SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arslanboğa, Üst Klasman Hakem Semineri'nde

0
Güncellendi - 2019-10-16 01:54:00
Arslanboğa, Üst Klasman Hakem Semineri'nde
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Futbol Federasyonu'nun profesyonel hakemlik sözleşmesini feshettiği Suat Arslanboğa, Merkez Hakem Kurulu tarafından 2019-2020 Sezonu Hakem Gelişim Programları kapsamında yapılan Üst Klasman Hakem Semineri'nde yer aldı.

Merkez Hakem Kurulu'nun önerisiyle Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetim kurulu tarafından profesyonel hakemlik sözleşmesi feshedilen Suat Arslanboğa, MHK tarafından 13 Ekim Pazar günü İstanbul'da düzenlenen Üst Klasman Hakem Semineri'ne katıldı.

Merkez Hakem Kurulu tarafından 2019-2020 Sezonu Hakem Gelişim Programları kapsamında yapılan Üst Klasman Hakem Seminerlerinin üçüncüsü, 13 Ekim Pazar günü Bostancı Dedeman Otel'de düzenlendi. Seminere MHK Başkanı Zekeriya Alp, MHK üyeleri ve MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg katıldı. TFF tarafından profesyonel hakemlik sözleşmesi feshedilen Suat Arslanboğa'da seminerde yer aldı.

Seminerde hakemler 6 gruba ayrılarak; UEFA'nın son dönemlerde üzerinde durduğu, hakemlerin daha aktif katılımının sağlandığı yeni eğitim modeli kullanıldı.

Seminerde üzerinde durulan konular ve alınan kararlar şunlar:

1. 12. Kural Uygulamaları ve Ceza Sahası İçindeki Pozisyonlar

Sarı Kart ve Kırmızı kart kararları için Hız, Şiddet ve Gaddarlık kriterleri üzerinde duruldu. Ceza sahası içindeki pozisyonlar için ise hem yer alma, hem de daha iyi bir işbirliği ile en doğru karara ulaşma çalışmaları yapıldı.

2. VAR Sistemi Uygulamaları

VAR sisteminin doğru ve yanlış uygulamaları üzerinde çalışmalar yapıldı. VAR Müdahale Çizgisinin aynı şekilde devam etmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunuldu. (UEFA'daki uygulamalarda ve VAR Protokolünde de yüksek VAR Müdahale Çizgisi benimsenmektedir.)

3. Elle Oynamalar

Elle Oynamaların cezalandırılması konusu futbol oyununun en çok tartışılan alanlarından biridir. Bu konuda da kriterlerin eşliğinde son haftalarda yaşanılan pozisyonlar çalışıldı. Ellerin doğal konumunda olması, vücudun genişlemesi veya uzaması, mesafe, top mu ele/el mi topa, oyuncunun elini kaçırma olasılığı var mı? gibi kriterlerle standart kararlar almak için çalışmalar yapıldı. Bu tip pozisyonlarda da uygulanması gereken yüksek VAR Müdahale Çizgisinin önemi vurgulandı.

4. Teknik Alan İhlalleri ve Zaman Geçirmeler

Teknik Direktörlerin ve teknik alandaki sorumluların davranışları, bunların sonucunda hakemlerin uyguladıkları yöntemler tartışıldı. Hakemlerin sahadaki otoritelerini zedeleyecek davranışlara izin vermemeleri gerektiğinin altı çizildi, bu konuda taviz vermemeleri istendi.

Liglerde özellikle son haftalarda kalecilerin zaman geçirme ihlallerinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda hakemlerin bu konuda daha proaktif ve aktif olmaları gerektiği söylendi, örneklerle uygulanabilecek adımlar tekrarlandı.

Ferdi Durdu - Yeni Malatya Gazetesi / Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • EROL (4 yıl önce)
    İnşallah adalet yerini bulur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eser (4 yıl önce)
    Bu güzel insana yapılan yanlıştan er geç dönecekler.
    0
    0
    Yanıtla