SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arabuluculuk Merkezi Açıldı

0
Güncellendi - 2016-04-14 20:14:29
Arabuluculuk Merkezi Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi tarafından Malatya Adliyesi’nde  Arabuluculuk Merkezi için açılış töreni yapıldı.

Törene Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Malatya Cumhuriyet Başsavcı Vekilli Abdülkadir Gündem, Adli Yargı ilk Derce Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Fidan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Mert, Malatya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Badem, Baro Başkanı Enver Han,  Malatya Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu-Av. Betül Aksoğan,  avukatlar katıldılar.

“BU SİSTEM 160 ÜLKEDE VAR”

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, , “Bugün dünyada da, Türkiye’de de her geçen gün yargılamadaki süreler uzamakta, yoğunlaşan davalar bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Hem dünyada, hemde ülkemizde bu sorunla baş etmek anlamında ve önemlisi de ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ düsturuyla, adaletin hızlı bir şekilde tecelli etmesini sağlayacak bir müessesedir arabuluculuk sistemi.   Gerçekten baktığımızda dava dediğimiz süreç dünyada da, Türkiye’de de 200 gün ile 400 gün arasındaki bir süreci ifade etmektedir. Şuanda çözdüğümüz yaklaşık 2 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 87’si bir günde yada bir günden daha az bir sürede çözümlenmiş durumda. Eğer bir arabulucuya giderseniz ve arabulucuda bu sorunu çözdüğünüzde çok daha kısa sürede, belki bir günde, belki 2 günde, belki 1 haftada bu sorunu çözebilirsiniz. Dünyada 160 ülkede arabulucu sistemi var. Biz ne  yazık ki ülke olarak biraz geç olarak bu sisteme entegre olmuş durumdayız. Ama hızlıca bu sistemi Türkiye’de sağlamak istiyoruz” dedi.

“İŞ DAVALARI YASAL OLARAK ÖNCE ARABULUCUYA GİDECEK”

Öztatar, “Malatya Adliyesi’nin giriş katına kurulan Arabuluculuk İrtibat bürosundan Adliye’deki Arabuluculuk Merkezi’ne yönlendirmeler yapılacak, buradaki personel, gerek hakimlerin yönlendirmesi, gerekse de İrtibat Bürosu yönlendirmesi ile gelecek vatandaşlarımızı personelimiz ve arabulucularımız bilgilendirmede bulunacaklar. İnsanlarımız arabulucuya daha kolay ulaşma imkanı bulacaklar” şeklinde konuştu.

Öztatar şöyle devam etti; “biliyorsunuz Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu bir eylem planı var, 6 aylık. Bu 6 aylık eylem planı çerçevesinde bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları dahil olmak üzere, miktar belirlenmeksizin önce arabulucuya gidecek, bu bir dava şartı olacak, daha sonra dava yoluna gidecek. Buda yaklaşık olarak 400 bine yakın iş dosyasının arabulucular tarafından çözümlenmesi, çözümlenmeyen uyuşmazlıkların dava yoluyla gelmesi demektir. Bununla ilgili bakanlık olarak kanun tasarımızı bitirdik, hazırladık, şuan da görüşe gönderildi. İnşallah Haziran ayı içerisinde Meclis’imiz  uygun gördüğü taktirde yasalaşacaktır. Böylelikle iş uyuşmazlığında zorunlu arabulucu sürecine geçmiş olacağız. Öğrendiğimiz kadarıyla da Malatya’da 4 iş mahkememiz var.”

“HEM ÇÖZÜM BULUNUYOR, HEMDE HUSUMETLER BİTİYOR”

Arabuluculuğun gizli olduğunu belirten Öztatar, “Burada amacımız ticari hayatta iş adamlarımızın sorunlarının bir an önce çözümlenmesi. Daha da önemli olan arabuluculuğun gizli olmasından dolayı ticari sırların ortaya çıkmaması ve gizli bir şekilde sorunalrın çözülmesine katkı sağlayacak" şekilnde bilgi verdi.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, “İnsanların şunu bilmesini istiyoruz; sorunları daha kısa sürede çözebilecekleri bir çözüm yöntemi var. Bu çözüm yönteminde taraflar kendi kararlarını kendileri vereceklerdir. Daha da önemlisi esasında bu bir toplumsal barış projesi. Yani iki komşunun, iki akrabanın, işçi ile işverenin, bu anlamda sorunlarını barışçıl şekilde çözümlemeleri ney sağlayacaktır? Malatya'daki barışında bir mimarı olacaktır, ikili arasındaki sorunların barışçı şekilde çözülmesini sağlayacaktır.  Bakın; ne yazıkki mahkemelerde husumetler bitmemektedir. Ne demek istiyorum? Mahkeme bugün sorunu çözüyor,  ama iki tarafta yine bir birine husumetle bakıyor. Oysa arabuluculukta hem sorun çözümlenmekte, hem de taraflar arasındaki  husumetler bitmektedir" dedi.

ÖRNEK ARABULUCULUK DAVALARI

Bir işçi davası Türkiye'de yaklaşık 2-3 yıl sürdüğünü kaydeden Öztatar, "Bir arabulucu anlatıyor, 4 yıllık devam eden bir işçi davasında, işçi ve işveren geçen hafta arabulucuya gitmeye karar veriyorlar. Arabulucu da 4 yıldır devam eden davayı da 3 saatte bitirmiş. Bakın 3 saatte arabulucuda bitmiş ve bir hafta sonra da işçi alacağına kavuşmuş" şeklinde yaşanan bir olayı anlattı.

Arabuluculuk yöntemi ile çözüme kavuşan bir başka olayı da anlatan Öztatar; “Bir işçiyi, işveren yaşlı olduğu için işten çıkarıyor, artık performansı düşük diye işten çıkartıyor. Arabulucuya gidiyorlar ve arabuluculukta şöyle bir anlaşmaya varıyorlar; hem işçi alacağına kavuşuyor, hem de işçinin işsiz olan oğlunu işveren işe alıyor. Böyle güzel örnekler meydana gelmekte” diye konuştu.

Öztatar, devam eden davalarda vatandaşların arabulucuya gidebileceklerini belirterek, “Davanın devam etmesi arabulucuya gelmelerine sıkıntı yaratmıyor. Arabulucuya gidildiğinde hakim davayı 3 ay erteliyor, bekliyor. Taraflar 3 ay içinde anlaşırsa hakim bu konuda karar vermiyor."

Açılış töreninde konuşan Baro Başkanı Enver Ha ise; , “Ülkenin arabuluculuğa ihtiyacı var. Yargının yükünün azalması açısında daha seri yargılamaların yapılabilmesi için Adliyelerimizin daha nitelikli davalara bakabilmesi, Tüketici Hakem Heyeti davaları ve buna benzer davaların Adliyeye gelmeden arabulucular  vasıtasıyla çözümlenmesinin Adliyenin iş yükünü azaltacağı kanaatindeyiz” dedi.

Malatya Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu-Av. Betül Aksoğan ise, “Uzun süren davaların hızlı çözülmesi, masraftan ve zamandan kazanmış olacağız. Vatandaşlarımız çekinmesinler, bizlere gelip sorsunlar, her şekilde bizlerde destek olacağız” dedi.

Tören sonunda aynı zamanda Malatyalı da olan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar’a Cumhuriyet Başsavcı vekili Abdulkadir Gündem, kayısı, Malatya Baro Başkanı Enver  Han ile Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu-Av. Betül Aksoğan ise plaket verdiler.

Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız