SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arguvan Türkü Festivaliyle Coştu..

A- A+ PAYLAŞ

Arguvan ilçesi, bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen "Türkü Festivali" ile coştu. Davetliler, ""Arguvan'a her ayak basanın başımızın üstünde yeri vardır.." yazılı afişle karşılandı. Festival, Pazar gecesi son bulacak.

ASLANOĞLU GELEMEDİ, KÜLTÜRCÜLER GELMEDİ!..
Açılış töreni, Cumartesi günü saat 11.00'de Arguvan Halk Oyunları Ekibi'nin gösterisiyle başladı.

Festivalin açılış törenine; Malatya Valisi Osman Derya Kadıoğlu, CHP Milletvekili Muharrem Kılıç, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Arguvan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızılay, Malatya Müftüsü Bekir Gerek, çeşitli ilçe ve belde belediye başkanları, sivil ve askeri yetkililer, Arguvan Dernek ve Vakıfları Başkanı Sadık Kayhan, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür (CEM) Vakfı Şube Başkanı Eşref Doğan, diğer bazı dernek ve vakıf temsilcileri ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Ünlü sinema sanatçısı Tarık Akan ve Türk Halk Müziği'nin ünlü ismi Arif Sağ da açılış törenlerinde hazır bulundular.

Festivale katılmak üzere Cuma günü Malatya'ya gelen CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ise, tedavi görmekte olan kızının rahatsızlığı nedeniyle sabah uçağıyla İstanbul'a gittiği için törene katılamazken, bu durum tören alanında anonsla diğer davetlilere duyuruldu.

Bu arada, Türkiye'nin ilk ve tek türkü festivali olan Arguvan'daki festivale, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nden herhangi bir yetkilinin, temsilcinin katılmaması dikkat çekti ve tepkilere yolaçtı.

BAKANLIĞA SİTEM..
İlk konuşmayı yapan Arguvan Dernek ve Vakıfları Başkanı Sadık Kayhan, festivalin amacının Anadolu kültürünün sahiplenilmesi ve Arguvan'ın sesinin duyurulması, hizmet alabilmesi olduğunu söyledi. Kayhan, Kültür ve Turizm Bakanlığını da eleştirerek, "Bu işleri bakanlık yapması gerekirken, biz yapıyoruz. 3 yıldır hiçbir katkıları olmuyor. İlginçtir bu yıl istekte bulunduk. Bize 'Türk Sanat Müziği Korosunu gönderelim' diye cevap verdiler. "dedi.

VALİDEN BİRLİK BERABERLİK ÇAĞRISI..
Vali Osman Derya Kadıoğlu, diğer programları nedeniyle erken ayrılmak durumunda olacağı için, konuşması öne alındı. Vali, "Kardeşliğin, barışın, birlik ve beraberliğin yaşandığı bu günler, aynı zamanda inanç ve kültürümüzün en güzel değerlerinin de paylaşıldığı günlerdir.. İnsanların, doğup büyüdüğü toprağı sevmesinden tabii birşey olamaz. Ancak imkanı olanların buraya hizmetten de kaçmaması gerekir. Hem böylece festivaller daha anlamlı hale gelir, arkasından bir eser bırakır. İlk aklıma geleni söyleyeyim. Burada memura ev bulunmuyor. Toplu Konut İdaresi başkanlığına 20-30 daireli bina yaptırabiliriz. Ancak bugüne kadar hiç istekli çıkmadı. Benim teklifim her dernek bir adet alır veya bir şahsa aldırırsa ilçeye önemli bir hizmet olur."dedi.

Festivalin, birlik ve bütünlük amacına da değinen Vali, "Bu millet, doğulusuyla batılısıyla, Alevisi ile Sünnisi ile, Türkü ile Kürdü ile kardeştir. Çanakkale'de omuz omuza birlikte savaşmış, yüce Atatürk'ün önderliğinde, binbir zorlukla Kurtuluş Savaşı'nı yapmış, demokratik laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini birlikte kurmuştur. Bu inanç, birlik ve beraberlik Cumhuriyetimizi kıyamete kadar yaşatacaktır. Ancak, Türk milletinin, bu kültürel zenginliğini istemeyen devlet ve millet düşmanları, içten ve dıştan bu zenginliğini istismar konusu yaparak, bu milletin evlatlarını birbirine düşürmeye çalışmakta, bölücülük yapmaktadırlar. Bazı ülkelerin, Alevi cemaatini, azınlık statüsünde görmek istediğini herhalde içinizde duymayan kalmadı. Bir taraftan da ülkemizdeki Hıristiyanlık faaliyetlerine hız vermişlerdir. Ayrıca Malatya da dahil, tüm doğu bölgemizde Ermenistan'ın gözü olduğu hepimizin malumudur. Ancak bizler birlik ve beraberlik içinde bu oyunlara gelmeyeceğiz. Zira kültürel farklılıklar, Cumhuriyetimizin bir zenginliğidir. Alevisi Sünnisi, aynı Allaha, peygambere inanıyor, Hazreti Muhammed'in ehli beytini aynı heyecanla seviyoruz ve büyüklüğünü hepimiz kabul ediyoruz."diye konuştu.

AÇILIŞLAR..
Valinin konuşmasının ardından İlçe Meydanı'ndaki Atatürk Büstü ile İlçe Parkındaki Aşık Veysel Büstü'nün açılışları yapıldı. Valinin ayrılmasının ardından, törene devam edildi. Bu arada, Saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı söylendi.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Arguvan'daki türkü festivalinin Türkiye'nin ilki ve teki olduğunu, kültürümüzün en zengin örneklerinden birine de Arguvan'ın kaynaklık ettiğini belirtirken, Arguvan Belediye Başkanı Kızılay da, yeterince destek alınmamasından yakındı.

İlçe kaymakamı Akkoyun ve CHP Milletvekili Kılıç da konuşmalarında, Arguvan Türkü Festivali'nin özel ve özgün konumuna değindiler. Milletvekili Kılıç, hükümete ve Kültür Bakanlığına da eleştirilerde bulundu, bölgeye hizmet vermediğini savundu.

Törenlerin yapıldığı Belediye önündeki alana asılan "Arguvan'a her ayak basanın başımızın üstünde yeri vardır.." yazılı Arguvan Belediyesi imzalı bez afiş dikkat çekti.

ETKİNLİKLER..
Şehnaz Sema Yadigar ve Özgür Akdemir'in verdiği mini konserin ardından; Tarık Akan, Mete Çubukçu ve Erdoğan Aydın, "Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye" konulu panele konuşmacı olarak katıldılar.

Bu panelden sonra; festivale adını veren "Türkü" şölenine geçildi. Sırasıyla şu isimler konserde yeraldılar:

15.00-23.00 Konser (sırasıyla) Cengiz Özkök, Abuzer Çubukçu, Özlem Uğurlu, Mehtap Sezmiş Tatar, Ahmet Satılmış, Kemalcan Karataş, Battal Çıplak, Abuseyif Kınık, Şirin Üstün, Özgür Doğan, Ali Rıza Erdoğan, Cafer Doğan, Hasan Doğan, Muharrem Yazıcıoğlu, Mahmut Atabay, Naki Yoksuli, Ali Kızıltuğ, Devrim Kaya, Zeynep Başkan, Tolga Sağ ve Ferhat Tunç.

PAZAR GÜNKÜ PROGRAM..
09.30-12.30 Gürge Köyü Kültür Evi Açılışı
13.00 Panel Salonunda Tiyatro: (Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Tiyatro Ekibi, Rutkay Aziz tiyatro başlangıç öncesi konuşma)

15.30-20.30 Konser: (sırasıyla) Orhan Artan, Abuseyif Doğan, Sadık Turgut, Vahap Yayla, Yüksel Bahçeci, Kemal Aslan, Turan Yalçınkaya, Mehmet Sarıaltun, Ercan Papur, Mehmet Balaman, Şehnaz Sema Yadigar, Cemal Öztaş, Özcan Türe, Rojda, Derdiyoklar Ali,

20.30 Sponsorlara Plaket Verilmesi
21.00 Misafir Sanatçılar Şiir..
21.30 Hüseyin Turan Konseri
22.30 Kıvırcık Ali Konseri.

Arguvan Türkü Festivali'nde sunuculuğu Sema Şehnaz Yadigar yapacak. Etkinliklere Edip Akbayram, Kenan Işık, Ruhtay Aziz, Muharrem Kaya da katılacaklar.

FOTOĞRAFLAR: Görüş Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız