SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arguvan'da Aspir Ekimi Eğitimi

0
Güncellendi - 2016-03-09 19:58:40
Arguvan'da Aspir Ekimi Eğitimi
A- A+ PAYLAŞ

Arguvan İlçe Ziraat Odası tarafından çiftçilere uygulamalı Aspir*  ekimi eğitimi verildi. Aspir’in faydalarının anlatıldığı eğitimde ayrıca projeleri nasıl hazırlanır desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Arguvan’da ortalama 15 bin dönümlük alanda Aspir ekimi yapıldığı kaydedildi.

Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk yaptığı konuşmada “Çiftçilerimiz, alternatif ürün olarak Aspir ekimi yaptı. Ortalama 15 bin dönüm Aspir ekilecektir. Arguvan topraklarında Aspir Ekim Projesi’ne destek veren Arguvan Belediye Başkanımız Mehmet Kızıldaş’a, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Ali Selvi’ye, Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetleri Daire Başkanı Hilmi Öksüztepe’ye, Toprak AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kılıç’a, İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Gazi Karadağ ve Arguvan ve İsaköyü Tarım Kredi Kooperatifleri Müdürlerine, Murt Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Cem Uz’a teşekkür ederim” dedi.

Alternatif tarım ürünlerinin Arguvan’da yetişmesi için geliştirilen bütün projelere yerel yönetimler olarak destek vereceklerini ifade eden Arguvan Belediye başkanı Mehmet Kızıldaş ise “Arguvan geçim kaynağı olarak en önde tarım gelir. Ziraat Odası’nın başarılı çalışmaları sonucunda İl Tarım Müdürlüğümüz ve diğer yetkili firmanın desteği ile bizler de yerel yönetimler olarak, artık Arguvan’da alternatif ürünlerin denenmesi gerektiğinin düşündüğümüzü ilettik. Ve bu konuda da gerekli çalışmaları yapılıyor. Umuyorum ki örnek bir çalışma olur ve bundan sonrada çiftçilerimizde alternatif ürünleri denemekten korkmazlar. Yeni yeni ürünleri denerler. Başta İl Müdürümüz ve Daire Başkanı Hilmi Öksüztepe, olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Malatya İl Tarım Müdürü Ali Selvi ise “Arguvan bizim için çok önemli bir ilçemiz Arguvan’a geldiğim ilk yıl İlçe Tarım Müdürümüze sormuştum Arguvan’da neden arazinin fazlasından çoğu boş bu kadar boş arazi farklı bitkilerle neden değerlendirilmemiş diye sordum. Aslında ekiciler olduğu sürece vatandaşlarımız mutlaka kar edeceğini düşündüğümüz takdirde arazi sahipleri bulup yine sözleşme yapılarak yine ekimler yapılabilir diye düşünüyorum bu aşamada Arguvan Ziraat Odası Başkanımız Turan Aslantürk’e de teşekkür ederim.”

Toprak A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kılıç ise “Bu tür çiftçi organizasyonunda ziraat odaları öncülük yaptığı için bizden daha fazla kişi bizden daha kısa sürede ulaşıyor. Bu proje Arguvan için önemli bir proje” dedi.

Yeni Malatya Gazetesi- Bülten

___________

aaa*ASPİR: Aspir (Carthamus tinctorius), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50–100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Ayrıca kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri, haspir gibi isimlerle de anılır.

Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye'de Anadolu'da yabani olarak rastlanmakta ve ekimi de yapılmaktadır. Benzerliği sebebiyle ticarette safran bitkisiyle sık sık karıştırıldığından "yalancı safran" denilmektedir.

Çeşitleri ve özellikleri

Aspir, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir. Aspir, genellikle 80–100 cm arasında boylanabilir, dikenli ve dikensiz formları vardır. Dikenli formları dikensizlere göre daha fazla yağ içerir. Aspirin 4 çeşidi bilinmektedir;

Bunlardan Yenice (kırmızı) ve Dinçer (turuncu) dikensiz,

Remzibey (sarı) ve Balcı (sarı) çeşitleri dikenlidir.Dikensizlerde yağ oranı % 25-28, Dikenlilerde ise %30-40 arasındadır. Yağ tipi Oleik ve linoleiktir.

Sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahiptir. Yaklaşık 2.5–3.0 m derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahiptir. Tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklindedir. Dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturur.

Kullanım alanları

Renkli çiçekleri (petaller) gıda ve kumaş boyasında kullanılır. Tohumlarında % 30-45 arasında yağ bulunur ve yemeklik yağ olarak kullanılır. Yağı, sabun, boya, vernik, cila olarak kullanıldığı gibi, Linoleik asit içerdiğinden yemeklik yağ kalitesi yüksektir. Ayrıca yağı biyoyakıt olarak kullanılabilir, küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılır (küspesinde ortalama % 25 protein vardır). Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise pilavlara tat vermek için kullanılır.

Aspir güvercin yemi olarak da çok değerlidir.

Üretimi

Aspir, Türkiye'de Eskişehir, Burdur, Isparta, Konya gibi belli yörelerde üretilmektedir. 2008 yılı yazından itibaren Trakya bölgesinde bölgenin yağ ihtiyacını karşılamakta ayçiçeğine olan bağımlılığı azaltmak için aspir ekimi özendirilmektedir ve ciddi yol katedilmiştir. (Kaynak: Vikipedi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız