SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgir'de Turizm Çalıştayı

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:52:05
Arapgir'de Turizm Çalıştayı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Arapgir İlçesi’nde, Yukarı Fırat Bölgesinde yer alan ve beş ilçeyi kapsayan Kültür ve Turizm Çalıştayının ikincisi yapıldı. 

Tarihi Millet Hanı'nda düzenlenen çalıştaya, Elazığ Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, Elazığ Fırat Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. İsmail Aytaç, Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Akkaya, Sivas Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Erzincan Kemaliye Belediye Başkan Vekili Emin Erdoğan, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Levent İiskenderoğlu, Şehir Plancı - Turizmci Tavit Kömetavitoğlu, Daire Amirleri, komşu ilçelerde turizmle uğraşan yetkililer, Arapgir Belediye Yetkilileri ve Belediye Meclis Üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Elazığ Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, yaptığı konuşmada, “ Mahalli idare birlikleri turizmin gelişmesi ve korunmasında önemlidir. AB fonları ve kaynaklardan faydalanmak için bir çok üyenin teşekkülü ile oluşturulmuş havuzdaki oluşturulan yerel birimler Mahalli İdare birliği altında birleştirilmelidir. Bölgenin kimliği ziyaretçi profilinin değişmesine katkı sağlayacaktır.Ziyaretçi sayısının çokluğu değil, ziyaretçi profilinin homojenliği önemlidir” dedi.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömeroğlu da, “Yukarı Fırat Havzası diye tabir edilen ve bizlerinde içerisinde yer aldığı ilçelerin sahip olduğu ortak tarih ve kültür mirasının önemine vurgu yaparak, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak ve bölge ilçelerinin turizm odaklı olarak kalkınmalarını sağlamak amacıyla böylesine önemli bir organizeyi yaptıklarını bildirdi. Cömertoğlu, 2009 yılında Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfına üyelik süreci ile birlikte ilçede turizm alanında bir miladın başladığını ve geçen beş yıllık süre içerisinde gerek tanıtım ve gerekse koruma alanında bir çok yeniliklerin yapıldığını, ancak kalkınmanın mikro ölçülerde değil bölgenin tümünü kapsayan bir turizm destinasyonunun sağlanması ile mümkün olacağından bahsetti.

Şehir Plancı-Turizmci Tavit Köletavitoğlu ise, "Turizmde en önemli unsur var olan değeri ürüne katmaktır. Gelenler kendi memleketlerinde olanı değil, sizde var olanı tanıma ve yaşamak için gelmektedir" dedi. Köletavitoğlu, günümüzde deniz, güneş, kum tatili döneminin önemini yitirmiş olduğunu, Anadolu’nun tarih, kültür, gastronomi gibi değerlerinin öneminin arttığını ve bu sektöre erken girip doğru pozisyon alan ülkelerin geliştiğinden bahsederek, "İnsanlar kültürlerini bulmaya ve geçmişini aramaya çalışıyorlar. Oturdukları yeri tanıma duygusu gelişti” dedi.

Doç.Dr. İsmail Aytaç ise, “Bölgenin iki büyük zenginliği var. Bunlar Dünya kültür mirası arasında yer alan Nemrut Dağı ve Divriği Ulu Camiidir. Bölgenin artıları olarak sahip olduğumuz değerler ve her alanda yetişmiş eleman gücünü sayabiliriz. Yerelin sahip olduğu projeler sağlıklı projelerdir. Akıllı, mantıklı projelerin ödenek bulma problemi yoktur. Her faaliyet karşılığını bulmayabilir. Herkes ödenek istiyor ama nasıl ve hangi projeye harcayacağını ifade etmiyor. Bölgeler tanıtım konusunda işbirlikçi çalışma yapmalıdırlar. Herkes bana uysun mantığından uzaklaşarak ortak akıl fikri geliştirilmelidir. Bu konuda yerel yönetimler mutlak suretle güçlendirilmelidir. Tanıtımda iki-üç dakikalık tanıtım filmleri çok etkili olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Sivas Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök ise, “Tur operatörlerine elimizdeki değerleri nasıl pazarlarız, pazarlama yöntemi ne olacaktır? Tur güzergahları paket olarak belirtilmelidir. Tanıtma, kaynak yaratma, ürünü dünyaya entegre etmeye yönelik tur operatörleriyle başlatılacak sürdürülebilirlik yörenin önünü açacaktır” dedi.

Toplantının ardından misafirlere ilçenin tarihi ve turistik mekanları gezdirilerek yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Bu tür toplantıların her iki ayda bir ilçeler arasında dönüşümlü olarak düzenlenmesine ve gelecek toplantının 25 Ekim Cumartesi günü Sivas Divriği’ de yapılmasına karar verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız