SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arguvan Kültürü Kitap Olacak

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:17:38
Arguvan Kültürü Kitap Olacak
A- A+ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Arguvan’daki kültürel değerlerin tespit edilerek kitaplaştırılması amacıyla 8 kişilik bir ekiple Arguvan’da alan araştırması başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, halk kültürü ürünlerinin araştırılması, derlenmesi, arşivlenmesi ve değerlendirmelerinin kamuoyunun ve konu ile ilgilenen bilim insanlarının bilgisine sunulması amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında Arguvan’da saha çalışmalarının hafta başında başladığı bildirildi.

Türk Halk Kültürü’nde özellikle türküleriyle önemli bir yer tutan Arguvan’daki alan araştırması için Malatya, Van, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak, İzmir illeri Kültür ve Turizm Müdürlüklerinde görevli, alanında uzman 8 kişilik ekip Arguvan’ın merkez ve 18 köyünde bir hafta süreyle alan araştırması yapacak.

‘Arguvan için önemli bir çalışma’

Arguvan’da yapılacak olan alan araştırmasında hızla kaybolan veya değişen halk kültürüne ait çeşitli unsurların tespit edilip derleneceğini ve kitaplaştırılacağını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, ‘Bu çalışma, özellikle Türk Halk kültürüne başta Türküleri olmak üzere diğer çeşitli alanlarda önemli bir katkı sağlayan Arguvan ilçemiz açısından son derece önemli bir çalışma. Bu çalışmayla belki de bölgenin bilinmeyen bazı kültürel zenginlikleri de gün yüzüne çıkartılabilecek. Elde edilecek olan verilerle yapılacak olan yayınlar, kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması ve unutturulmaması sağlanmış olacak. Bakanlığımız, halk kültürünün çeşitli dallarında uzman bir ekibi Arguvan’da görevlendirdi ve saha çalışması dün (21 Ekim Pazartesi) başladı, 29 Ekim’e kadar sürecek.  Bu araştırma Arguvan’ın Yazıbaşı, İsa, Çavuşlu, Bozan, Armutlu, Çevreli, Asar, Tatkınık, Koyuncu, Çayırlı, Ermişli, Aşağı ve Yukarı Sürmeli, Tarlacık, Eymir, Kızık ve Göçeruşağı Köyleri ile Arguvan merkez’de yapılacak. Araştırmaya verdikleri destek için başta Sayın Valimiz Vasip Şahin olmak üzere, Arguvan Kaymakamı ve ilçedeki diğer emniyet birimi yetkililerine teşekkür ediyorum’ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Gülsen Balıkçı’nın sorumluluğunda Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde görevli Folklor Araştırmacısı Yasemin Gümüş ile Van, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nde görevli Folklor Araştırmacıları Abdullah Cansız, Davut Tatlı, İskan Altın, Zuhal Kasap, Sabahiye Noraşin ve Hakan Sinan Mete’den oluşan ekibin alan araştırmasındaki çalışma konuları ise şöyle:

-Doğum ve Çocukluk Çağı Uygulamaları

-Evlenme Gelenekleri

-Geleneksel El Sanatları

-Halk Edebiyatı

-Halk Mutfağı

-Ölüm Gelenekleri, Türbe Yatır ve Ziyaret Yerleri

-Halk Müziği ve Halk Oyunları

HABER: Güler HAZAR- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız