SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Arızalı Bir Durum Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:26:15
A- A+ PAYLAŞ

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulan “Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi”ni ziyaret etti. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yeni kanun çerçevesinde pilot olarak 15 ilde uygulamaya başladığı “Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi” kapsamında, Malatya da pilot iller arasında yer alırken, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’da kurulan “Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi”ni gezerek, merkez hakkında detaylı bilgiler aldı.

Malatya Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü ve Sosyal Hizmet Uzmanı Berna Oğuztürk, "Bu merkezlerin kuruluş amacı; Türkiye’de pilot uygulamalar başlatıldı ve Malatya’da bu pilot iller arasında yer alıyor. Şiddetin tanımı değiştirildi. Daha önceden şiddete dair herhangi bir belirti aranıyordu. Artık bu kaldırıldı. Onun yerine kadının, 'bana şiddet uygulanıyor' demesi yeterli oluyor. Kadın buraya direkt kendisi de gelebilir, bir karakola da gidebilir ya da ALO 183’ü de arayabilir. Bu noktada ulaşım yollarımız çeşitlendi. ALO 183 hattı direkt olarak Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne bağlı bulunuyor. Başında profesyonel bir meslek elemanımız olacak. Şiddete uğrayanlar aradığında, biz kolluk gücüyle en kısa sürede şiddete uğrayan kişiyi evinden alıp, kurumumuza getireceğiz. Burada sivil polislerimizle birlikte ve de meslek elemanlarımızın nezaretinde, şiddete uğrayan kişiyle ilgili genel bilgileri alacağız. Ondan sonra da şiddete uğrayan kişiye uygun sosyal hizmet modelini belirleyeceğiz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hidayet Bozkurt ise, toplumsal şiddeti önlemek için çalıştıklarını kaydederek, “Buradaki en büyük hedefimiz toplumsal şiddeti önlemektir. İster kadına yapılsın, ister çocuğa yapılsın, isterse de yaşlı ya da engelli birine yapılsın; buradaki en büyük hedefimiz duyarlılık geliştirmektir. Bu anlamda toplumdaki bütün kesimleri bilinçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Bozkurt, şiddeti önleme ve izleme için profesyonel bir ekip kurduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Çok profesyonel bir ekip kurduk. İşin uzmanları bu işi yürütüyor. Bu anlamda 32 personelimiz görev yapacak. Bunun yanında resmi kuruluşlar, kolluk kuvvetleri ve sivil toplum kuruluşlarımızla da işbirliği içerisinde olacağız. Malatya ile ilgili yapılması gereken ne varsa bilinçlendirme çalışması yapılacak. Bütün uç noktalar denenecek.”

Milletvekili Öznur Çalık da, he türlü şiddetin karşısında olduklarını belirterek, “Toplumda arızalı bir durum var. Bu arızalı durum güçlünün güçsüze uyguladığı şiddettir. Cinsel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet; her türlü şiddettin karşısındayız. Güçlü ya da güçsüz, insana uygulanan şiddetin karşısındayız” şeklinde konuştu.

Çalık, toplumun temel direği olan aile birliğini korumak istediklerini vurgulayarak, "Türkiye’de zihinsel bir değişim yapmamız gerekiyor. Bu zihinsel değişim içinde Türkiye’nin hep beraber ayağa kalkması gerekiyor. Özellikle kadına karşı şiddetin önlenmesi için yoğun şekilde çalışıyoruz. Her iki kadından birinin şiddet gördüğü bir dünyada yaşıyoruz. Bunu ortadan kaldırmak için, öncelikle önlemek için, tüm Malatya'yı ve Türkiye'yi eğitelim diyoruz. Şiddetin olmaması gerekiyor. Şiddetin de neden olmaması gerektiğini paylaşacağız. En önemli sebep şiddeti ortadan kaldırarak, toplumumuzun temel direği olan ailenin birliğini korumaktır. Şiddet gören kadın direkt olarak önce sineye çekiyor, sonra itiraz ediyor ve sonra da boşanmaya gidiyor. Dolayısıyla aile birliğimiz ve bütünlüğümüzü korumak için öncelikli olarak birinci hedefimiz aile birliğini korumak ve yapılması gereken işlemi, eğitimi, ön tedbirleri alarak, şiddeti ortadan kaldırmaktır" ifadelerini kullandı. Şiddeti önlemek amacıyla yasalar çıkardıklarını ve bundan sonra da çalışmaların devam edeceğini aktaran Çalık, sözlerini şöyle tamamladı:

"4320 sayılı ailenin korunmasına dair kanunu değiştirdik ve 6284 sayılı yeni bir yasa çıkardık. Bu yasa esnasında da çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu yasamızla birlikte öncelikle pilot illerde 'Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri' kuruldu. Bu pilot illerimiz şu an kurulma aşamalarını tamamladı. Bu pilot iller arasında Malatya’da yer alıyor. Burada sosyal hizmet uzmanlarımızdan psikologumuza, sosyologumuzdan kolluk kuvvetlerimize kadar bütün ekibimiz burada hazır bulunacak. Şiddet gören kim varsa, buraya geldiğinde evine gelmiş gibi kendini güvende hissedecek. Burada şiddetin ortadan kaldırılması için, şiddeti görenle bir kez sohbet edilecek. Bundan sonra 6284 sayılı kanunun gereği uygulanacak. Şiddet gören kadın, kendisini sosyal devlet anlayışı içerisinde, arkasında güçlü bir birimin olduğunu hissedecek."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız