SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arslantepe Figürlerini İşledi

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:27:02
Arslantepe Figürlerini İşledi
A- A+ PAYLAŞ

7. Uluslar arası Kervansaray Buluşması “Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri” kapsamında Menekşe Bilgiç tarafından  “Arslantepe Cam Figürleri Gösterisi” yapıldı. Gösteri, yoğun ilgi gördü.

7. Uluslar arası Kervansaray Buluşması “Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri” kapsamında Menekşe Bilgiç tarafından  “Arslantepe Cam Figürleri Gösterisi” Malatya Park AVM’de gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği gösteri ilgi ile izlendi. Burada habercilere konuşan Battalgazi Belediyesi Kültür Müşaviri Kemal Deniz, “Bugün Kervansaray Buluşmaları çerçevesinde Malatyalılarla çok büyük bir sanatçıyı buluşturuyoruz. Cumartesi başlattığımız Kervansaray Buluşmaları’ndaki etkinliklerde yok olmaya yüz tutan el sanatlarıyla ilgili geniş bir çalışma yapmıştık ve sergilemiştik. Yine Malatyalıları “Bin fotoğrafta Malatya” sergisiyle buluşturduk. Bunun yanı sıra bugünde bu etkinlik için Ankara’dan getirttiğimiz Menekşe Bilgiç hanımla Kervansaray’da yaptığımız etkinliğin bir benzerini AVM’de yaparak Malatyalılarla onu buluşturmuş olduk. Bilindiği gibi Menekşe Bilgiç hanımefendi, Ankara’da yaşayan bir sanatçı. UNESCO tarafından yaşayan Kültür mirası olarak kabul ediliyor ve cam üfleyerek büyük bir sanat işliyor. Yaptığı eserlerin büyük bir bölümü burada sergileniyor. Bu sergilenen eserlerin birçoğu özgün, orijinal ve kendisine has, tamamının sertifikası var. Bir özellik daha var. Menekşe Bilgiç hanımefendi ilk kez bir AVM’de böyle bir gösteri yapıyor. Elindeki ürünler genellikle antika metal eşyalar üzerine 24 ayar altından cam içerisinde değerlendirilmiş ürünlerdir. Sanatçımız buraya geldikten sonra Malatya’mızda Arslantepe’nin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinden asıl listeye geçişi ile ilgili Battalgazi Belediyemizin yürüttüğü Sayın Selahattin Gürkan başkanımızın çok önem verdiği proje konusunda da camdan ve cam üzerine Arslantepe’deki mühürler ile diğer figürleri işleyeceği konusunda da kendisinden söz aldık. Başka dönemlerde de belki Battalgazi’mize ve Malatya’mıza misafir olacaklar” dedi.

Sanatçı Menekşe Bilgiç ise, sanatın önemine dikkat çekerek, “Festivali çok güzel buldum. Malatya’yı da çok güzel buldum. Daha önce gelmemiştim. Battalgazi Belediyesi gerçekten çok güzel bir organizasyon yapmış ve burada olmaktan da mutlu oldum. Diğer taraftan daha önce Malatya’da camın bu şekilde gösterilmemiş olması veya üretilmemiş olması da ilk defa bana vesile olmamakdan da son derece mutlu oldum. İtalyan Morano cam dediğimiz sıcak cam çalışması teknik olarak ta alevle çalışmadır. Dünyada ilk defa tezhip sanatındaki motifleri gördüğünüz 1200 alevde cama aktardım. Parmağımdaki yüzük gibi bu çalışma tezhip ve çarkıfelek motifi. Evrende her şey döner ve teklik üzerine çalışır. Ben sanat ve tasavvuf harmanlaması yapıyorum. O nedenle alevde çalışmak çok keyifli. Tezhip müthiş bir sanat. İkisini birleştirdim ben. Alevin içinde tezhibi işledik. Onun dışında ilk defa tarz olarak Antikalar üzerine çalışıyorum. Antikalar üzerine çalışmamda geçmiş kültürlerimizi konuşalım istiyorum. Hat sanatını da işin içine katmak istedim. Tesbih üzerine çalışmam var. Allah yazdım Arapça olarak. Diğer tarafına çarkıfelek başlangıç ve dönüş Allaha’dır fikri işlenmişti. Cam sanatını Türkiye’de de ileriye götürmek istiyorum. Yani var olanları kullanmaktan ziyade birçok dünyaca ünlü sanatçıdan eğitim aldım, pek çok teknik öğrendim. Fakat öğrendiğim tekniklerle kendi tekniklerimi de buna dahil ederek yeni çalışmalarla Türk motiflerini ve Osmanlı tarzını cama aktarmış oldum. UNESCO somut olmayan kültürel miras taşıyıcısıyım. Kültür Bakanlığı’nın verdiği bir belge. Tezhibi işledikten sonra Bakanlığa müracaat ettim ve onaylandı. 2007 yılından beri cam çalışıyorum. Yıl olarak az görünse de zaman olarak fazlaca emek verilmiş ve zamana sıkıştırılmış diyebiliriz. Malatya’nın bende özel büyülü bir tarafı var. Biraz enerjilerle ve rakamlarla yaşam koçluğuyla da ilgileniyorum. Tabi tasavvuftan bahsettim harmanlıyorum. 4 kapı 40 makamdır Malatya bana göre. Dedim ateşi yakalım, ikinci kapı ateşi simgeler. İkinci kapı açılsın ardından öbürleri gelir diye bir niyetle geldim” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız