SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arnavutluk'da Çalık- TT Ortaklığı

A- A+ PAYLAŞ

Arnavutluk Hükümeti ile Çalık Enerji arasında bugün Tiran'da imzalanan sözleşme ile, Albtelekom işletmesinin özelleştirilmesi tamamlandı ve satış gerçekleşti.

Söz konusu sözleşme Arnavutluk Ekonomi, Ticaret ve Enerji Bakanı Ginc Ruli ve Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık tarafından imzalandı. Bu işlemin ardından söz konusu sözleşmenin, Arnavutluk Parlamentosu tarafından onaylanması sürecine girilecek.

İmza törenine, Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Arnavutluk Kamu İşleri, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Sokol Olldaşi, Arnavutluk Milli Savunma Bakanı Fatmir Midiu, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Süphan İrkula ve Türk Telekom yöneticileri katıldı.

Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, törenden önce yaptığı konuşmada, Arnavutluk'taki hedeflerinin telekom hizmetlerinde uluslararası standartların yakalanması olduğunu söyledi.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra Albtelekom hisselerinin bir an önce transfer edilmesini ümit ettiklerini belirten Çalık, “Gelecek aylarda satış prosedürlerinin tamamlanmasından sonra Albtelekom tarafından Arnavutluk'un dost ve kardeş halkına ileri teknolojiye sahip bir hizmet verilecek” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANI YILMAZ

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz törende yaptığı konuşmada, son olarak on yıl önce ziyaret ettiği Arnavutluk'un bu süre içinde kaydetmiş olduğu gelişmeden etkilendiğini belirterek, telekomünikasyon özelleştirmesinin Arnavutluk'un kalkınmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Yılmaz, özelleştirmeyle Arnavutluk tüketicilerinin daha kaliteli ve daha ucuz iletişim hizmetinden yararlanacağını ifade etti.

Arnavutluk Ekonomi Ticaret Bakanı Gims Ruli de Alstelekomun Çalık şirketince alınmasının Türkiye ile Arnavutluk arasında tarihten gelen derin ve sıcak ilişkilerin daha da güçlenmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Bu arada imza törenine katılan Ulaştırma Bakanı Yılmaz, bugün, Türkiye'ye geri dönecek.

İHALE SÜRECİ

Arnavutluk'un Albtelekom işletmesinin özelleştirme süreci 1999 yılında başladı ancak, Kosova'daki savaş nedeniyle ertelendi.

2000-2004 döneminde işletmenin özelleştirilmesi için uluslararası ihaleler düzenlendi fakat bu ihaleler de tamamlanamadı.

Son olarak 2005 yılında Türkiye'den Çalık Enerji şirketi, işletmenin yüzde 76 hissesinin satışına ilişkin açılan ihaleyi kazandı ve imzalanan sözleşme ile bu hisseye karşılık 120 milyon avro ödenmesi kararlaştırıldı. Ancak, bu sözleşme de 3 Temmuz 2005'deki genel seçimlerden sonra bloke edildi. Bu dönemde iktidara gelen parti, işletmenin özelleştirme prosedürünün kontrol edilmesini kararlaştırdı. Mayıs-Temmuz 2006 döneminde bu prosedür kontrol edildi ve Çalık enerji ile imzalanan sözleşmede bazı değişikliklerin yapılması ve şartlar konulması sonucuna varıldı.
Devam eden süreçte diğer yabancı şirketlerin de işletmeye teklif getirmesine karşın, Arnavutluk Ekonomi, Ticaret ve Enerji Bakanlığı, görüşmelerini Çalık Enerji ile sürdürdü ve Çalık Enerji'den, stratejik yatırımcı şartının tamamlanması istendi.

Nisan 2007 döneminde Çalık Enerji, Türk Telekom'la anlaşma imzalayarak stratejik yatırımcı şartını yerine getirdi ve sonrasında da özelleştirme için gerekli tüm prosedür tamamlandı. Albtelekom şu an Arnavutluk'un yüzde 33'üne hizmet veriyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız