SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arınç: 'Özür Dilerim'...

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:53:47
Arınç: 'Özür Dilerim'...
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki görüşme sona erdi. Cumhurbaşkanı Gül'den talimat aldık diyen Arınç görüşmenin detaylarını açıkladı. 

"Güzel faydalı ve verimli bir görüşme oldu. Türkiye’nin son günlerde yaşadığı olaylarla ilgi yapabileceklerimizi kendileri bize söyledi. Cumhurbaşkanının devletin işlemesiyle ilgili sorumluluk var. Kendileriyle olumlu görüşmemiz oldu talimatlarını aldık düşüncelerimizi paylaştık. 

Devlette nezaket dili vardır. Talimat almak emirlerini almak kullanılan bir lisandır. Bunları başka maksatlarla düşünmemek gerekir. Cumhurbaşkanı tüm kurumlarını düşüncelerini iletebilir. Ama emir kelimesinden saygıdan başka bir anlam taşımayın lütfen."

İşte Bülent Arınç'ın sözlerinden satır başları;

Şüphesiz Cumhurbaşkanımızla devam eden ve çok farklı boyut kazanan gösterilerle ilgili istişare için Sayın Abdullah Gül ile görüştüm. Tansiyonun düşmesi, eylemlerin artık son bulması konusunda çoğu siyasetçi açıklamalar yaptı. Şu an ortak arzumuz huzur ve güvenin sokaklara hakim olması.

İki gündür takip ettiğim kadarıyla şiddet ve vandallık içeren gösteriler düşme eğilimi göstermektedir. Biz de bu durumu sağduyu şeklinde takip ediyoruz. Gelişmelere bütünüyle hakim durumdayız.

Polisin güç kullanımında zaman zaman aşırıya kaçması bir tepki uyandırmıştır. Ancak son günlerde polis son derece hassas konumdadır. Kışkırtmacıların karşısında polisimiz, yasalardaki görevlerini yerine getirmiştir.

Her seçim sonrası Başbakanımız çıkmış kendisine oy verenlerin değil Türkye'nin Başbakanı olacağını açıklamıştır. Şunu samimiyetle söylemek istiyorum, yaşam tarzlarımız nedeniyle; kendi yaşadaıklarımızı başkalarına yaşatmak istemeyiz.Ortak noktada buluşmayı, ortak yolda buluşmayı hedefliyoruz.

'TÜM TEPKİLERE AÇIĞIZ'

Bizi takdir etmeyenlerinde görüşleteine açığız. Her bir vatandaşımızın sorumluluğu üzerimizdedir. Tüm tepkilere sonuna kadar açığız yeterki şiddet olmasın.

Değerli arkadaşlar, Taksim Gezi Parkı'nda yanlış bilgilendirme olsada haklı tepkilerini ortaya koymuşlardır.Meşru tepklilerini ortaya koyan vatandaşlarımıza özellikle sesleniyorum, marjinal gruplar bu eylemleri kullanmakta. Ekonomimizde zarar görmektedir. 300'ün üzerinde insanımız yaralandı. Abdullah Cömert adlı kardeşimiz hayatını kaybetti Allah'tan rahmet diliyorum. Çok üzgünüz.

Sosyal medyada olayı büyütmek isteyenler olduğunu biliyoruz.İlk yapılan otopsi sonucuna göre ateşli silahla ölmemiştir. Sert bir cisimle başına darbe almış olabilir. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir.

Vicdani bir çevre duyarlılığıyla başlayan olayların geldiği noktayı görenlerin aklıselim düşünmesi gerekmektedir.Bu işin bir an evvel bitmesi gerektiğini görmelidir.İnsan hak ve özgürlükleri kısıtlanmaya başlanmıştır.

Özellikle Ankara'da kaldırım taşlarını sökerek, belediye otobüslerine, kamu kuruluşlarına ve otobüs duraklarına ağır zarar vermişlerdir.

'TÜKİYE'NİN İMAJI ZEDELENMİŞTİR'

Uluslararası basının olağanüstü ilgisi nedeniyle, Türkiye'nin imajı zedelenmiştir.Bugüne kadar ne kadar hassasiyuet içinde olduysak bugünden sonra da aynı hassasiyet içinde olacağız.

Muhalefet partilerinin sağduyu çağrısında bulunmalarını rica ediyoruz. MHP ve BDP'nin baştan beri olan tutumunu takdir ediyoruz.

CHP'ye Taksim'e destek için gittik sözlerine teşekkür ediyoruz ancak milletvekillerinin kışkırtıcı bir tavrı var.Kılıçdaroğlu'da üzerine düşeni yapacaktır.

Gösterileri sabırla izleyen vatandaşlarımızdan daha fazla sabır bekliyoruz. Anne ve babalardan, çocuklarını kaostan uzak tutmalarını rica ediyoruz.İlgi ve fedakarlık bekliyoruz.

Türkiye bunların altından kalkacak güçtedir. Haklı taleplerini tepkilerini gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yorgun güüvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum.

Gözaltında kaç kişi var rakam veremeyeceğim ama çok fazla insan yok. 1 saat sonra serbest bırakılıyorlar.

3 yada 4 ağaçın sökülmesi üzerine yurtseverler bir eylem başlattılar. Bu eylemler haklıdır, meşrudur. İçlerinde Sırrı Süreyya Önder'de bulunuyordu. Emniyet güçlerimizin gaz kullanması olayları çığrından çıkartmıştır.

Oraya ne yapılacağı konusunda bir itiraz bir şikayet var o endişeleri gidermek zorundayız. Kamuoyunun dediklerini peşin hükümle karşılamamayız.

'BİZ HERKESİN HÜKÜMETİYİZ'

Herkesin emeği ile oluşan varlıkların, kamu malının bu şekilde zarar görmesi bu ülkedeki herkese yapılmış bir haksızlıktır. Biz herkesin hükümetiyiz. Sandıktan çıkan sonuçları doğru okumak için ne kadar hassas davrandıysak bugün de öyleyiz. Özeleştirimizi yaparız, kimsenin şüphesi olmasın.Biz ülkeyi yönetirken yanlışta yaparız.Benim üzüldüğüm olay 3 ağacın yer değiştirilmesi amacıyla olayların bu hale gelmesidir. 

Elbette burada kamu görevlilerinin kademe kademe yanlış anlaşılmaları olabilir. Sınır aşımı olduğuna bakar gerekirse soruşturmada açarız.

Sizin kucaklayıcı anlayışınızı Başbakan da gösterseydi bugünlere gelinir miydi sorusuna Arınç, üslup elbette önemli. Bu herkes için önemli. Ülkeyi yönetenlerin tabiki kucaklayıcı bir üslubu olmalı.

Olaylar ilk başladığında, çığrından çıkabileceğini düşünmüş, farklı bir üslup kullanmış olabilirler.Kimsenin hayatına müdahale etmeyen bir tavır içinde olmalıyız. Çevre duyarlılığından çıktı. Ambulansın içine bakıp polis var mı diye yakmaya çalışıyorlar.

Çözüm süreci sağlıkla gidiyor. Silahların bırakılması elbette çok önemlidir. Türkiye'nin güvenliğini zedeleyecek bir durum olduğunda elbette herkes üzerine düşen görevi yerine getirecektir.

'MEŞRU MÜDAFA OLMADIKÇA POLİS GAZ KULLANMAZ'

Polisler bu ülkenin yabancısı değil. Şehit olunca gazi olunca hepimiz üzülüyoruz. Onlar bu memleketin evlatları.Pasif durumlarda yani karşılığında bir şey olmadıkça müdahalede bulunmazlar.Pasif durumdalar, yani karşı taraftan bir şey gelmedikçe bekliyorlar. Bir fiili saldırı da kalkanlarını kullanıyorlar. O yetmezse su sıkıyorlar. Ancak kendi canları bahis olunca gaz kullanıyorlar. Kendilerine meşru müdafaa olmadıkça gaz kullanmamaları talimatı verilmiştir. Polislerimize ağır hakaretler edilmiştir. Fiziki müdahalelerde bulunmuşlardır. Polislerimiz bir haftadır fedakarlık göstermektedirler, uyumadan günlerdir görevlerini yerine getiriyorlar. 

Kimseye şiddet gösterilmesini tasvip etmiyorum. İnsanlar, ailelerini, çocuklarını alıp gitti.Ama olay 3 ağacın yer değiştirilmesinden çıkarıldı. Şiddetle bir yere varılmaz. Yaparsanız karşılığında devleti bulursunuz.

'ÖZÜR DİLİYORUM'

O yurttaşlarımızdan özür diliyorum. Yapılanlar yanlıştır.Bazı çevik kuvvet polislerinin birilerini hedef aldığı iddiları var. Buna ne diyeceksiniz sorusuna 'bu dış basının takındığı bir tavırdır' cevabını verdi.

Onların maksatları farklı olabilir, ekonomik gücümüzü kıskananlar bundan memnun olabilirler. İktiadara bir tepki varsa bu doğaldır. Yok sayma, görmezden gelme bizim yapacağımız bir şey değildir.

Bazı merkezlerden olayların yönlendirildiğini biliyoruz, asparagas haberler yapıldıklarını biliyoruz. Demokratik olduğumuzu buradan da anlayabilirsiniz. ABD'den bir telefonla bu olayların yönlendirildiğini görebilirsiniz. Bir kirlilik yaşatılıyor. Bunların hedefi olayların yatıştırılmaması. Hedeflerinde polisler var.

27 Mayıs olaylarından önce de aynısı oldu. Üniversite öğrencileri öldürüldü gömüldü gibi. Şimdi de internet üzerinden böyle saçmalıklar sürüyor. Olayların bittiği anda sağlıklı bir açıklama yapılır.

'REFERANDUM YAPILABİLRİR'

Mahkeme kararı sonrası gereken adım atılır. Karar gözetilerek değerlendirilemlerde bulunulacaktır. Zaten kesin bir proje yok. Her şey düşünce aşamasında. Burada ne yapılacağı konusunda net bir kararımız yok. 

Bazen belediyelerimiz referandum yoluyla bile halk üzerinden anket yapılıyor. Şimdi de böyle bir yöntem yapılabilir. 

Portakal gazı, sarin gazı hepsi ajitasyondur.

Bu yaptığım konuşmayı Başbakan'a sormadım. Bu hükümetimizin düşünceleridir.Teyit almamıza gerek yok.Geçmiş yıllardan beri birbirimizi yakinen tanırız. Cumhurbaşkanı Gül'ün tavrını takdir etmek gerekir.

Eksiğimiz varsa gördük telafi edeceğiz. Demokrasi vardır. Demokrasi varsa mmuhalefette iktidar da vardır.11 tane illegal örgüt var. İşin nezaketi itibariyle bu örgütlerin ismini vermiyorum. Onlar kendilerini biliyor.Desteklerini çekerlerse bu iş 1 saate biter.

Hepinize çok teşekkür ediyorum.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız