SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"'Arazini Ekmek Neyine, Müteahhide Ver' Demek İstiyorlar!"

0
Güncellendi - 2019-08-16 06:05:08
A- A+ PAYLAŞ

ÇİFTÇİNİN SULAMA SUYU TARİFESİ FERYADI.. Tarımsal sürdürülebilirlik açısından hayati önem taşıyan tarımsal sulama ücretleri çiftçinin korkulu rüyası olmaya başladı.

Pompaj (elektrikle) sistemle 181 lira, kısmi pompaj sistemle ise dekar başına 95 liraya ulaşan tarımsal sulama ücretleri, köylünün ve çiftçinin üretime yönelik çabasını baltalarken, yerli ve milli ekonomiye de büyük zarar veriyor.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Malatyalı çiftçiler, sürekli artan tarımsal ilaç, gübre, mazot gibi temel girdi maliyetlerinin yanı sıra sulama ücretinin de yüksek olması karşısında "sırtı yerden kalkmayan pehlivanlara" döndüklerini belirterek, 50-60 dekarlık bir bahçe için 5-6 bin lira sulama faturası çıkarıldığını, bu büyüklükte bir ödeme yapabilmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

"'Ekmek, dikmek, yetiştirmek senin neyine, arazini müteahhite ver' demek istiyorlar..."

100 dönümlük bahçesine 100 bin lira sulama faturası ödeyen bir çiftçi,"Yetiştirdiğimiz ürün zaten para etmiyor. Gübresi, mazotu, ilaçlaması, işçisi, harcadığımız emek ve zaman bir de sulama faturasının yüksekliği bizi perişan ediyor. Bu tarifeyi tespit eden yetkililer bir bakıma bize, 'Ekmek-dikmek -yetiştirmek senin neyine? Ver tarlanı müteahhide hissene 3-5 daire düşer ver kiraya keyfina bak' demek istiyor galiba. Bu gidişle yapacağımız o; çünkü dayanacak gücümüz kalmadı" şeklindeki sözleri ile yaşadıkları ekonomik sıkıntıyı dile getiriyor.

Sulama Birlikleri; "Girdi maliyetleri önemli rol oynuyor"

Sulama Birlikleri yöneticileri ise çiftçilerin sulama suyu ücretlerinin yüksekliği karşısındaki çaresizliğini ve feryadını dindirecek bir çözüm sunamıyor. Sulama suyu ücretleri ile girdi maliyetleri arasında dengeli bir ilişki olduğunu savunan Malatya'daki Sulama Suyu Birlikleri yöneticileri, "Malatya'da sulama kanalı kapsamında yaklaşık 200 bin dekar alan var. Bu alanlar için maliyetlerine göre 3 farklı fiyatlandırma kategorimiz var. Bunlar; cazibeli, pompaj ve kısmı pompaj sistemleridir. Hizmet maliyetleri nedeniyle faturalandırma bu 3 sistem üzerinden yapılıyor. Sulama ücretlerinin girdi maliyetleri ile orantılı olduğunu söyleyebiliriz" dediler.

Malatya'da 200 bin dekar sulanan alan olduğunu ve cazibeli sulama sistemi ile sulanan bağ-bahçeler için dekar başına 62 lira ücret alındığını belirten Sulama Birliği yetkilileri " Fiyatlandırmada esas sorun, elektrikle veya kısmen elektrikle yapılan sulama faturaları ile işçi-SSK gibi girdi maliyetleridir" açıklamasını yaptı.

Malatya'da (Battalgazi- Malatya ve Yazıhan), elektrikli veya kısmi elektrikli sistemle sulanan tarımsal arazi oranının ise % 30 civarında olduğunu belirten Birlik yetkilileri, elektrikli (pompaj) sistemle sulanan alanlar için dekar başına 181 lira, kısmen elektrikle (pompaj) sulanan alanlar için ise 95 liradan faturalandırıldığını belirtti.

Elektrik fiyatlarına yapılan zamların girdi maliyetlerini arttırdığına dikkat çeken yetkililer, bu nedenle Birlik yönetimlerinin sulama suyu ücretlerinde belirleyici bir rolü olmadığını kaydetti.

Birliklere Güneş Enerjisi Santrali kurma izni verilmeli

Elektrik veya kısmi elektrikle sulama girdilerinin en aza indirebilmek için Bakanlık-DSİ Genel Müdürlüğü olarak, Birliklere Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma izni verilmesi gerektiğini belirten Birlik yetkilileri "DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Birliklere GES kurma izni verilme projesi Maliye Bakanlığından kabul görmedi. Defalarca sunduğumuz halde Maliye Bakanlığı tarafından kabul görmedi. GES ile maliyetler yüzde 60'a kadar düşüyor. GES kurulması için harcanacak maliyet yapılacak tasarruf ile kendini 3-5 yılda amorti ediyor. Aksi halde günümüz elektrik fiyatları ucuz hizmet vermek mümkün değil" dedi.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • nihat (4 yıl önce)
    ARTIK EKİM YAPMAYIN BİZ İTHAL EDERİZ. DEMEK İSTİYORLAR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Üretmeyen tüketen bir topluma döndürüldük .köylü milletin efendisiydi ama şimdi kölesi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan Kara (4 yıl önce)
    Sulama birliklerinin sulama ücretleri çok pahalı.çiftçi ürün alsada almasada bu sulama ücretini birlikler istiyor.çiftçi çok mağdur durumda.Sulama sistemi bulunan çiftçilere suyu tasarruflu kullandıkları için indirimli ,teşvik edici fiyat tarifesi uygulanmalı.Birlik sulama ücretleri makul bir düzeye çekilmeli.üreticinin sahibi yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan tahsin (4 yıl önce)
    23 tl ödeme yapıyorduk birlik kar ediyorsa birlik başkanını dsi atayınca zarar nerden çıktı başkanı köylü seçince para kazanıyor birlik dsi atayınca zarar size değil hükümete yüzde 72 lik destek köylüye kazık olarak dönüyor köylü bu desteği veriyorsa niye şikayet ediyor kazık olarak dönünce
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut Mercan (4 yıl önce)
    Sulamanın fiyatı belli. İlacın belli. Elektriğin belli. Ama kayısının fiyatı belirsiz. Kayısının babası belirsiz mi ki taban fiyatı belirsiz? Neden fiyatını belirlemiyorlar. ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Motaş hortladı (4 yıl önce)
    Konu dışıdır ama bu sabah Malatyada ulaşıma büyük zam yapıldı 3.00 tlye ramak kaldı 2.60 TL oldu yazık bu millete.
    0
    0
    Yanıtla
  • Biz İstanbul'da 50-60 km yolu 2,60 liraya gidiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (4 yıl önce)
    Sehir ici otobus ucreti 2.15 teb 2.60 a yukseltildi kinse farkinda degil birsey de soylemiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (4 yıl önce)
    Derme sulama birliği 40 gün evvel su verdi. hasat bitti. 15 gün evvel sulanması lazımdı. bayramdan önce söz verdiler. olmadı. bayramın 3. günü dediler olmadı. hala su sesi yok. bir de peşin ödeme kampanyası mesajı atıyorlar. vermedikleri suyun parasını peşin istiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    çok doğru ve yerinde bir haber,bu sene dekar başına 182 tl ücret kesiyor battalgazi sulama birliği,akıl alır gibi değil, bu fiyatlar karşısında insanlar üretimden vazgeçer..bu soruna siyasiler bir an önce çözüm bulmalı...
    0
    0
    Yanıtla
  • burak (4 yıl önce)
    Motaş zam yapmış tam bilet 2,60 aktarma 1 tl. Maaşlar hariç herşeye zam bakalım daha ne kadar dayanabılecek vatandaş.
    0
    0
    Yanıtla