SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Araplara Gergin Cuma

A- A+ PAYLAŞ

Tunus ve Mısır devrimlerinin etkisinin sürdüğü Arap ülkelerinde tansiyon tekrar yükseldi. Halk, Cuma namazının ardından yine sokaklara döküldü.

Yemen'de hükümet karşıtı protesto gösterileri sekizinci gününe girerken, Taiz kentinde göstericilerin üzerine el bombası atılması sonucunda en az 2 kişi öldü. Olayda onlarca kişi de yaralandı. Saldırının ardından göstericileri günlerdir kamp kurduğu Hürriyet Meydanı'na ambulansların gönderildiği bildirildi.

Reuters, Liman kenti Aden'de de göstericilerin üzerine ateş açılması neticesinde 3 kişinin öldüğünü bildirdi.

Yemen'de dün düzenlenen gösterilerde de 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Göstericiler 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevi bırakmasını istiyor.

BAHREYN'DE YAS GÜNÜ

Gösterilerde hayatını kaybeden protestocular için cenaze törenlerinin düzenlendiği Bahreyn'de bugün matem havası hakimdi.

Bahreyn'in başkenti Manama'da güvenlik güçlerinin Perşembe günü sabaha karşı gerçekleştirdikleri baskında ölen Şii göstericilerin cenaze törenine on binlerce kişi katılırken, akşam saatlerinde protestoların merkez üssü İnci Meydanı'nda silah sesleri duyulduğu bildirildi.

CNN International televizyonu canlı yayında, meydana doğru giden kalabalığa ateş açıldığını, çok sayıda ambulansın görüldüğünü duyurdu. Ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda henüz kesin bilgi gelmedi. Güvenlik güçlerinin meydandaki göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirilmişti.

Bahreyn'in en saygı değer Şii din adamı olarak gösterilen Şeyh İssa Kassem, bugünkü Cuma vaazında, dünkü polis baskınını "katliam" olarak tanımlarken, hükümetin diyalog yolunu kapadığını söyledi.

Sünni hanedan tarafından yönetilen ve nüfusun çoğunluğun Şiilerin oluşturduğu Bahreyn'de dün güvenlik güçlerinin, Manama'daki İnci Meydanı'nda siyasi reform talebiyle kamp kuran yüzlerce protestocuya gün doğmadan önce düzenlediği baskında 3 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Şii muhalefet, baskında hayatını kaybedenlerin sayısının 4 olduğunu belirtti.

Bahreyn'in en saygı değer Şii din adamı olarak gösterilen Şeyh İssa Kassem, bugünkü Cuma vaazında, dünkü polis baskınını "katliam" olarak tanımlarken, hükümetin diyalog yolunu kapadığını söyledi.

İRAN'DA "MUHALİFLERE ÖLÜM" MİTİNGİ

İran'da son cumhurbaşkanı seçimi adaylarından Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musevi aleyhinde gösteri yapılırken, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, bu kişilerin ev hapsinde tutulması gerektiğini söyledi.

Ayetullah Cenneti, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, isim vermeden “fitnenin başları” olarak nitelediği Kerrubi ve Musevi'nin dünya ile irtibatlarının kesilmesini istedi.

“Onlar, halkın gözünden düşmüş ve itibarlarını kaybetmişler” diyen Cenneti, birkaç kişiyi sokağa çekmekle hiçbir şey yapılamayacağının bilinmesi gerektiğini belirtti.

Kerrubi ve Musevi'nin telefon ve internet bağlantılarının kesilmesini isteyen Cenneti, “Onlar, ev hapsinde tutulmalı” dedi. Hutbe sırasında vatandaşlar, “münafıklara ölüm” sloganı attı.

Devlet televizyonu, ülke genelinde cuma namazı sonrası Kerrubi ve Musevi aleyhinde gösteri yapıldığını duyurdu.

Başkent Tahran'da da düzenlenen gösterilerde Kerrubi ve Musevi'nin idam edilmeleri istendi. “Kerrubi'ye ölüm”, “Musevi'ye ölüm”, “Hatemi'ye ölüm” sloganlarının atıldığı gösteride, dini ve siyasi liderlerin fotoğrafları taşındı.

LİBYA'DA ORDU TETİKTE

Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'de düzenlenen cenaze törenleri öncesi de ordu bölgedeki güvenlik önlemlerini artırdı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, dün gece binlerce kişinin sokaklara döküldüğü şehrin şu an itibarıyla sakin olduğunu söyledi.

Bingazi'de çok sayıda mahkumun cezaevinden kaçtığı bildirilirken, kaçan tutukluların kentteki başsavcılık bürosunu, bir bankayı ve bir karakolu ateşe verdiği belirtildi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, polisin, 42 yıldır iktidarda olan Muammer Kaddafi rejimine karşı ayaklanan muhaliflere yönelik sert müdahalesi sonucu en az 24 kişinin öldüğünü bildirdi.

Libya resmi haber ajansı Jana'nın verdiği bilgiye göre, Arap Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Libya, gelecek ay Irak'ta yapılacak Arap Birliği zirvesini Arap dünyasındaki halk hareketleri yüzünden erteledi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de makamı bulunan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın başyardımcısı Hişam Yusuf ise erteleme haberi üzerine "Bilgimiz yok" dedi. Yusuf, zirvenin ertelenmesi için kendilerine resmi talep gelmediğini söyledi.

ÜRDÜN'DE ÇATIŞMA

Ürdün'ün başkenti Amman'da muhaliflerle iktidar yanlıları arasında çıkan çatışmada 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bölgedeki kaynaklar, daha fazla özgürlük ve gıda fiyatlarının düşürülmesi için meydanlara çıkan 2 bin kadar göstericiyle hükümet yanlısı 200 kadar göstericinin çatıştığını, 8 kişinin yaralandığını söyledi.

Kendilerine "Jaayin" (Geliyorum) adını veren harekete katılan öğrenciler, anayasanın ve izlenen politikaların tamamen değiştirilmesini istediklerini belirtti. 2 bin kişilik muhalif grubun aşırı solcular, muhafazakar Müslümanlar ve öğrencilerden oluştuğu ifade ediliyor.

BASRA'DA GÖSTERİCİLER KÖPRÜ KAPATTI

Irak'ın güneyindeki Basra'da valinin istifasını isteyen göstericiler bir köprüyü kapattı.

Ülkenin ikinci büyük kenti Basra'da bin dolayında kişi, daha iyi hizmet, iş ve emeklilik maaşlarının artırılmasını da talep etti. Sloganlar atan protestocular, bugünkü gösterilerin barışçı olduğunu, ancak bundan sonrakilerin barışçı olmayabileceğini söyledi.

Irak genelinde bu hafta hükümete karşı başlayan gösterilerde en az 5 kişi hayatını kaybetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız