SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arnavutluk'ta Darbe Endişesi

A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Sali Berişa, Sosyalist lider Edi Rama’nın Arnavutluk’ta iktidarı darbeyle ele geçirmek isteğini belirtti, “Ona tavsiyem bir daha denemesin... İkinci bir girişim, sert bir şekilde karşılık görecektir” dedi.

ARNAVUTLUK’ta geçen cuma günkü gösterilerin kana bulanması üzerine Başbakan Sali Berişa ile anamuhalefet lideri Edi Rama arasındaki karşılıklı suçlamalar bitmek bilmiyor. Tiran’daki ABD ve AB ülkeleri büyükelçilerinin iki siyasetçinin uzlaşmasına yönelik çabaları sonuç vermedi. Amerikan AP Ajansı’na röportaj veren Berişa, Sosyalist lider Edi Rama’nın güç kullanarak iktidarı ele geçirmek istediğini, bunun yasal bir yönetime devirmek için düzenlenmiş “kristal gibi net” bir darbe girişimi olduğunu belirtti. Berişa, “Ona tavsiyem bir daha denemesin... İkinci bir girişim, sert bir şekilde karşılık görecektir” uyarısında bulundu. Berişa, sert karşılığın ne olacağına açıklık getirmezken bunun Arnavutluk yasaları çerçevesinde olacağını söyledi.
Başsavcı haksız
Berişa, başbakanlıkta görevi altı muhafızın cinayet suçuyla tutuklanmasını emreden Başsavcı İna Rama’nın (muhalefet lideri ile soyadının aynı olması tesadüf) “yasadışı bir karar verdiğini” belirtti. Berişa ayrıca İstihbarat Teşkilatı Başkanı Bahri Shakiri’yi de “Muhalefetin darbe planları hakkında hükümete bilgi vermemek ve polisle işbirliği yapmamak”la suçladı. Başsavcı İna Rama’nın, altı muhafızın tutuklanması emri üzerinden 48 saat geçmesine rağmen polis tarafından dün de öğle saatlerine kadar uygulanmadı. Muhalefete yakın News 24 kanalında yayınlanan haberde göstericilerden üç kişinin ölümünden hükümet binasını koruyan muhafızlar sorumlu tutulmuştu. Ancak Arnavut diplomatik kaynaklar, News 24 kanalının yanlı yayın yaptığını, olayın çarpıtıldığını öne sürüyor. Bu arada parlamento önceki akşam özel bir oturumda Tiran’daki olayları ele aldı ve olayın soruşturulması için bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı.
Arnavutluk’ta sokaktaki tansiyon nisbeten düşmüş olsa da muhalefet ve iktidar yeni eylemlere hazırlanıyor. İktidardaki koalisyon partileri, yarın başkent Tiran’da taraftarlarını gösteri yapmaya çağırdı. Başbakan Sali Berişa yanlıları, muhalefetteki Sosyalist Parti’ye karşı güç gösterisinde bulunacak. Sosyalist Parti de gösteri için Cuma günlerini seçti. Muhalefet geçen Cuma günü yapılan kanlı gösterinin ardından ilk gösteriyi yine Cuma günü gerçekleştirecek.

Polis, görevini yaptı

ARNAVUTLUK’un Ankara Büyükelçisi Altin Kodra, olaylarda Arnavut emniyet güçlerinin yasal kurallar çerçevesinde davrandıklarını belirterek, “Eğer Türkiye’deki devlet kurumlarına benzer bir saldırı yapılsaydı emniyet güçleri ne yapardı” dedi. Büyükelçi Kodra Hürriyet’e açıklamasında göstericilere ateşin nereden açıldığını uzmanların hazırlayacakları raporların belirleyeceğini kaydetti. Kodra, silah seslerinden önce göstericilerin başbakanlık binasında görevli emniyet güçlerini taş ve sopalarla feci şekilde dövdüklerini de vurguladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız