SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Artık İhtiyacı Kalmadı'

A- A+ PAYLAŞ

İsrail Askeri İstihbarat Başkanı General Amos Yadlin, Türkiye’nin artık İsrail’le yakın ilişki içinde bulunmaya ihtiyacı kalmadığını savunarak, Tel Aviv ile Ankara arasındaki ilişkilerin gerginleşmesinin altında bu gerçeğin yattığını öne sürdü.

Haaretz gazetesinin haberine göre, dün İsrail parlamentosu Knesset’te Dışişleri Komitesi’ne brifing veren Yadlin, “Türkiye artık İsrail’le yakın ilişki kurma ihtiyacı duymuyor. Türkiye’deki hükümet Atatürkçü yaklaşımdan uzaklaşıp radikal bir çizgiye doğru köklü bir değişim içinde. Ayrıca Ankara’nın Suriye ile ilişkilerinin düzelmesi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde uğradığı hayal kırıklığı da İsrail’den uzaklaşma sürecini hızlandırdı” dedi.

Bu gelişmelere rağmen Türkiye ile İsrail arasında birçok ortak çıkar bulunduğunu kaydeden İsrail askeri istihbarat şefi, “Ama bu ortak noktalar eski yakın ilişkilerin sürdürülmesini gerektirecek düzeyde değil” diye konuştu.

General Yadlin, Türkiye’nin geçmişte, NATO üyeliğinden ileri geçip Batı’ya yakın olmak gibi bir ideali bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Türkler Avrupa pazarının bir parçası olmaya çalışıyorlardı. Ve İsrail’le yakın ilişki içinde olmanın da onlara Amerikan pazarında avantaj sağlayacağını düşünüyorlardı. Ama Avrupalılarla yaşadıkları soğuk duştan sonra politika değiştirdiler. Şimdi laiklikten uzaklaşarak radikal bir yönde değişiyorlar. İsrail ve Türkiye’nin yolları Suriye konusunda da ayrıldı. Türkiye daha önce Suriye’yi düşman devlet olarak görüyordu. İsrail de bu görüşü paylaşıyordu. Fakat sonraki yıllarda Ankara-Şam ilişkileri sıcaklaştı. Türkiye artık İsrail’le yakın ilişki kurma ihtiyacı kurma ihtiyacı duymuyor. Yaşanan gerginlikler de bunların bir sonucu.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız