SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arslantepe'de 5 Bin 600 Yıllık Bulgu..

A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olarak bilinen ve açık hava müzesine dönüştürülmesi yolunda çalışmalar yapılan, Malatya'ya 5 kilometre mesafedeki Orduzu beldesi sınırlarında bulunan Arslantepe Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazı çalışmasında daha eski katmanlara rastlandı.

Kazı Başkanı İtalya Roma La Spienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Marcella Frangıpane, 1 Eylül 2006 tarihinde başladıkları çalışmalar sırasında, Kolkolitik döneme ait katmanda kazı yaptıklarını belirterek, "Çalışmalar sırasında bir sürprizle
karşılaştık. Bu bölümde tepe bitiyor. Burada bir teras bulduk, M.Ö. 3600 - 3700 dönemine ait. Çok büyük bir bina olduğunu sanıyoruz. Şimdilik binanın terasını bulduk. Burada birçok insanın yaşadığını tahmin ediyoruz" dedi.

Dünyanın en eski saraylarından olduğu belirtilen M.Ö. 3 bin 300 yılına ait sarayı daha önceki yıllarda bulduklarını hatırlatan Prof. Frangıpane, "Kazı yaptıkça, belki M.Ö 4000 -4200 dönemlerine ait de eserler bulabileceğiz" şeklinde konuştu.

26'sı İtalya Roma Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden toplam 60 kişinin çalıştığı kazı çalışmalarının bu yılki bölünün ekim ayının ortalarında tamamlanacağı kaydedildi.

Arslantepe Höyüğü'nden çıkarılan tarihi eserleri, asılına uygun bir şekilde birbirleriyle birleştiren Restoratör Aysel Aktürk ise çıkan eserleri gerektiğinde uygun malzemeyle yapıştırdıklarını ve ortaya güzel eserler çıktığını söyledi.

İlk kazı çalışmaları 1930'lu yıllarda başlayan, 1962 yılından bu yana da her yılın belirli dönemlerinde, kesintisiz olarak İtalyan arkeologlarca kazıların sürdürüldüğü Arslantepe'de önceki yıl da, uluslararası arkeoloji çevrelerince büyük ilgi uyandıran ve halen Malatya Müzesi'nde sergilenen "Dünyanın En Eski Kılıcı" bulunmuştu. Bu eser, özel izinle Roma'da da sergilenmişti.

Halen 16 bin'e yakın eserin bulunduğu Malatya Müzesi'nde sergilenen eserlerin yaklaşık yüzde 70'lik bölümünü Arslantepe kazılarından çıkarılan eserler oluşturuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız