SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Araştırma Önergesi Vereceğiz”

0
Güncellendi - 2017-06-04 17:35:48
“Araştırma Önergesi Vereceğiz”
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 13 askerin şehit olduğu Şırnak’taki helikopter kazasının araştırılmasıyla ilgili bir önerge vereceklerini ifade etti.

CHP Malatya İl Teşkilatı’nda CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’ın da katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, Şırnak Şenoba'da 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasının araştırılması gerektiğine dikkat çekti.

“KUŞKULARI GİDERMEMİZ GEREKİYOR”

Şırnak'ta 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasına değinen Ağbaba, “Kazayla ilgili çeşitli kuşkular, soru işaretleri var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak önümüzdeki hafta bu konunun araştırılmasıyla ilgili bir araştırma önergesi vereceğiz. Bu kazanın araştırılması ve kimsenin kafasında kuşku kalmaması gerekiyor. Şehit olan insanlar, Şırnak’taki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) beyniydi. Orada beyin yok oldu. Bir taraftan tümen komutanı diğer taraftan asayiş komutanı çok önemli yetişmiş subayların aynı helikopterde kazaya mı kurban gittiler? CHP olarak bunun araştırılmasını isteyeceğiz. Şehitlerimizin kanlarının yerde kalmaması lazım, ne olduğunu herkesin öğrenmesi gerekiyor. Eğer kazaysa neden olduğu araştırılmalı, kaza değilse başka bir kuşku varsa ki toplumun kafasında bu tür kuşkular var, bu kuşkuları gidermemiz gerekiyor. Araştırma önergesi vererek, araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceğiz” dedi.

Hükümetin en önemli görevinin terörü bitirmek olduğunu ifade eden Ağbaba, şunları söyledi: “16 Nisan’dan önce anayasa referandumu, Türkiye’nin rejim değişikliğiyle ilgili bir referandum yapıldı. Bu referandumda ‘hayır’ diyenler neden dediklerinin gerekçelerini anlattılar. ‘Türkiye tek adam sistemine gitmemeli, Türkiye’de rejim değişmemeli, Türkiye Ortadoğu ülkesi olmamalı’ dediler. ‘Evet’ diyenler ise ‘Ey Kılıçdaroğlu bir de referandumda evet çıkarsa terör bitecek’ dediler. ‘Şehit gelmeyecek’ dediler. Hani evet çıkınca terör duracaktı. Hani evet çıkınca al bayrağa sarılı fakir fukara çocukları, sıvasız, penceresiz, kapısız evlerin çocukları şehit olmayacaktı.”

“2016 YILINDA BİN 970 EMEKÇİ İŞ CİNAYETLERİNE KURBAN GİTTİ”

Ağbaba, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “AKP'nin emeğin düşmanı olduğunu boşa söylemiyoruz. Bir kez daha bizi haklı çıkardılar. 2012'de çıkarılan ve geçen sene yürürlüğe girmesi gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı şimdi üçüncü kez erteliyorlar. Bu sefer öyle bir yıl da değil, 2020'ye kadar erteliyorlar. 2019 seçimlerinin de ertesine. Bu yasa tam 5 milyon çalışanı doğrudan etkiliyor. Bu 5 milyon insanımızın hayatı, ne yazık ki AKP'nin umurunda değil. İş kazalarını ve cinayetlerini önlemek için 50'den az işçi çalıştıran işverenlere verilecek eğitimi öteledikçe öteliyorlar. 2020'ye kadar, bu 5 milyon çalışandan iş cinayetine kurban gideceklerin vebali AKP'li bakanların ve milletvekillerinin boynundadır. Analarını, babalarını kaybeden çocuklara, evlatlarını kaybeden ailelere ne yüzle bakacaklar. Türkiye'de ortalama her gün 5 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. 2016 yılında bin 970 emekçi iş cinayetlerine kurban gitti. Her yıl bir kasaba büyüklüğünde insanımızı önlenebilir kazalarda kaybediyoruz. İş cinayetlerine kurban verilenlerden 56’sı daha 18 yaşını görmemiş çocuklarımız. ‘İşyerinde ölümler zaten daha çok inşaatlarda oluyor’ diyorlar. Doğru en çok inşaatta ama geçen sene büro ve ticaret alanında çalışan 124, tarım alanında 389 emekçi de iş cinayetine kurban gitti. Yüzlercesi de iş kazasında yaralandı. 1970 emekçinin aileleri, geride bıraktıkları bu kadar kolay yabana atılabilir mi? Tek bir can bile bizim için önemlidir. Devlet vatandaşının canını korumayacaksa, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamayacaksa ne iş yapar? İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı ertelemek yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktır. Hükümet yasanın yürürlük tarihini ertelemek yerine emekçilerin hayatlarıyla oynamayı bırakıp uygulamayı hayata geçirmelidir.”

“CHP, ‘EMEK EN YÜCE DEĞERDİR’ İLKESİNİ BENİMSEMİŞ BİR PARTİDİR”

CHP Emek Bürolarının Ankara’da 5 Haziran Pazartesi günü “Kıdem Tazminatı Çalıştayı” düzenleyeceğini kaydeden Ağbaba, “Hükümetin ısıtıp ısıtıp gündeme getirdiği ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmeye yönelik yeni bir plan yeniden gündemde. Kıdem tazminatının fona devredilmesi planı, son süreçte daha da yüksek sesle konuşulur hale geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu yönde bir çalışma yaptığı ve konuyu Bakanlar Kurulu’na taşıdığı biliniyor. Aylardır konuşulan bu plan her nedense referandum öncesinde yürürlüğe konmadı. Sadece bu durum bile, tazminatın fona devrinin emekçinin yararına olmadığının göstergesidir. AKP, işçilerin sandıkta vereceği tepkiden korkarak ve bu planı 16 Nisan sonrasına bıraktı. Cumhuriyet Halk Partisi, “Emek en yüce değerdir” ilkesini benimsemiş bir partidir. Bu nedenle CHP, emekçilerin kazanılmış haklarının tırpanlanmasına, gasp edilmesine ve tamamen ortadan kaldırılmasına karşıdır. Böyle bir süreçte, tarafların düşüncelerini ifade edebilecekleri bir ortam sağlamak amacıyla CHP Emek Büroları olarak 5 Haziran Pazartesi günü “Kıdem Tazminatı Çalıştayı” düzenleyeceğiz” diye konuştu.

“KAYISININ BAŞINA BİRDE ‘FİZYOLOJİK DÖKÜLME’ GELDİ”

Kayısıyı don ve dolunun vurduğunu ifade eden Ağbaba, “Bir TARSİM meselesi var. Malatyalı her yıl bir ya don vurur ya dolu vurur ya kayısı para etmez ya başka bir olay olur. Bu yıl beklemediğimiz bir şey oldu. Kayısılar dondan sonra döküldü, insanlar borç para alarak, altın bozdurarak, altın alarak, bankadan kredi alarak TARSİM’den sigorta yaptılar. Ne için, kayısının başına bir şey gelirse hiç olmazsa TARSİM’den bir güvence sağlamak istediler. Kayısılar döküldü, önemli bir zarar var, Malatya’da TARSİM bu bölgeyi hiç bilmeyen insanları getirdi, eksper getirdi, bahçelere bakıldı, gelen eksperlerin bir çoğu ağaç görmemişler. Kayısı ağaçta mı yetişiyor bilmeyen adamı eksper yapmışlar. Onlarda ne diyorlar ‘fizyolojik dökülme.’ Bu nedir, bilen var mı? Fiziksel değil, ‘fizyolojik dökülme.’ Malatya’da birkaç kez don oldu, dolu oldu. Ekspere gerek yok, TARSİM bahane üretiyor. İnsanlar ekmeğinden kesmiş, çocuğunun okul parasından kesmiş, oğluna ayakkabı almamış, kendine gömlek almamış sigorta primi yatırmış TARSİM ‘ben oylamam’ diyor. Böyle bir şeyi ilk defa yaşıyoruz, ‘fizyolojik dökülme.’ Kayısının başına birde bu geldi. Bunun derhal düzeltilmesi gerekiyor. Sağ olsun Malatyalılar, kayısı üreticileri oyu AK Parti’ye veriyorlar, sorunları Veli Ağbaba söylüyor” iddialarında bulundu.

Ferdi Durdu / Yeni Malatya Gazetesi-Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız