SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aramalar Sürüyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:08:16
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili aramaların sürdürüldüğünü söyledi. 
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Denizli Dedeman Park Oteli’nin açılışını yaptı. Açılışın ardından bir konuşma yapan Arınç, Malatya-Erhaç Havaalanı'ndan dün kalkan uçağın düşürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Arınç, “Uçağımızın Suriye tarafından resmen düşürüldüğü açıklandı. Son yarım saat itibariyle arama çalışmaları sürüyor. Arama çalışmalarına bizim tarafımızdan 5 helikopter ve gemiler katılmakta, Suriye tarafından da çalışmalara yardımcı olunmaktadır. Anlıyorum ki bu arama çalışma çalışmaları sonuçlandığında ve uçağımızın niçin düşürüldüğü konusu aydınlatıldığında, kamuoyuna daha da tafsilatlı bilgi verilecektir. Arama çalışmalarına katıldıkları ve bu olayla ilgili olarak bir kasıttan bahsedilmediğine göre Suriye tarafı bunu açıklamak mecburiyetindedir. Temaslar sonucunda bu açıklamalar yapıldığında ve Türkiye tarafından da buna ilişkin bir sonuç ortaya konulduğunda hepimiz savaş uçağı olmayan eğitim keşif amaçlı rutin çalışmalarını sürdüren uçağımızın, hangi karasularda ne şekilde ve hangi amaçla düşürüldüğü konusu kamuoyuna ilan edilecektir. Fevkalade üzgünüz. Mürettebatımızın 2 kişi olduğu, 2 pilot olduğu biliniyor. Umarım ki, canlı olarak hayata dönerler. Biz bundan büyük bir sevinç duyacağız. Yapılan açıklamalarla bu sonucun nasıl meydana geldiği konusunda bilgi sahibi olacağız. Sükunet içinde olmalıyız, tahrik edici konuşma ve davranışlara kesinlikle prim vermemeliyiz. Evet kritik bir konu olduğunu kabul ediyoruz, ancak bunu açıklayacak bilgilere henüz sahip değiliz. Konu üzerinde süratle bir çalışma yapılmaktadır. Umarım en kısa zamanda bu ilan edilecektir” dedi.
 
ARAMA ÇALIŞMALARI..

Suriye’nin hava sahasını ihlal ettiğini öne sürdüğü Türk savaş uçağını düşürmesi sonucunda 2 Türk pilotunu arama çalışmaları sürüyor. Sabah saatlerinde arama-kurtarma faaliyetlerine katılan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir gemi, Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çevlik sahiline geri döndü.
 
Dün görev uçuşu için Malatya Erhaç Meydanı’ndan kalkış yapan ve Suriye hava sahsını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Türk savaş uçağının iki pilotunun, Suriye’nin Lazkiye kentinin Um el-Tuyur köyünün doğrusundaki sahil bölgesinde arama çalışmaları sürüyor. Suriye ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca ortaklaşa yürütülen arama-kurtarma çalışmaları kapsamında uçağın bazı parçalarına ulaşıldığı, ancak tamamının bulunamadığı kaydedildi. Ankara ve Adana’dan hava uçuşları, Mersin’den de deniz araçları ile arama çalışmaları da sürdürülüyor.
 
Bu sabah saatlerinde Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çevlik’teki Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait limandan demir alıp, arama çalışmalarına katılan bir gemi, öğle saatlerinde limana geri dönüş yaptı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait ‘73’ nolu geminin limana yanaşması bölgede hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Bölgede görev yapan gazeteciler en iyi görüntüyü alabilmek için adeta birbirleri ile yarışırken, limana yanaşan gemiden herhangi bir uçak enkazı ya da kayıp askerlere ait hiçbir şey çıkmadı. Askerler, gemiyi limana yanaştırıp halatlarla bağlantısını sağlarken, bir başka askerin de söz konusu gemiye Türk bayrağı asması dikkat çekti. Bölgedeki aramalar ise sürüyor.

 
KIŞANAK'IN AÇIKLAMALARI
Öte yandan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Suriye’nin Türk jetini vurmasıyla ilgili olarak, “Dün yaşanan üzüntü verici olay, Türkiye’nin Suriye ve Ortadoğu politikasını sorgulamamıza vesile olabilecek önemli bir gelişmedir. Olay karşısında iktidarın içine girdiği aciziyet başka bir problemdir” dedi. 
 
BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, katıldığı bir program öncesi basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Kışanak Türk jetinin Suriye’de düşürülmesi ile ilgili olarak, “Suriye’deki gelişmelerle ilgili Türkiye uzun zamandır müdahale yanlısı, savaş yanlısı. Türkiye bu konuda birincil aktör haline getirilmeyi hedefleyen bir politika izliyor. Bunun ne kadar tehlikeli ve riskli bir politika olduğu dün yaşananlarla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Öncelikle Türkiye’nin bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı ve bunu da Türkiye eliyle yapma heveslisi olmaktan kurtulması gerekiyor. Dün yaşadığımız olay gerçekten üzüntü veren, olmaması gereken bir durumdu. Ancak bu, Türkiye’nin Suriye politikasını, Ortadoğu politikasını sorgulamamıza vesile olabilecek önemli bir gelişmedir. Tüm Türkiye kamuoyunun AKP hükümetinin bu politikalarını sorgulaması gerekiyor. Başımıza ne dertler açacağı, Türkiye’yi nelere sürükleyeceğinin bir işareti olmuştur. Bu nedenle öncelikle bunun yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“Olay sonrasında Ankara’nın, iktidarın içine girdiği aciziyet de başka bir problemdir” diyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü;
 
“Yani Saat 12.00 gibi uçak ile radar bağlantısı kesiliyor, yani artık düşürüldüğü belli ama akşam 20.00’ye kadar 21.00’e kadar bu konuda resmi bir açıklama yapamaz halde olan bir iktidar karşımızda. Bu ülkenin bir savaş uçağı Malatya Hava Üssü’nden havalanmış ve saat 12.00 civarlarında kendisiyle irtibat kesilmiş ama Türkiye kamuoyuna şunun bilgisi verilmedi; ‘Bu uçak hangi görev için havalandı? Nereye gidiyordu? Hedefi neydi?’ Uçak kaybolmaz, kaybolacak bir şey değil. Üstelik askeri bir uçak. O nedenle, hükümetin izlediği bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı politikayı sürdürebilecek kabiliyetinin olmadığı da açığa çıkmıştır. Kendi uçağının akıbetini 7-8 saat açıklayamayacak durumda olan bir iktidarın, bu kadar müdahale yanlısı ve heveskar olması Türkiye’yi gerçekten büyük bir bataklığa sürükleyecek kadar güçlü bir tehlikedir. Herkesin bu tehlikeyi görerek bu durumu sorgulaması gerekmektedir”
 
Kışanak, Türkiye’nin Suriye’ye askeri bir müdahale ihtimalinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ise, “Temenni ediyoruz ki olmasın. Bu işi milli bir gururmuş gibi tanımlayıp, toplumu böyle hazırlayıp, bundan empoze ederek bir müdahale, çatışma sürecini başlatma yaklaşımı varsa, herkesin bunun karşısında durması lazım. Doğrudur, bir devlet için savaş uçağının düşürülmesi kolay kabul edilebilir bir şey değildir. Ama bunu kendisi bile izah edemiyorsa, kendisi bile 7-8 saat izah edemeyecek halde ise yani o uçağın orada ne işi vardı, hangi görev için gitti, niye sınır ihlali yaptı? Bunların tamamının cevabını veremiyorsa bu zaten büyük bir problemdir. O nedenle biz bunun bir savaş politikasına vesile edilmesine kesinlikle karşıyız. Bunun Türkiye için de, halklarımız içinde hiç hayırlı bir şey olmayacağını biliyoruz” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız