SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgir'de HES Kabusu Sürüyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:04:29
Arapgir'de HES Kabusu Sürüyor
A- A+ PAYLAŞ

“Ruhsatı veren Ankara, buraları görmüş mü?” ,“Bizi açlığa mı mahkum etmek istiyorlar?”, “Yanı başımız da Keban gibi büyük bir baraj var. Elektriği orada üretsinler”, “Şebekelerin yetersizliğinden kaynaklanan kayıpları giderdikleri zaman buradan üretilen elektriğe ihtiyaç kalmaz”, “Doğu ve Güneydoğu’daki kaçakları önlemeye niye güçleri yetmiyor?”... Bu ve bunun gibi bir çok ifade Kozluk Çayı üzerinde kurulması kararlaştırılan hidroelektrik santralı (HES) ve beton santralı projesine tepki gösteren Arapgirlilere ait. 

Arapgir Belediyesi yetkilileri, “Proje 2008 yılında Bakanlıkça kabul edilmiş. 2-3 yıl sonra yapılan bilgilendirme toplantısında santralin kurulacağını öğrendik. Santralin kurulmasını kesinlikle istemiyoruz. Çünkü santrallerin kurulacağı kanyonda çok çeşitli canlı türleri yaşıyor. Bu canlıların tamamen yok edileceği endişesini taşıyoruz. Ayrıca değişik uygarlıklara ait kilise, kaya mezarları, kütüphane, medrese, mescit gibi onlarca kültürel eser var. Onlarca çeşit yaban hayvanı yaşıyor.” sözleriyle tepkilerini dile getirdiler.

Bünyesinde doğal güzelliğinin yanı sıra, değişik uygarlıklara ait kaya mezarları, dini tesis, kütüphane  gibi kültürel yapılar ile yaban keçisi, geyiği, kekliği gibi onlarca çeşit yaban hayvanını barındıran ve binlerce dönümlük verimli tarım arazileri sulayan Kozluk Çayı Kanyonu içerisinde kurulması düşünülen, ancak bakanlık tarafından ilgili kurumlardan görüş alımı tamamlanıncaya kadar durdurulan HES ve Beton Santralı Projesi ilçe halkının uykularını kaçırıyor. 

Osman Paşa Mahallesi Muhtarı Naci Başkaya “Çalışmalar şimdilik durdurulmuş durumda ama, duyumlarımıza göre şirketin hazırlıkları da tamamlanma aşamasına gelmiş. Her an çalışmalara başlayabilir. HES  ve beton santralinin kurulması demek, oluşacak tahribatlar nedeniyle doğal güzelliklerimizin yitirilmesi ve geçimlerini bu sudan sağlayan yüzlerce çiftçimizin mağdur olmasıdır.” sözleri ile çay üzerinde kurulması düşünülen santrallere karşı olduklarını belirtti.  

Bakanlıkça kurum görüşleri tamamlanıncaya kadar durdurulan Kozluk Çayı üzerinde HES yapımı beton santralı kurulması projesinin akıbetinin belirsizliği ilçe halkını endişeye sevk ediyor. 

2013 yılı Aralık ayında CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba’nın soru önergesini dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; “Malatya İli, Arapgir İlçesi, Geyikpmar Tepe-Uzunsay Tepe Mevkii, Kozluk Çayı üzerinde, Osmaniye Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd.Şti. tarafından yapılması planlanan “Kozluk Regülatörü ve HES(7,10 MWm/6,816 MWe) Hazır Beton Santrali” projesi ile ilgili olarak 18/10/2013 tarihinde İnceleme ve Değerlendirme Komisyon Toplantısı yapılmış olup, ÇED Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin 6 ncı bendi gereğince, kurum görüşleri tamamlanıncaya kadar, “İnceleme Değerlendirme Süreci” Komisyon tarafından tutanağa bağlanarak durdurulmuştur”diye yanıtlamıştı.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi- Burcu GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız