SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arıtma Çamurundan Gübre Olur mu?

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Malatya'daki Atıksu Arıtma Tesisi'nde su arıtıldıktan sonra kalan arıtma çamurunun gübre olarak kullanılıp kullanılmayacağı yolunda yoğun sorulara muhatap kaldıklarını belirterek, bu konuda bilgi verdi.

Arıtma çamuru ile ilgili olarak bir süre önce Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerince inceleme yapıldığını, numunelerin analiz sonucunun alındığını belirten Güldal, şunları söyledi:

"Malatya Belediyesi Arıtma tesislerinden elde edilen arıtma çamurunun tarım topraklarında kullanılması ile ilgili olarak üreticilerimizin İl Müdürlüğümüze yoğun soruları olmaktadır.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerince bir süre önce yapılan inceleme ve alınan çamur numunelerinin analizleri sonucu hazırladıkları rapor ilimize gelmiştir.

rapor içeriğinde arıtma çamurunun doğrudan tarım topraklarına verilmeden, belirli olgunlaştırma işlemlerine tabi tutulduktan sonra kullanılması önerilmekte, Malatya arıtma tesisinden elde edilen arıtma çamurunun tarımda kullanılması durumunda toprakların ağır metallerle kirlenmesi bakımından kayda değer bir riziko oluşturmadığı ifade edilmektedir.

Arıtma çamurundan elde edilecek komposttan kayısı bahçelerinde 20 kg. yetişkin ağaçlar için önerilmektedir.

Tarım İl Müdürlüğü olarak arıtma gübresinin kullanımı hakkında çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapılarak, üreticilerimiz ayrıca eğitilecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız