olduğuna inandığı John Scully'i (O zaman Pepsi-Cola’nın CEO’su) “Ömrünün sonuna kadar sadece şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa dünyayı değiştirmek mi istiyorsun?” sözleriyle ikna ederek Apple’ın yeni CEO’su haline getirdi. İlk seneden sonra fikir konusunda zıtlık yaşadılar ve bir noktadan sonra fikirleri birbirinden tamamen ayrıldı. Yönetim kurulunun karşı tarafta yer alması sonucu Jobs Apple’dan ayrılmak zorunda kaldı.
 
MAC'İN AĞABEYİ NeXT
Apple’dan kovulmasını başına gelebilecek en güzel şey olarak değerlendiren Jobs, NeXT Computer’ı kurdu. Fazla tanınmayan bu bilgisayardaki birçok yenilik daha sonra MAC OS X’de görülecekti.
 
PIXAR’IN 'OYUNCAK HİKAYESİ'
Aynı dönemde kurduğu animasyon stüdyosunda ilk bilgisayar animasyon filmi olan Oyuncak Hikayesi’ni yaptılar. Kayıp Balık Nemo, Arabalar, İnanılmaz Aile gibi yapımların da sahibi olan Pixar, Oscar başarısını elde etti.
 
VE APPLE’A DÖNÜŞ
1996 yılında Apple Jobs’u geri getirmek için NeXT’i satın aldı ve Apple artık NeXT’te geliştirilen teknolojiyle son halini almıştı.
 
Jobs artık şirketi sadece bilgisayar şirketi olmasının ötesinde ürün yelpazesini genişleterek iPod’u piyasaya sürdü. Jobs önderliğindeki Apple daha sonra iPad, iPhone gibi alanında lider ürünleri piyasaya sürdü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız