SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Artış Ortalamanın Altında

A- A+ PAYLAŞ

Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi ‘TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) açıklandı. Nisan ayında TÜFE artışı ülke genelinde yüzde 0.60 olurken, bu oran Malatya İstatistiki Bölgede ülke ortalamasının yüzde 0.03 altında yüzde 0.57 olarak gerçekleşirken bu artış ile 26 bölge içinde Malatya bölgesi en yüksek artış gerçekleşen 17. bölge oldu. Ürün bazında Malatya bölgesinde en fazla artış gösteren ürün yüzde 39.32 ile Kuru soğanda yaşandı. Bunu yüzde 30.85 ile Domates izledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, Nisan ayına TÜFE ve ÜFE’ye ilişkin bilgiler verdi. Özcan yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“2010 yılı Nisan ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki aya göre değişim oranı % 0,60 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % 0,57 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Nisan ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 10,19 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 11,09 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Nisan ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 6,87 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 8,36 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Nisan ayında TÜFE' de 26 İstatistikî Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış % 1,19 oranı ile Ankara ilinden oluşan bölgede, en yüksek düşüş % -0,26 oranı ile Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz, % 0,57 değişim oranı ile en yüksek artış gerçekleşen 17. istatistikî bölge olmuştur.

TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle;
2010 yılı Nisan ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde bir önceki aya göre en yüksek artış % 8,23 oranı ile Giyim ve Ayakkabı Grubunda; en yüksek düşüş % -4,91 oranı ile Haberleşme Grubunda görülmektedir. Malatya İstatistikî Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 39,32 ile Kuru Soğan, % 30,85 ile Domates, % 17,96 ile Ayakkabı (Erkek için) şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -50,82 ile Sivribiber, % -45,68 ile Patlıcan, % -4,50 ile Ekmek şeklindedir.

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
2010 yılı Nisan ayında Üretici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre %2,35, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,69, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,42 ve on iki aylık ortalamalara göre %2,52 artış gerçekleşmiştir.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,87, bir önceki yılın aynı ayına göre %29,90 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,98, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,47 ve on iki aylık ortalamalara göre %0,90 artış gerçekleşmiştir. Sanayinin üç sektöründen imalat sanayi sektöründe %0,92, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,38, elektrik, gaz, su sektöründe %0,19 artış gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, büro makineleri imalatı (%8,98), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%7,52), ana metal sanayi (%7,04), kağıt ve kağıt ürünleri imalatı (%3,29) alt sektörleridir. Buna karşılık taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%-2,06), motorlu kara taşıtları imalatı (%-1,71), kimyasal ürünlerin imalatı (%-1,21), iletişim teçhizatı imalatı (%-1,04) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız