SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgir 'Milli Park' Kararını Bekliyor

0
Güncellendi - 2016-08-11 03:04:37
Arapgir 'Milli Park' Kararını Bekliyor
A- A+ PAYLAŞ

Dağ Keçisi, Kınalı Kekliği ve Sarı Balığı gibi yaban hayatının yanı sıra zengin biyolojik çeşitliliğe sahip,  Arapgir’in Geyikpınarı ve Uzunsay Tepesi arasındaki Kozluk Çayı üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali’nin iptalinden sonra, vadiye kalıcı koruma sağlamak amacıyla Kemaliye Karanlık Kanyonunu da içine alacak şekilde yaklaşık 40 km’lik alanın ‘Milli Park’ ilan edilmesi için başlatılan çalışmalarda son aşamaya gelindiği bildirildi. Bölgenin ‘Milli Park’ olması için gerekli şartları taşıyıp taşımadığına ilişkin çalışmaların olumlu sonuç verdiği ve hazırlanan raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu kaydedildi.

“19 km’lik Kanyon Allah’ın bir mucizesi”

HES’in vadi içerinde oluşturacağı tahribat dünyaca ünlü Köhnü üzümünün yok olmasına, yöreye özgü Sarı Balık türünün tükenmesine, yaban keçisi ve çeşitli hayvan türleri ile zengin bitki örtüsünün büyük zarar göreceği gerekçesiyle yöredeki sivil inisiyatifle HES’e karşı büyük mücadeleler yürüten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, ÇED raporu alındığı halde Bakanlar Kurulu Kararıyla reddedilen tek projenin Kozluk HES projesi olduğunu söyleyerek “Yeni bir HES, ancak yeni bir firmanın başvurusuyla olabilir ama biz orayı birinci derece SİT alanı ilan ettik. Milli Park ilan edilmesi için başlattığımız çalışmalarda da sona gelindi” dedi.

“Bütün çalışmalarımız çevreyi koruma üzerine”

arapgir4Göreve geldiğinden bu yana çevreyi koruma esaslı çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Belediye Başkanı Cömertoğlu, Kozluk Çayı’na HES projesine bütün Arapgir halkının karşı çıktığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“HES ile ilgili müracaat eden firmalara ne kadar karşı çıktığımı herkes biliyor.  Arapgir halkı da karşı çıktı. Sonuçta ÇED raporu alınmış ve şu ana kadar bakanlığın reddettiği tek proje Arapgir Kozluk HES’tir. Biz şimdi bundan sonraki süreçte orayı korumak için zaten öncesinde SİT alanı ilan etmiştik.  Milli Pak ilan etmek için çalışıyoruz.  Arapgir’in varlığını korumak için bütün bunları yapıyoruz. Çevre bilincimiz var bizim.  İddialıyım, biz varken burada HES olmaz. Eskişehir Kozluk Vadisi ve Göz Vadisini de içine alan ama asıl merkezi Kayaarası Kanyonu olan çok büyük bir alan, 19 km’lik kanyon ancak derinliği ile birlikte 40 km bir alan. Kemaliye’deki Karanlık Kanyonu’nu da içine alan bölgenin Milli Park olması için çalışmalar devam ediyor.”

“Milli Park çalışmaları son aşamada”

Milli Park çalışmalarının son aşamaya geldiğini, dosyanın Bakanlıkta olduğunu ifade eden Cömertoğlu, konuya ilişkin açıklamasını şöyle tamamladı: “Bakanlıkta çalışmalar çok olumlu devam ediyor. Dolayısıyla bu arterin tümünün milli park olması durumu var.  Fauna ve flora açısından milli park olmaya yeterli midir diye yapılan araştırmalar bitti. Yeterli olduğu tespit edildi. 5 aşamalı bir çalışmanın 4. Aşamasına geldik. Arapgir’in kanyon bölgesi Allah’ın bir mucizesi. 5 km yürüyorsunuz su azalmış,  nerdeyse kuruyacak, 5 km aşağı iniyorsunuz dereler akıyor. Su kaynakları deşarj oluyor.  Tespit edebildiğimiz 20’nin üzerinde açık deşarj olan, 50 ile 200 litre arasında değişen su kaynağı var. Dolayısıyla canlılık devam ediyor.  Fırat nehrine kadar kaynaklar devam ediyor.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

arapgir2

arapgir3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • bekir Sözen (7 yıl önce)
    Sayın Başkanı ve Arapgirlileri verdikleri mücadele için kutluyorum.Sanayi,elektrik elbette vazageçilemez değerler.Ancak H.E.S. cilerin gözü hiçbir şeyi görmüyor yeterki para kazansınlar.Kayaarası Kanyonunun değeri para ile ölçülürmü.Arapgir düzenli bir planlama ile Kemaliye ile beraber Turizmden de çok gelir elde edebilir.Doğanın tahribine yönelik tüm girişimlere karşı durmak herkesin görevidir.ÇEKÜL vakfı önceliğimiz Doğal ve Kültürel mirasımızın korunup gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır.
    0
    0
    Yanıtla