SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgirlilerden HES'e Tepki

A- A+ PAYLAŞ

Arapgir Kültür Derneği tarafından organize edilen İstanbul'daki toplantıda, Arapgir'de yapılması düşünülen HES santralinin bölgeye olumsuz etkisinin olacağı ifade edilerek tepki gösterildi. 
 
Toplantıda, Arapgir Kültür Derneği tarafından HES projesinin takip edilmesi ve alınacak tedbir ve tepkilerin organize edilmesi için Başkan Turgay Akşahin’e yetki verildi.
 
Toplantıda alınan ve Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin tarafından açıklanan kararlar şöyle; 
 

1)Arapgir Eskişehir mh Kozluk Çayı vadisinde kurulması düşünülen HES in vadi içerinde oluşturacağı tahribat sonucu organik sebzeciliğimiz meyveciliğimiz dünyaca ünlü üzümümüz köhnünün yok edileceği ve doğanın büyük zarar göreceği kaçınılmazdır.Bu durum kesinlikle göz ardı edilemez.

2):HES projesinin kurulacağı alan arapgirin tarih ve kültür hazinesi olup ayrıca bölge doğal sit alanı ilan edilmiş özellikle doğal canlıların yaşadığı yaban keçisi ve çeşitli hayvan türlerinin ve doğal tabiat örtüsünün zarar görmesi bölgeye trajedik sonuçlara sebebiyet verecektir.Kabul edilemez.

3)İlçemizde kurulacak HES projesinden  vazgeçilmelidir.Özellikle çevre dostu Malatya Valimiz DOÇ.DR.ULVİ SARAN’dan HES projesine engel olmasını bekliyoruz.

4)Ayrıca bölgemizin sivil toplum dernekleri olarak Arapgir’e zarar verebilecek faaliyetlerin engellenmesinde birlikte hareket edilecektir.En yakın sürede hukuki süreç başlatılacaktır.

5)Kozluk vadisinde yüzlerce ailenin istihdam kaynağı su ürünleri,tarımsal ve sebzecilik ayrıca turizm potansiyeli eserlerimiz zarar görecektir.Arapgir’in nüfusunun mevcut göçünü hızlandıracaktır.Yani Arapgir’in kalbi olan Kozluk Vadisine bir hançer olabilecek HES projesine müsaade edilmemelidir..

6)HES projesinin gerçekleşmemesi için Arapgir de,ülkemizde ve dünyada yaşayan 126000 (yüz yirmi altı bin) arapgir’liyi projenin kurulmaması için tepki gösterilmesini ayrıca imza kampanyası başlatılacağı belirtildi.

7)HES projesinin arapgir’e vereceği zararları detaylı olarak hazırlayıp ilgili kurumlara anlatarak yazılı olarak başvuruda bulunulmasına karar verildi.İlk önce imza kampanyası başlatılmasına daha sonra otobüslerle çevre bakanlığına toplu gidilerek HES’in durulmasının istenmesine karar verildi.

8)İstanbul arapgir kültür derneğinin başlattığı HES projesiyle ilgili toplantılar devam edecektir.

Toplantıda alınan kararlar kamuoyuna açıklayan arapgir kültür derneği başkanı Turgay AKŞAHİN ‘’derin tarihi,zengin kültürü bulunmaz tabiatı ile öne çıkmış ilçemizde kısa adı HES Hidroelekrik santralinin kesinlikle durdurulması ve arapgirin tahrip edilmesine ekolojik dengelerin bozulmasına seyirci kalınmamalıdır.HES projesi arapgirin doğal dengelerini alt üst edeceği gibi Kozluk vadisinde yüzlerce ailenin geçim kaynakları büyük ölçüde zarar görüp arapgirde mevcut olan göç furyasının hızlanmasına da sebep olacaktır.İlçemizin sivil toplum dernekleri olarak top yekun demokratik hukuk zemininde haklarımız arayacağımızı kamuoyumuzun bilmesini isteriz.’’

TOPLANTIYA KATILAN DERNEKLERİMİZ

Arapgir Kültür Derneği Başkanı  Turgay Akşahin

Onar Köyü Derneği  Başkanı  Mehmet Ali Tanrıvermiş

Çakırsu Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Gülsoy

Selamlı Köyü Derneği Başkanı Kasım Genç

Boğazlı Köyü Derneği Başkanı Ali Asker Deniz

Yaylacık Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Kaya

Eski Arapgir Köyü Derneği Başkanı Mehmet Kayhan

Suceyin Köyü Derneği Başkanı M.Kemal Arslan

Çiğnir Köyü Derneği Başkanı Hıdır Turgut

Konducak Köyü Derneği Başkanı Zühtü Gürşen

Bostancık Köyü Derneğibaşkanı Ali Galip Bildirici

Eğnir Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Kara

Günyüzü Köyü Derneği Başkanı Asker Çataltaş

Taşdelen Köyü Derneği Başkanı Engin Özdemir

Koru Köyü Derneği Başkanı Şemsettin Gültekin

Gözeli Köyü Derneği Başkanı Bayram Kaya

Taşdibek Köyü Derneği Başkanı Muharrem Anıl

Deregan Köyü Kalkındırma Derneği Başkanı Ali Rıza Açıkgül

Gebeli Köyü Derneği Başkanı Ali Rıza Kılınç

Kayakesen Köyü Derneği Başkanı Ahmet Taşpolat

Çaybaşı Köyü Derneği Başkanı Güner Demir

Yeşil Yayla Köyü Derneği Başkanı Sadık Demir"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız