SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arslantepe'ye UNESCO Tacı

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:35:57
Arslantepe'ye UNESCO Tacı
A- A+ PAYLAŞ

Aralarında Malatya Arslantepe Höyüğü’nün de yer aldığı 13 kültürel miras alanı UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alındı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bakanlık bu yıl Türkiye’deki 13 kültürel miras alanı için UNESCO’ya başvuruda bulunarak, bu alanların UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını talep etti. 

UNESCO Dünya Miras Merkezi’nce yapılan değerlendirmeler sonucunda aralarında, M.Ö. 4000-5000’e tarihlenen Malatya Arslantepe Höyüğü’nün Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmasına karar verildi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuyla ilgili olarak UNESCO tarafından yapılan açıklamadan sonra yayınladığı mesajda, "UNESCO Dünya Miras Merkezine değerlendirilmek üzere önerdiğimiz 13 alanımızın tamamı Dünya Miras Geçici Listesi’ne kaydedilerek büyük bir başarı kazanılmıştır. Böylelikle Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki varlık sayımız, gösterdiğimiz kararlı çalışmalarla 54’e yükselmiştir. Dünya Miras Geçici Listesi’ne damgasını vuran ülkemiz, Dünya Miras Listesi’ndeki 11 alanımızın da sayısını arttırmak için aynı kararlı çalışmalarını sürdürecektir” dedi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren 13 yeni kültürel, tarihsel ve arkeolojik alan şöyle: 

1-Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya)

2-Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir)

3-Anavarza Antik Kenti (Adana)

4-Kaunos Antik Kenti (Muğla)

5-Kızkalesi (Mersin)

6-Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri)

7-Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale)

8-Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya)

9-İznik Yeşil Camii(Bursa)

10-Mahmutbey Camii (Kastamonu)

11-Ahi Evran Türbesi (Kırşehir)

12-Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay)

13-Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız