SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Apricobama Ya da Turan Emeksiz!

A- A+ PAYLAŞ

Ecz.Feridun OĞUZ

Bir seneyi aşkın bir süredir ben ve benim gibi onlarca arkadaşımla birlikte nadasa bırakılmış 50 yaş civarındaki yüreklerimiz kıpır kıpır, yaşlı ağaçların genç sürgünleri gibi yemyeşil ve rengarenk çiçek açmakta.

Kolay mı?

Bunca yıl sonra lise arkadaşlıklarımız bir kardeşimizin üstün gayreti ,çabası sonucu yeniden filizlenmiş,okul yıllarından birbirini hiç tanıyıp hatırlamayanlar kucaklaşmış, o zamanlardan arkadaş olanlar sarmaş dolaş olmuş nasıl filiz verip çiçek açmasın kalan son çeyreğini yaşayan bu yürekler…

Selam verip masana oturan akranın “beni tanımazsınız gardaş o zamanlar siz gomünisttiniz ben faşisttim hoşgeldiniz” dediğinde o günleri anımsayan dimağınız bu gün nasıl yeni sürgün vermesin??

Neydi bu heyecanı alevlendiren ortak payda?

Birbirine kanlı bıçaklı olmuş onlarca insanı kucaklaştıran bu sihir neydi?

Elbette “TURAN EMEKSİZ LİSE”li olmak ve aynı yıl mezun olmak….

Şimdilerde sorun bakalım kimdir bu TURAN EMEKSİZ

Adı niye bir liseye bir caddeye ilham vermiş?

Sorun bakalım “Malatya’daki Malatya’lılar Derneği” nin bile kurulduğu şehrimin insanlarına
Bilen var mı?

Tanıyan hatta duyan kaç kişi çıkacak?

1977 mezunlarının çoğunun doğum yılı olan 1960 ın 28 Nisan’ında İstanbul Beyazıt’ta katledilen 19 yaşındaki delikanlıyı hatırlayan var mı?

Sağcısı solcusu herkesin yara aldığı, ya bedeninde ya benliğinde bir iz bırakan 12 Eylül darbecilerinin adından korkarak değiştirdikleri bu okulu; “TURAN EMEKSİZ” lisesini görenler var mı?

Hafızam beni yanıltmıyorsa %92 çoğunlukla kabul edilmiş 12 Eylül anayasasının yaratıcılarının mantığının ürünü değil mi bu isim değişikliği.

Ben ve benim gibi düşünen % 8 in o gün antidemokratik bulup hayır dediğimiz bu anayasa bugün toplumun en az % 90 ı tarafından “değiştirilmeli” diye nitelendiriliyor,”bu anayasayı değiştireceğim” diyenler iktidar oluyorsa bir küçük isim değişikliğininde zamanı gelmemişmidir sizce?

Malatya’da son 30 yılda kaç binanın adı Hicret Ap. bilen var mı,kaç tane Mekke,Medine apartmanı yapıldı sayan var mı?
Yanlış anlaşılmasın kesinlikle yadsıdığım için eleştirmek için söylemiyorum bunu. Malatya, ülkeyi yönetenlerin yanlış tercihleri ve uygulamaları sonucu bir değişim geçirmiş ve tercihini bu yöne doğru yapmıştır. Demokrasinin gereğidir ve paylaşmasanız bile saygı duyma gerekliliğiniz vardır ve ben bu tercihlere saygı duyuyorum.

Tabii aynı saygıyı bekliyorum da.

Demokrasinin nimetlerini kullananların demokrat olmalarını beklemekte sanırım en doğal hakkım.

Zinhar! kendim için değil,

Mesela “TURAN EMEKSİZ” adı için,bu ada ve onun nezdinde bu adın temsil ettiği değerler için saygı bekliyorum.

Haydi Malatya’mın sevgili seçilmiş yerel yöneticileri;
Hazır, yağmasada gürleyen bu demokrasi rüzgarı varken kaptırın kendinizi bu rüzgarın esintisine ve okuluma yeniden “TURAN EMEKSİZ” adını vermekten çekinmeyin.

Haydi Malatya’mın mülk-i erkanı,
Bir zamanlar erkek evlatlarına verdikleri bu ismi memleketlerinde azınlıkta kalmış Malatyalı’lara bir lise adı olarak çok görmeyin.

Ve en büyük haydi;

Siz sevgili arkadaşlarıma ”TURAN EMEKSİZ LİSESİ 1977 LİLERİ”ne.
Bizi yaşamımızın son çeyreğinde ilk günkünden daha sıcak duygularla kucaklaştıran o isme yeniden ne kadar ihtiyacımız olduğunun farkında mısınız?

Ben Robert Kolejliyim diyen birinin yüzündeki ifadeyi gördünüz mü hiç? Ya da Galatasaray liseliyim diyen birinin göğsünün nasıl kabardığına dikkat ettiniz mi?

Katledilişinin 49. yılında çakalım ilk kıvılcımı adını yaşatabilmek için şehidimizin. Belli mi olur kısa sürede gönüllerde bir ateş olur TURAN EMEKSİZ adı okulumuza yeniden konulur.

Bizler aynı yaştayız emr-i hak ne zaman gelir bilinmez, belki 50 yaşı göremeyiz ama ölümünün 50. yılında adı tekrar lisemize konulursa hem “TURAN EMEKSİZ” adı yaşar hemde bizim “TURAN EMEKSİZ 77 LİSİ” olmamızın bir değeri olur.

Yoksa herhangi bir liseden 1977 de mezun olmuş binlerce liseliden bir farkımız kalmaz.

Ve siz sevgili hemşehrilerim saygıdeğer Malatya’lılar kıvrak zekanız ince mizah anlayışınızla şehrin her yanını “Aprıcobama”posterleriyle donattınız. Bu isimle çocuklarınızın karnını belki üç gün doyurabilirsiniz,ama TURAN EMEKSİZ adı ve temsil ettiği değerlere sahip çıkarsanız torunlarınızın torunlarının Obamalara muhtaç olmasını engellersiniz.

Son söz:Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz sevgili TURAN EMEKSİZ, umarım rahat uyuman için adına yakışan,bize yakışan davranışları sergiler ülkünü ülkümüz bilir ışığınla yolumuzu aydınlatabiliriz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız