SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Arkanızda Başbakanım Var..'

A- A+ PAYLAŞ

TBMM'de CHP milletvekili Canan Arıtman'ın (solda ayakta olan), Başbakan Erdoğan'ın koltuğuna çelenk koymasının ardından gündem dışı olarak sözalan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın (ön sırada oturan pembe kıyafetli) konuşması sırasında da, karşılıklı atışma yaşandı.

Çalık'ın konuşması ve müdahaleler TBMM tutanaklarında şöyle oldu:

"ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Dünya Kadınları Günü münase-betiyle şahsım adına gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle, tüm dünya kadınlarının bu anlamlı gününü kutluyor ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

İnsanlık tarihinin en önemli gelişmelerinde en özel ve anlamlı yol işaretlerinde kadınların verdiği mücadeleyi, çektikleri acıları ve sonunda elde ettikleri başarıları görürsünüz ve dinimizde kadın şefkat, merhamet, hürmet duyulması ve nezaket gösterilmesi gereken asil ve nezih bir varlık olarak tanımlanmıştır. Bu yüzden kadın özeldir, bu yüzden kadın saygındır, kadın can veren, kadın zengin kılan, kadın çoğaltandır. Kadın aile ocağında temel eğitimi veren ilk öğretmen, mükemmel bir eğitimcidir. Kadın, yetiştiricidir.

Değerli milletvekillerim, biraz evvel, maalesef, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, asla olmasını istemediğimiz, bir kadın vekilimiz tarafından çok nahoş bir görüntü, Meclisin karışmasına vesile olan bir görüntü oluştu. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

CANAN ARITMAN (İzmir) - Çiçek verdik.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Öncelikle, bunu gündeme getirmek istememin yegâne sebebi şu. Aslında çok daha anlamlı ve çok daha güzel bir konuşma yapmayı umut ediyordum.

K. KEMAL ANADOL (İzmir) - Sen yine yap.

CANAN ARITMAN (İzmir) - Yap, mâni yok.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Şiddetten bahseden milletvekilinin gazetedeki fotoğraflarını hatırlarsınız, elinde silahıyla vermiş olduğu görüntü bugün gibi aklınızdadır. Şiddetin karşısında olan önce kendi silahını cebine koymayı, kamuoyuna kötü örnek olmayı ortadan kaldırmalıdır bence. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Öncelikle, şiddetin nasıl yapıldığını Meclise gösteren Canan Arıtman'ı kınıyorum; bir kadın olarak, bir kadın milletvekili olarak kınıyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Ve bizler, hiçbir ayrımcılık gözetmeden, herkesin eşit hak ve hürriyetlerden yararlanması gerektiğine inandık ve bunun mücadelesini veriyoruz. Toplumsal sınıflara, tabakalara, cinayetlere, cinsiyetlere bakılmaksızın herkesin siyasete katılmasını arzu ediyoruz ve bunu başarmak için de mücadele ediyoruz.

CANAN ARITMAN (İzmir) - Otuz yıldır yapıyoruz bunu.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Tüm bunlar için, öncelikle, gerekli her türlü yasal altyapının hazır olması gerektiğini biliyoruz ve buradan başlıyoruz.

CANAN ARITMAN (İzmir) - "Yaşam hakkı istiyoruz." dedik, kırmızı gül verdik.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Sizi asla muhatap kabul etmeyeceğim Canan Hanım.

K. KEMAL ANADOL (İzmir) - Ediyorsun işte Allah Allah, ismini de söylüyorsun.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Türk Ceza Kanunu'nda, Medeni Kanun'da, Belediyeler Kanunu'nda ve yapmış olduğumuz yasal düzenlemelerde çok önemli yollar kat ettik. 1998 yılında 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kabul edilmiş olmasına rağmen maalesef aile mahkemeleri kurulana kadar atıl vaziyetteydi ve 2003 yılında aile mahkemelerini kurarak kadınlarımızın ve ailemizin korunmasını sağladık ve bugün çok önemli bir iş daha yapıyoruz değerli arkadaşlar. Kadın Kolları Başkanlığımızın yapmış olduğu 2010'daki çalıştay ve bir hafta önce, yine, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimizle birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde çok önemli bir yasa teklifi hazırladık ve "Artık, kadınlara şiddete son, ölümlere son, her türlü yapılacak yanlışlıklara son." diyoruz. Sayın Başbakanımızın söylemiş olduğu gibi, kadınlara karşı uygulanan şiddet insafsızlıktır, vicdansızlıktır, alçaklıktır diyorum ve Sayın Başbakanımızın bize vermiş olduğu güç ve destekle, bugün grupta yapmış olduğu konuşma da dâhil olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, kolluk kuvvetlerine, Adalet Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına, yetkilerinin artırılarak şiddet uygulayan bireylerin takibinde…

GÜROL ERGİN (Muğla) - Az önce Canan Hanım'a şiddet uygulamaya kalktınız.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Eğer şiddeti uygulayan kişi…

CANAN ARITMAN (İzmir) - Artık kimse inanmıyor bu laflara. Dokuz sene oldu, dokuz sene. Kimse inanmıyor. Konuşmaya utanmanız lazım.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Eğer korumayı kabul etmiyorlarsa tutuklamaya kadar giden süreç hepimiz tarafından takip edilecektir.

CANAN ARITMAN (İzmir) - 5 bin kadın öldürüldü.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Şimdiye kadar yapılanlar ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan itibaren ilk kez son sekiz yılda bu kadar ciddi yasal düzenlemeler meydana getirilmiştir ve bu yasal düzenlemelerin neticesinde uygulayıcıların ve uygulamaların değişmesi gerekmektedir ve bu yapacağımız yeni kanun teklifiyle boşanmış olan eşler de dâhil olmak üzere, nişanlılar dâhil olmak üzere ve yeni birliktelikler yaşayan, yakın birliktelik yaşayan bireyler de dâhil olmak üzere koruma altına alınması sağlanacaktır.

Bunlar yeter mi? Yetmez. Bizim, uygulamalarda çok önemli değişikliklere ihtiyacımız var. Zihinsel bir değişime ihtiyacımız var. Bunu, kadınlar değil, tüm toplum, tüm bireyler olarak hep beraber yapmak zorundayız. İşte, bu zihinsel dönüşüm noktasında, yöneticilerimize, toplumumuza olduğu kadar biz kadınlara da çok önemli roller düşüyor.

Bu toprakların kıymetli, vefakâr, cefakâr, emektar, yüce gönüllü kadınları, sizlere sesleniyorum: Sizlerin arkanızda olduğumuzu bilin, adım atmak için kendinize güvenin çünkü kadınlarımızın arkasında Sayın Başbakanım var.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Lütfen sözlerinizi tamamlayınız.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Yasalarımızla koruma altına alınan haklarınızı aramak için daha cesur davranalım. Her alanda sizlere sunulan eşit fırsatların sahibi olarak gelin ve görünün. Hiçbir çalışmayı, hiçbir fedakârlığı ve hiçbir hedefi küçümsemeyin. Gücünüzü önemseyin.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; eski İngiltere Başbakanının söylemiş olduğu gibi "Bir şeyin konuşulmasını istiyorsanız erkeğe, bir şeyin yapılmasını istiyorsanız kadına gidin." diyor ve biz de sekiz yıldan beri kadınımıza gidiyoruz, milletimize gidiyoruz ve onlardan aldığımız destekle de üçüncü dönem iktidarı yaşayacağız ve kadınlarımızın vermiş olduğu destekle AK PARTİ iktidarını hep beraber kucaklayacağız.

Kendi medeniyet havzamıza yabancılaşmadan, kadınlık değerini layık olduğu düzeye yükselterek, bir kimlik dejenerasyonuna uğramadan, çalışma hayatı ile aile hayatını mutlu bir şekilde bütünleştirmiş kadınlarımızın ülkemizi aydınlık geleceğe taşıyacağına hep inandık, inanıyoruz ve "Siyasette kadın nesne değil, özne olsun." diyen Başbakanımızın verdiği desteklere bir kez daha teşekkür ediyor ve tüm dünya kadınlarının gününü kutluyorum, saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)"

Bu arada, AKP Malatya Milletvekillerinden Ömer Faruk Öz de gündem dışı sözaldı. Öz'ün konuşması da tutanaklara şöyle geçti:

"ÖMER FARUK ÖZ (Malatya) - Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.

Ben de Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Burada şunu belirtmek istiyorum: Az önceki konuşmacılarımız, bir bakanın burada konuşma yapması gerektiğini belirttiler. Bugün Sayın Başbakanımızın başkanlığında, aileden sorumlu Devlet Bakanımız başta olmak üzere, uluslararası düzeyde Hatay'da bir medeniyetler ittifakı çerçevesinde bir toplantı düzenlenmekte. Ben, şunu belirtmek istiyorum: Şu anda Mecliste grubu bulunan birçok siyasi partinin yönetim kurullarında bulunanların eşlerinin bile AK PARTİ'ye oy verdiğini siyasi çalışmalar ve sosyolojik araştırmalar ortaya koymuştur. Demek ki Adalet ve Kalkınma Partisi, izlemiş olduğu politikalarla Türkiye'deki hanımefendilerin, kadınlarımızın gönlünü de fethetmiştir. Ben inanıyorum ki 2011 seçimlerinde, yapılacak hazirandaki seçimlerde de kadınlarımızın büyük ekseriyetinin AK PARTİ'ye oy vereceklerinden kimsenin şüphesi olmasın.

Bir de şunu belirteceğim: Az önceki konuşmada bir hanımefendi vekilimiz oraya çelenk koydu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda milletvekilleri çelenk koymak için değil, görüşlerini kürsüden bildirmek için çıkıp konuşurlar. Dolayısıyla o konu da İç Tüzük açısından uygun değildir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız