SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Arızalı İslam Değil, Müslümanlar'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:45:11
'Arızalı İslam Değil, Müslümanlar'
A- A+ PAYLAŞ

Bilgi Yolu Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (Bilsam) tarafından düzenlenen “Geleneksel Kültür Kuşağı"  konferanslar dizisinde konuşan gazeteci-yazar Akif Emre, Müslümanların bugün içinde bulundukları kaotik durumlar nedeniyle, İslam Medeniyeti’ni kuşanacak durumda olmadığını vurgulayarak “Fakat bu, öldüğümüz anlamına gelmemektedir.  Medeniyet sayılmak için tüm kriterleri taşıdığımız halde İslam medeniyeti neden bugün yok sayılmakta ve hayatı çözümlemeye müdahil olamamaktadır. Ölü ya da arızalı olan İslam medeniyeti değil, şu anda yaşayan Müslümanlardır” dedi. 

Malatya İl Özel İdaresi toplantı salonunda düzenlenen konferansta konuşan Akif Emre İslam Alemi’ni tanımlayan kavramların Müslümanlar tarafından üretilmediğini, dolayısıyla bu kavramlara Müslümanların değil, Batının öngördüğü anlamların yüklendiğini söyledi. Bu kavramlara örnek olarak ‘Ortadoğu’ ve ‘Müslüman Dünyası’ kavramlarını gösteren Akif Emre şöyle konuştu: “Batı’ya göre ortada bir Müslümanlar topluluğu vardır. Fakat İslam âlemi, İslam dünyası, İslam medeniyeti diye bir bütünlükten söz edilemez. Bu kabullerini medyada bilinçli bir şekilde kullanmaktadırlar. Farklı coğrafyalarda farklı geleneklerde ve farklı insan tipleri içerisinde ortak bir bilinç oluşturabiliyorsa bir topluluk, orası bir medeniyet olmuş demektir. Biz bu bilinci yeniden diriltmek zorundayız”. 

‘Sadece Batılıları Suçlayamayız, Müslümanlar Birbirini Boğazlıyor’

Müslümanların bugün Suriye, Irak ve Afganistan’da birbirini boğazladığına dikkat çeken Emre, “Batılılar bu coğrafyada çok oyunlar oynadı, fakat sadece Batılıları suçlayarak bu sorunu çözemeyiz. Tarihsel perspektif içerisinde bunun bütüncül bir bakış açısıyla oturulup konuşulması gerekmektedir. İslam Dünyası olarak çağdaş sorunlarla yüzleşerek muhatap olduğumuz problemleri kendi kaynaklarımıza dönerek çözmemiz gerekmektedir. Çünkü bir medeniyetin değer yargıları eğer diriyse bunlar yeniden hayata yorumlanmalıdır” dedi. 

‘İhvan Mısır’da Değişik İslami Akımları Dışlıyordu, Yalnız Kaldı’ 

 ‘Arap Baharı’nın, temel sorusunun ‘İslam Âlemi’nin servetinin kimin olacağı?’ olduğunu ifade eden Akif Emre, bu çerçevede meydana gelen ayaklanmaların doğru anlaşılması için her ülkenin kendi özgün şartlarının bilinmesi gerektiğini söyledi. Emre “Mısır’da ordunun sistem içerisinde yerinin ne olduğunu bilinmiyorsa, Mursi’nin nereye gittiği doğru bir şekilde okunulamaz. İhvan’ın (Müslüman Kardeşler Örgütü) Mısır’da bütün Müslümanları temsil ettiği zannedilirse, değişik İslami akımları dışladığı bilinmiyorsa neden yalnız kaldığı doğru okunamaz” diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız