SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Artık Hata Yok'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, "Türk finans sektörü artık yeni hatalar yapmıyor. Gerçekten biz ne kadar hata varsa hepsini yaptık. Onun için yeni hatalar yapmıyoruz" dedi.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, İnönü Üniversitesi'nde "Küresel finansal kriz ve Türkiye'ye etkileri" konulu bir konferans verdi. Konferansı Vali Halil İbrahim Daşöz, İnönü üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesriklioğlu ile birlikte çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile kalabalık bir topluluk takip etti.

Krizi değerlendiren TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bugüne kadar 18 milyar dolar tahsilat yaptıklarını belirterek "Eğer yasalar olmasaydı ve etkin çalışmamış olsaydık, sorumluluk üstlenmemiş olsaydık bunun yüzde 20'sini ancak toparlardık" dedi.

Bunu yıllardan beri tahsilat işleriyle uğraşan biri olarak söylediğini belirten Ertürk, şöyle konuştu:

"Bunun ancak yüzde 20'sini toplayabilirdik. Bugün en son 18 milyar dolar verdik. En son Hazine'nin bizden istediği borç rakam 65 milyar dolar. Nerden bakarsanız bakın geçmiş ekonomik krizlerin Türkiye'ye 50-60 milyar liralık bir maliyeti oldu. Bu neyin karşılığıdır. Bu Türk halkının, Türk siyasetinin, Türk toplumsal mekanizmalarının o soyguna göz yummasının, destek vermesinin, hatta alkış tutmasının eseridir, sonucudur."

HATALARDAN DERS ALDIK
Türk finans sektörünün artık yeni hatalar yapmadığını anlatan Ertürk, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu söyleyince herkes, 'Herkes hata yaparken, Türk finans sektörü nasıl hata yapmaz.' Bende diyorum ki onlara; Türk finans sektörü olabilecek bütün hataları yaptı. Yeni bir hata kalmadığı için yeni hatalar yapmıyor. Yani gerçekten biz ne kadar hata varsa, hepsini yaptık. Onun için yeni hatalar yapmıyoruz. Ama o hatalardan da ders çıkartmayı biraz öğrendik."

Küresel krizin Türkiye'ye etkilerinin az olmasını sağlamak için gerekli çabalar gösterildiğini anlatan Ertürk, şunları söyledi:

"Bu çabaların olumlu etkilerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Krizin reel sektöre olan etkilerinin daha da ağırlaşmaması için çok taraflı çalışmalar yapılıyor. IMF ile olan müzakerelerde aslında kaynak ihtiyacını da bir parça karşılamak ve aynı zamanda hem yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara bir anlamda biraz daha güven telkin etmeyi sağlayacaktır. Umarım ki bu görüşmelerde olumlu ve hızlı bir sonuç çıkacaktır."

Türk bankacılığının geçmişteki hatalardan ders aldığını ifade eden Ertürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün sektör olarak ve sektörü yöneten kuruluşlar olarak bu krizden hiç yara almadan çıkmayı başarabildik. Bu da ekonominin daha fazla hasar almamasını sağlayan önemli bir avantaj oldu. Bu avantajı da Türkiye'de reel sektör, krizden, durgunluktan daha hızlı çıkmak suretiyle gösterecektir. Bankacılık sisteminin yeniden kredi mekanizmasını çalıştırmaya başladığına dair işaretler var. Bu da umut verici. İnanıyorum ki, ekonomideki, reel sektördeki kaynak ihtiyacını daha iyi karşılamak ve daha hızla karşılama imkanı ortaya çıkmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız