SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgir Ermenileriyle Buluşuyor

A- A+ PAYLAŞ

Arapgir ilçesinde bulunan Ermeni Mezarlığı, ilçe kökenli Ermenilerin talebi üzerine Arapgir Belediyesi ile Arapgir Kültür Derneği'nin işbirliğiyle düzenleniyor.

Arapgir Kültür Derneği'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Arapgir’deki Ermeni Mezarlığı, Arapgir Belediyesi ve Arapgir Kültür Derneği’nin işbirliğinde, Ermeni kültür ve geleneklerine uygun olarak düzenleniyor. İstanbul’da yaşayan Arapgir kökenli Ermeniler’in temsilcileri tarafından gündeme getirilen düzenleme talebi üzerine harekete geçen Arapgir Belediyesi ve Arapgir Kültür Derneği öncelikle mezarlık içi ve çevresini ağaçlandırarak çalışmaları başlattı.

İstanbul’da yaşayan Ermeniler’i temsilen Onnik Nalbant Kazaroğlu, Jinever Anadol,  Margirit Atmaca, Hüsrev Kürkçüoğlu, İstanbul’daki Arapgirliler’in birlik ve dayanışma örgütü Arapgir Kültür Derneği’nin Başkanı Turgay Akşahin ile birlikte 20-21 Haziran tarihlerinde ilçeyi ziyaret ettiler.

Derneğin, Arapgir’e yönelik sürdürdürdükleri çalışmalardan  birisi olarak ifade ettiği geziyle ilgili Akşahin; “Arapgir’in geçmişi ve ortak kültürü ile beraber yüzlerce yıl yaşam süren Ermeni hemşehrilerimizle buluştuk” diye konuştu. Arapgir Kültür Derneği Başkanı olarak bizzat eşlik ettiği geziye dair bilgi veren Akşahin; “Son 2 yıldır Arapgir’deki değerlerin ayağa kaldırılması çerçevesinde yürüttüğümüz; özellikle de İTÜ, Çekül Vakfı, Arapgir Belediyesi, Arapgir Kaymakamlığı ve Arapgir Kültür Derneği işbirliği başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde görmek ve yapılacakları birlikte tespit etmek üzere bu çalışmaya büyük destek veren Ermeni hemşehrilerimizi kentimizde ağırladık” dedi.

Gezide Ermeni Cemaatinin temsilcileri ile bir araya gelen Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk  Cömertoğlu, mezarlığın tekrar elden geçirileceği, çevresine istinat duvarının yapılacağı, kapısının ve içerisindeki suyun ıslahı ile birlikte  mezarlığa ve insanlığa yakışabilecek bir duruma gelebileceğinin” sözünü verdi. Cömertoğlu, bu işlerin kendileri tarafından yapılacağı söyledi.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun açıklamalarını çok mutlu olduklarını belirten Ermeni cemaatinin temsilcileri, “Bu haber İstanbul’ da yaşayan bütün Ermeni vatandaşlara tarafımızdan duyuruldu. Herkes çok memnun oldu” dediler. Ermeni cemaatinin temsilcileri, “Ziyaretmizin asıl amacı doğup büyüdüğümüz Arapgir’i gezmek ve havasını teneffüs etmek, eş ve dostları görmekti” dediler ve eklediler:

“Yaklaşık iki yıldır İstanbul Arapgir Kültür Derneğinin Başkanı Sayın Turgay Akşahin ile olan ilişkilerimizde ve Belediye Başkanımız Sayın Haluk Cömertoğlu ile görüşmelerimiz sonucunda Arapgir’e olan ilgimiz biraz daha arttı. Geçen aylarda İstanbul’daki bir buluşmada gerek Başkan Turgay Bey in, gerekse Belediye Başkanımız Sayın Haluk Cömertoğlu’ nun teşvik ve destekleriyle geçmişte vefat eden büyüklerimizin Arapgir’de bulunan mezarlığının bakımdan geçirilmesi gerektiğini, ilgiye ihtiyacı olduğunu gündeme getirdik. Belediye tarafından mezarlığın yolun açıldığını, çevreye ağaç dikildiğini gördük memnun olduk.”

Ermeni Mezarlığı’nda yapılan düzenleme için teşekkür ziyaretine gittikleri Arapgir’de Beledi Başkanı Cömertoğlu ile görüşen temsilciler, yeni ıslah çalışmalarına ilişkin bilgileri de bu sırada aldıklarına işaret ettiler ve şöyle konuştular:

“Mezarlığın tekrar elden geçirileceğini çevresine istinat duvarının yapılacağını kapısının ve içerisindeki suyun ıslahı ile birlikte mezarlığa ve insanlığa yakışabilecek bir duruma gelebileceğinin sözünü verdi.

Mezarlıktaki çalışmaların sonbaharda tamamlanarak açılış töreni yapılacağını ifade eden Arapgirli Ermeniler’ in temsilcileri, mezarlığın Ermeni gelenek ve göreneklerine göre düzenleneceğini ifade ederek şöyle devam ettiler:

“Ümit ediyoruz ki yakın zamana kadar bu iş istediğimiz şekilde düzenlenecektir. Biz de açılış için gerek Türkiye’ de ve gerekse Yurt dışında bulunan Ermeni vatandaşlarımızı da Arapgir’ e getirerek coşkulu bir açılış yapmak için hazırlıklara başlamış bulunmaktayız. Bizler Arapgir’ i çok seviyoruz ziyaret etmek bizim için ayrı bir keyif. Fakat, atalarımızın da yatmış olduğu mezarlığı ziyaret etmek de elbette ki Arapgir’i ziyareti sebeplerinden biri olacaktır. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız