SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arguvan Türkü Festivali'ne İstanbul'da Coşkulu Tanıtım

0
Güncellendi - 2019-07-15 02:10:32
Arguvan Türkü Festivali'ne İstanbul'da Coşkulu Tanıtım
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl, özellikle sanatçı kadrosu açısından zenginleştirilmiş içeriği ile 14.’sü düzenlenen Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nin İstanbul’daki tanıtım toplantısı, coşkulu ve kalabalık bir kitlenin katılımı ile Kadıköy İskele Meydanı’nda yapıldı.

Arguvan Belediyesi tarafından 13 Temmuz saat 13.00’de Tünel’den Taksim’e kadar yapılacak yürüyüş sonrası Taksim’de yapılacağı açıklanan Arguvan Türkü Festivali İstanbul tanıtım toplantısına ilişkin program, daha sonra Kadıköy İskele Meydanı’na alındı.

Önce İBB Başkanı İmamoğlu’na ‘Arguvan’a davet’ ziyareti  

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, tanıtım toplantısı öncesinde 23 Haziran’da büyük oy farkıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette Arguvan Türkü Festivali’nin amacı ve içeriği hakkında bilgilendirilen İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da festival kapsamında Arguvan’a davet edildi.

İBB Başkanı İmamoğlu’nun, programının elvermesi halinde Arguvan’da türkü dostları ile buluşmaktan büyük memnuniyet duyacağını söylediği öğrenildi.

Kadıköy’de coşku dolu Arguvan Türkü Festivali buluşması…

14.Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nin İstanbul tanıtım toplantısı Kadıköy İskele Meydanı’nda yapıldı.

Coşkulu bir türküsever kitlenin eşlik ettiği ve katılımcılara Malatya kayısısının dağıtıldığı açık hava toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Onursal Adıgüzel, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Arguvan Vakfı Başkanı Hasan Aydın, CHP Kadıköy İlçe yöneticileri, Arguvanlı işadamları ve bazı sanatçılar katıldı.

İstanbul’da yaşayan Arguvanlıların büyük ilgi gösterdiği programa, bazı Arguvanlıların geleneksel Arguvan kadın-erkek kıyafetleri ile katılması, Arguvan Halk Oyunları Ekibi’nin folklor gösterisi programın ilgi çeken odak noktalarından biri olurken, programa katılan yüzlerce kişinin CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Onursal Adıgüzel’in de katılımıyla çektiği halay, programın görsel bir şölene dönüşmesini sağladı ve alkış topladı.

Hep birlikte Arguvan türküleri söyleyerek Kadıköy İskele Meydanı’nı Arguvan nağmeleri ile dolduran program katılımcılarına Arguvan Belediyesi tarafından Arguvan’dan götürülen Malatya kayısılarının ikram edilmesi memnuniyetle karşılandı.

İstanbul’daki Arguvan Türkü Festivali tanıtım programına ulusal medya da büyük ilgi gösterdi. Çok sayıda tv, gazete, haber portalı temsilcisi programa katıldı ve festivale ilişkin olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ile söyleşi yaptı.

Kızıldaş, “Arguvan Türkü Festivali evrensel bir sanatsal marka değerine ulaştı”

Programda ilk olarak konuşan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, programa katılanların coşkusu ve sayısal büyüklüğü karşısında büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, 27-28 Temmuz tarihlerinde yapılacak Arguvan Türkü Festivali’nde ağırlamaktan, Arguvan’da misafir etmekten onur duyacaklarını söyledi.

Bu yıl, Arguvan Türkü Festivali’nin 14.’sünü düzenlediklerini ve her geçen yıl festival içeriğinin çok daha nitelikli bir düzeye ilerlediğini belirten Mehmet Kızıldaş,  “Bugün burada, etki alanı, ülkemizin de sınırlarını aşarak, evrensel ölçekte sanatsal bir marka değerine ulaşan geleneksel Arguvan Türkü Festivali’nin, İstanbul tanıtım programı için toplanmış bulunuyoruz. Türküyle, türkümüzle, Arguvan’la, Arguvan Türkü Festivali ile dayanışmak, türkülerimize ses olmak, türkülerimizde hayat bulan aşk ve özgürlük çağrısına yankı vermek üzere burada bulunan türkü dostları, hoş geldiniz” dedi.

Festival programının sadece türküleri değil, insan haklarını, basın özgürlüğünü, Türkiye demokrasisinin karşı karşıya bulunduğu sorunlarını içeren konferans ve panelleri de içerdiğini kaydeden Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, daha sonra şunları söyledi:  “Sazıyla- sözüyle gönül telimizi titreten büyük ozanlarımız, âşıklarımız, Arguvan halkı, Arguvan Belediyesi ve Arguvan Vakfı olarak, Arguvan Türkü Festivali ile dünya sanat tarihine bir türkü sayfası armağan ettik. Bu yönüyle Türkiye’nin sanat gündeminin en parlak sayfalarından biri olmayı hak eden Arguvan Türkü Festivali’ni, uzun yıllardan bu yana düzenlemenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“Nazım Hikmet’in vasiyetidir Arguvan Türküleri… Anadolu’da, bir gün büyük ustanın mezarı üzerine gölge edecek çınardır Arguvan Türküleri…”

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, konuşmasında festival içeriğine yönelik bilgi verdikten sonra, Arguvan türkülerinin anlam, değer, önem ve simgeselliğine ilişkin şöyle konuştu:

“Arguvan türküleri, sevdadır, aşktır, gurbettir, sıladır, ayrılıktır, firaktır, hasrettir, acıdır…

Karanlığa yakılan bir ateştir,  aydınlanmadır.

Ağaçtır, yeşil yapraktır, nehirdir… İki dağın arasında kendisine yol bulan şirin bir ırmağın nazlı nazlı akan suyunun şırıltısıdır... Börtü-böcektir;  doğadır yani.  

Sac üzerindeki sımsıcak ekmek, halımızdaki göz nuru ilmek, köy çeşmelerimizdeki türkü gözlü kızlarımızın sevda sohbetleridir…   

Traktör sesi ile nağmelerin harmanlandığı tarladır Arguvan Türküleri… Ekindir, tohumdur, emektir, alın teridir; hayattır yani…  

Nazım Hikmet’in vasiyetidir Arguvan Türküleri… Anadolu’da bir gün büyük ustanın mezarı üzerine gölge edecek çınardır Arguvan Türküleri…  

Bir ekşisözlük yazarının çok yerinde betimlemesiyle de, “Arguvan Türküleri,  aşkın en yalın halidir. Üç beş türküsünü dinleyin, aşka dair söyleyecek bir şeyiniz kalmayacaktır”.

İşte böyle muhteşem türkülerimizi sizlere dinletmenin, sizleri ozanlarımızla, sazımızla, sözümüzle, Arguvan halkı ile buluşturmanın büyük heyecanı içindeyiz”.

“Tüm türkü dostlarını güzel ve yalnız olmayan memleketim Arguvan’a davet ediyorum”

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, “Sözlerime son verirken, sizleri, Arguvan Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenleyeceğimiz Arguvan Türkü Festivali’ne,  sizleri güzel ve yalnız olmayan memleketim Arguvan’a Nazım Hikmet’in Türkülerimiz şiiri ile davet etmekten onur duyacağım” diyerek Nazım Hikmet’in “Türkülerimiz” adlı şu şiiri ile konuşmasını sonlandırdı:

“İnsanların türküleri, kendilerinden güzel,

kendilerinden umutlu,

kendilerinden kederli,

daha uzun ömürlü kendilerinden.

Sevdim insanlardan çok, türkülerini.

İnsansız yaşayabildim

türküsüz hiçbir zaman...

Hiçbir zaman beni aldatmadı türküler de.

Türküleri anladım, hangi dilde söylenirse söylensin.

Bu dünyada yiyip içtiklerimin,

gezip tozduklarımın,

görüp işittiklerimin,

dokunduklarımın, anladıklarımın

hiçbiri, hiçbiri,

beni bahtiyar etmedi türküler kadar…”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Arguvan, türküleriyle Türkiye’ye ışık saçıyor”

Programda daha sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuştu. Arguvan’ı “Dünyanın en güzel hasret türkülerinin, aşk türkülerinin söylendiği, ilk ve tek Türkü Festivali'nin yapıldığı yer” olarak tanımlayan Veli Ağbaba, “Gözümüzü kulağımızı açtığımızda Arguvan’la ilgili duyduğumuz ilk şey türküdür. Sevda, aşk, hasret, barış türküleri Arguvan’da söylenir. Arguvan, türküleriyle, derinlikli sanatsal ve kültürel yapısıyla Türkiye’ye ışık saçan bir yerdir” dedi.

“Arguvan’da kadın cinayeti yoktur; çünkü Arguvan’da erkek neyse kadın odur”

Arguvan’ın sahip olduğu hümanist felsefe ile kardeşliği, dostluğu, dayanışmayı öğreten bir kültürün hayat bulduğu bir yer olduğunu ifade eden Ağbaba, daha sonra şöyle konuştu: “Birçok yerde içimiz yana yana, nefretle kadın cinayetlerine tanık oluyoruz. Ama Arguvanda kadın cinayeti yoktur. Kadınlar başımızın tacı değildir, çünkü erkek neyse kadın odur Arguvan’da. Türk neyse Kürt odur, Alevi neyse Sünni odur Arguvan’da. Parçikan neyse Eymir odur.  Barıştır, kardeşliktir Arguvan Türküleri. İşte bu duygularla sadece kapılarımızı değil, yüreklerimizi de açarak, sizi Arguvan’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımızı vurgulamak istiyorum”.

Festivalin birinci günü Kardeş Türküler, ikinci günü Ender Balkır sahne alacak

Bu arada, İstanbul’daki festival tanıtım programından sonra Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nin etkinlik takvimi de açıklandı.

Sinan Eren’in 26 Temmuz Cuma akşamındaki dinletisi ile başlayacak Arguvan Türkü Festivali’nde aynı gün gazeteci Tuluhan Tekelioğlu’nun “Yapabilirsin” adlı belgeselinin gösterimi yapılacak.

Festivalde 1. Gün

Festivalin 27 Temmuz Cumartesi programının ağır topu ise Kardeş Türküler Grubu. Müslüm Eke, Mustafa Eke, Seval Eroğlu, Gökhan Kılıç, Filiz Ağar ve Fatma Şahin’in ardından Kardeş Türküler hayranları ile buluşacak.

Birinci günün gündüz program akışı içinde Akören Köyü’ne düzenlenecek gezi ve fotoğraf sanatçısı Kasım Gümüş’ün “Bozkırın Yazgısı Arguvan” başlıklı fotoğraf sergisi ziyaretçilere açılacak.

Festivalde 2. Gün

Arguvan Türkü Festivali’nin ikinci gününün yıldız ismi ise, özgün türkü yorumları ile büyüyen bir türküsever kitle tarafından takip edilmeye başlanan Ender Balkır. Kenan Coşkun, Sasa Serap, Şirin Üstün, Çiğdem Elmas ve Cihan Yıldız’dan sonra gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alacak olan Ender Balkır, aynı zamanda festivalin finalini yapan sanatçı olacak.

Festivalin ikinci gününün gündüz bölümünde ise CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, gazeteciler Zafer Arapgirli ve Nevşin Mengü’nün konuşmacı olarak katılacağı “Ekonomi ve Basın Özgürlüğü” başlıklı panel düzenlenecek.

Arguvan Türkü Festivali’nin sunuculuğunu Başak İkiz yapacak.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com (İstanbul)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Arguvan (4 yıl önce)
    Festival programı çok iyi duruyor. Sayın Mehmet Kızıldaş'ı bu özenli çalışması için tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Celal akdeniz (4 yıl önce)
    Başta sayın milltvelillerimiz sayin beldiye başkanımız arguvan dernek yoneticileri ve katılımcılar olmak uzere emegi geçen herkese saygi ve sevgilerimi sunuyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Basta.belediye.baskanina.vekilere.arguvan. Dernegine.festivali.tanintanlara.katilimcilara. Halka.tesekkurler
    0
    0
    Yanıtla