SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Artık 'İstedikleri' Fiyata Satabilecekler!..

A- A+ PAYLAŞ

Devletin, amortismanını düştükten sonra 16.5 milyon YTL kıymet biçtiği "Vagon Onarım Fabrikası", artık "istenirse" 1 YTL'ye bile satılabilecek.. Çünkü, artık orası da "elden çıkarma yöntemi" sürekli tartışılan bir statüye sokuldu.. Ve yeni statü, Resmi Gazete'de ilan edildi.. Vagon Onarım Fabrikası ve arazisi, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla "özelleştirme" statüsüne alındı. Resmi Gazete'nin, 30 Mayıs 2006 tarihli sayısındaki ilanda, söz konusu alanın, Vagon Onarım Fabrikası olarak yapılmış bir tesis ve tesis özellikleri belirtilmeden, sadece arazi parsel ve yüzölçümleri verilerek, "taşınmazların üzerindeki binalarla birlikte" denilmesi dikkat çekti.

ÖYK'NİN TEBLİĞİ..
Resmi Gazete'de "Tebliğ" başlığıyla yayınlanan "Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı"nda, tebliğin konusu, "Maliye Hazinesine ait bazı taşınmazların özelleştirme kapsam ve programına alınması" diye belirtilirken, daha sonra şöyle denildi:

"..Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (İdare) 18/4/2006 tarih ve 3851 sayılı yazısına istinaden;

1-Malatya ili, Yeşilyurt ilçesinde bulunan Maliye Hazinesine ait ekteki listede yer alan taşınmazların üzerindeki binalarla birlikte özelleştirme kapsam ve programına alınmasına,
2- Söz konusu varlıkların satış yöntemi ile özelleştirilmesine,
3- Özelleştirme işlemlerinin bir yıl içerisinde tamamlanmasına, karar verilmiştir.."

Tebliğin altında; söz konusu tesis ve arazisinin yeraldığı Yeşilyurt ilçesi Görgü Köyündeki 16 ve Kuyulu köyündeki 1 parselde toplam 749 bin 675 metrekare alanın, sadece arazisinin "ada ve parsel ile yüzölçümlerinin" yeraldığı listeye yer verildi.

MALİYE 16.5 MİLYON YTL DEMİŞTİ..
1978'de yapımına Vagon Onarım Fabrikası olarak başlanan, daha sonra "ulaşım politikaları" gereği, bu amaçtan vazgeçilmesine rağmen 1980'li yıllarda inşaatı sürdürülen, yaklaşık 18 milyon dolar para harcanan tesisin inşaatı, lojmanlar dahil yüzde 90'lar oranında tamamlanmasına karşın, "ne yapılacağına" bir türlü karar verilememişti.

Ulaştırma Bakanlığı TCDD Genel Müdürlüğü envanterinde yeralan bu taşınmaz, "bitmiş bir tesis olmadığı için" özelleştirme kapsamına alınamamış, zaman zaman buraya talip olan gruplar, arazi ve tesislerin, TCDD'nin Vergi borçlarına karşılık Maliyeye devredilmesi, Maliye'nin de İl Özel İdaresi'ne devredip tasarruf hakkını bu kuruluşa bırakması gibi formüllerle ilgili olmuşlardı.

TCDD'nin elinde bulunduğu dönemde satışa çıkarılan tesise, konulan değerin çok altında fiyat verilince, TCDD bu satıştan vazgeçmişti. Geçtiğimiz yıl, söz konusu tesis ve araziler, bazı çevrelerin talep ettiği gibi, TCDD'nin vergi borçlarına karşılık, Maliye Bakanlığı'na devredilmişti. Maliye Bakanlığı, 20.5 milyon YTL değerleme yaptığı bu tesis için 4 milyon YTL amortisman düşmüş, talip olanların önüne 16.5 milyon YTL'lik bir rakam çıkmıştı. Bu nedenle, bazı talipliler, bu fiyatı çok yüksek bulmuşlardı.

TSO'NUN ALTERNATİFLERİNDENDİ..
Malatya TSO'nun önderliğinde çeşitli formüller geliştirilmiş, bunlardan birinin de tesisin özelleştirme kapsamına alınması olduğu oda yetkililerince açıklanmıştı.

Malatya TSO Başkanı Mücahit Fındıklı'nın, oda meclisinin, Aralık 2005 toplantısında konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde haberleştirilmişti:

"..Vagon Onarımn Fabrikası konusunda da bilgilere veren TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, Vagon Onarım Fabrikası için Ahmet Çalık ile birlikte bir proje yaptıklarını söyleyerek, "Projeyi bakanlığa ve Defterdarlığa sunduk. Ancak, teşvik kapsamında arazinin devredilmesi söz konusu. Çıkan kanundaki bir madde de arazi üzerindeki binalarla ilgili emlak rayiç değerinin üzerinden devredileceği yazıyor. Bu konuda Yeşilyurt Mal Müdürlüğü ve Defterdarlığımız çalışmalarını yaptılar. Ama gördük ki, üzerindeki emlak değeri rayici yaklaşık 20 milyon YTL'nin üzerinde çıktı. Kanuni indirimlerle fiyatı 16.5 milyon YTL'ye indirdik. Dolayısıyla bu fiyatla devredilmesi fevkalede zor görünüyor." diye konuştu.

Vagon Onarım Fabrikası'nın ya mevcut fiyatla devredileceğini veya yıllık 80 bin YTL verilmek şartıyla 49 yıllığına kiraya verilebileceğini ya da Özelliştirme İdaresi'ne devredilerek özelleştirme yoluyla satılacağını belirten Fındıklı, Vagon Onarım Fabrikası konusunda hukuki alt yapının oluşmamasından dolayı sıkıntı yaşandığını ifade etti.."

ARTIK 16.5 MİLYON YTL DEĞİL..
Vagon Onarım Fabrikası ve arazisi, Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle, özelleştirme kapsamına alındıktan sonra, 16.5 milyon YTL'lik maliyet artık belirleyici bir rakam olmaktan çıktı.

Özelleştirme kapsamındaki kamu ya da KİT mallarının, değerinin çok altında elden çıkarılması ile ilgili geçmişteki uygulamalar çok yakından bilindiğinden, 16.5 milyon YTL değer konulan Vagon Onarım Fabrikası'nın hangi fiyatla elden çıkarılacağı şimdiden merak konusu oldu.

HABER DERLEME: Görüş Gazetesi (ÖZEL)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız