SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arıtma Tesisi Çalıştı Kazandırdı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:12:48
Arıtma Tesisi Çalıştı Kazandırdı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi’nde 2011 ve 2012 yıllarında kullanılan elektrik gideri olarak toplamda yaklaşık 1.5 milyon TL geri ödeme yapıldığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Atık Su Arıtma Tesisi’nde 2011 yılında kullanılan elektrik için 697 bin TL, 2012 yılında kullanılan elektrik için 798 bin TL geri ödeme yaptığı kaydedildi. Toplamda yaklaşık 1.5 milyon TL geri ödeme alan Malatya Belediyesi’nin birçok büyükşehir belediyesini geride bırakarak, en çok teşvik alan 20 belediyeden biri olduğu ifade edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı düzenleme ile atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi giderlerinin bir kısmını geri ödendiği belirtildi.

Konuya ilişkin Malatya Belediyesi’nden edinilen bilgilere göre “5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 20. Maddesinde ‘Arıtma tesisi kuran, işleten ve yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getiren kuruluşların arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi tarifesinin, sanayi tesislerinde kullanılan enerji tarifesinin yüzde ellisine kadar indirim uygulamaya Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir’ hükmü doğrultusunda Malatya Belediyesi, 3 yıldır bu teşvikten yararlanıyor.

En çok teşvik alan 20 belediyeden biri

Çevre Kanunu’nun 29. Maddesi Uyarınca Atık Ssu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmeliğin’ 2010 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye genelinde 822 belediyenin teşvikten yararlanmak için başvurduğu öğrenildi. Toplamda 200 belediyenin teşvik aldığı, Malatya Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi’nin birçok büyükşehir belediyesini de geride bırakarak en çok teşvik alan 20 belediyeden biri olduğu bildirildi. 

Teşvikten kimler yararlanıyor?

Bakanlığın online kontrol ettiği atık su arıtma tesislerinin enerji maliyetlerinin azaltılması ve tesisin düzenli olarak çalıştırılmasının teşvik edilmesi amacıyla çıkartılan yasadan, kimyasal, biyolojik ve ileri arıtma veya, bu arıtmaların sonuna derin deniz deşarjı ekleyenler, alıcı ortama deşarj edenler ve arıtılmış suyunu yeniden kullananlar, çevre veya deşarj izni olanlar söz konusu belgelerini aldıkları tarihten itibaren olmak üzere, deşarj izni biten ancak yenileme başvurusunda bulunanlar, ayrı elektrik sayacı ve abonesi bulunanlar, atıksu arıtma tesisi elektrik saatine bağlı olan yardımcı üniteleri ve idari binalar yararlanabiliyor.

FOTO: Atık Su Arıtma Tesisi'nin havadan görünüşü (Malatya Belediyesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız