SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Arguvan Müziği Önemsenmeli'

A- A+ PAYLAŞ

Ankara'da 31 Ekim- 1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen, "Arguvan Halk Müziğinin Türk Folkloru İçerisindeki Yeri” ve “Arguvan’ın Ekonomik Açıdan Kendi Yeterliliğinin Sağlanması” konularının işlendiği 2. Ulusal Arguvan Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesi şöyle:

"Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’nın birlikte düzenlediği “2. Ulusal Arguvan Sempozyumu” 31 Ekim 2009 Cumartesi - 1 Kasım 2009 Pazar günlerinde Gazi Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

“Arguvan Halk Müziğinin Türk Folkloru İçerisindeki Yeri” ve “Arguvan’ın Ekonomik Açıdan Kendi Yeterliliğinin Sağlanması” konularının işlendiği sempozyumun sonuç bildirgesi Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Adına Başkan Asım Aydoğdu tarafından açıklandı.

2. ULUSAL ARGUVAN SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

31 Ekim 2009 Cumartesi: “Arguvan Halk Müziğinin Türk Folkloru İçerisindeki Yeri”

Konuşmacılar

* Arif SAĞ
* Yrd. Doç. Dr. Murat BULGAN (İnönü Üniversitesi)
* Yrd. Doç. Dr. Nuray ERGÜN (Düzova) (Adıyaman Üniversitesi)
* Doç. Dr. Mehmet Ali ÖZDEMİR (Marmara Üniversitesi)
* Yrd. Doç. Dr. Uğur TÜRKMEN (Kocatepe Üniversitesi)
* Okan Murat ÖZTÜRK (Başkent Üniversitesi )
* Volkan ASLAN (Araştırmacı)

1. Hiçbir kültür kendiliğinden oluşmaz. Çevresi ile etkileşim içerisinde gelişir ve değişirken, hem etkiler hem de etkilenir. Bu noktada kültürün sınırları kesin olarak çizilemez.

2. Arguvan, müziği ile tanınmaktadır. Arguvan müziği önemsenmeli araştırmalarla kayıt altına alınmalıdır.

3. İnançsal süreçlerin müzikleri olan deyişler, semahlar, Duvaz-ı İmamlar ile ilgili kaynaklara öncelikle ulaşılmalı kayıt altına alınmalıdır.

4. Arguvan-Emirler köyü Arguvan inançsal müziğinin doğduğu yer olarak görünmektedir. Buranın önemsenmesi gerekmekte ve özel olarak çalışılmalıdır.

5. Bazı seyirlik oyunların müzik ve figürleri kaybolmamalıdır. Bunların da kayıt altına alınması gerekmektedir.

6. Oyun açısından değerlendirildiğinde, “Yukarı Atma” ile Arguvan Merkez arasında oynanış durumları farklılık göstermektedir. Bu konu iki ayrı durum olarak değerlendirilmelidir ve sonuçları çıkarılmalıdır.

7. Semahlardan dönüştürtmüş oyunların tanımlanmaları gerekmektedir. Bu noktada terminoloji konusu önem kazanmaktadır.

8. Araştırmaların “Bilim Kurullarınca” yürütülmesi, incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, toplanan verilerin geçerliği ve güvenirliği tartışılır hal alır.

9. Arguvan Vakıf ve Arguvan Derneklerinin yapılacak çalışmalara destek vermeleri gerekmektedir. Asli işlerinin bu olduğu vurgulanmaktadır.

10. Arguvan ezgilerinin sözleri önemlidir. Sözler toplanarak üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda ayrı bir arşiv oluşturulmalıdır.

11. Arguvan halk müziğinin yaratıcılarından Âşıklar üzerinde ayrıca çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda ayrı bir arşiv oluşturulmalıdır.

12. Arguvan ezgilerinin telif haklarının alınması için Arguvan Vakıf’ı tarafından yapılan müracaatın yürütülmesi gerekmektedir.

01 Kasım 2009 Pazar: “Arguvan’ın Ekonomik Açıdan Kendi Yeterliliğinin Sağlanması”

Konuşmacılar:

* Prof. Dr. Alemdar YALÇIN (Gazi Üniversitesi ) Katılamadı
* Hasan Hüseyin DOĞAN (İnönü Üniversitesi )
* Kazım YALÇINOĞLU (OTDÜ Öğretim Görevlisi)
* Zir. Müh. Hidayet ÇELİK (Arguvan İlçe Tarım Müdürlüğü)
* Ali ŞAHİN (İş Adamı)
* Mustafa ÇIPLAK (İş Adamı)

1. Yaşamsal önem taşıyan Yoncalı Barajının ve Bemere Çayı Ali Ağa Barajının tamamlanması en öncelikli hedefimiz olmalıdır. Sulu tarıma geçilmesi Arguvan’ın Ekonomik geleceğini değiştirecektir. Tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızın ana hedefi bu olmalıdır. Bu amaç için bir koordinasyon kurulu oluşturulması,

2. Tarım ve Hayvancılığın temel alınacağı bir yapılandırma içerisinde,
a) ‘Arguvan ve Köyleri Kalkınma Birliği’nin hayata geçirilebilmesi için ‘Danışma Kurulu’ oluşturulması, bu kapsamda,
b) Kamu ve Özel sektör yatırım imkânlarının araştırılarak, teşvik edilmesi,
c) Köy ve üreticiler bazında ‘Kooperatifleşmenin teşvik edilerek, üretimde katma değerin yerinde kalmasını sağlamak için, tarıma dayalı sanayi ürünlerinin araştırılması ve bu yöndeki girişimlerin desteklenmesi,
3. Acil, kısa vadede yapılması gereken girişimler,
a) Arguvan Belediyesi tarafından yaptırılan Küçük Sanayi Sitesinin en kısa sürede faaliyete geçmesi,
b) Yine Belediyemiz tarafından konut ve tarım amaçlı yatırıma açılan arazilerin tanıtımının artırılması,
c) Yüksekokul kurulabilmesi için İnönü Üniversitesi nezdinde girişimlerin artırılması,
d) Toprak Mahsulleri Ofisinin, Arguvan’da şube açması yönündeki girişimlerin artırılması,
e) Arguvan’a soğuk hava deposu ve mandıra kurulabilmesi için gerekli girişim olanaklarının araştırılması ve desteklenmesi, aynı kapsamda, Arguvanlı İşadamlarının bir birlik oluşturarak, gerekli kaynağı temin edebilmeleri,
f) Balıkçılık alanında yeni olanakların ve girişimlerin araştırılıp desteklenmesi,
g) ‘Arguvanlı Kadın Girişimciler’ gurubunun oluşturulması,

Sempozyumumuzun en önemli başlıkları olarak öne çıkmaktadır.

Sonuç bildirgesindeki tüm düşünceleri ve girişimleri, takip etmek ve yerine getirmek görevi tüm Arguvanlılara düşmektedir.

Ancak koordinasyon ve liderlik görevinin en başta Sayın Kaymakamımızın ve Belediye Başkanımıza düştüğünü belirtmek isteriz.

Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı ve Ankara Arguvanlılar Kültür ve Derneği bu sonuç bildirgesinde yer alan tüm girişimlerin yerine getirilmesi için çalışmalarını sürdürecektir."

HABER: Süleyman ÖZEROL
FOTOĞRAF: Rıza PARLAK

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız