SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Asgari Ödemeyle Kaç Yılda?..

A- A+ PAYLAŞ

Diyelim ki bin YTL kredi kartı borcunuz var ve borcunuzu ödeme gücünüz asgari ödeme ile sınırlı. Tahmin edin bakalım kaç yılda borcunuzu kapatabiliyorsunuz?

Kredi kartıyla bin YTL alışveriş yapan bir kişi, bu borcu asgari ödemeyle ancak 11 yılda tamamlayabiliyor. Borç bitene kadar, vatandaşın cebinden tam 15 bin 500 YTL çıkıyor.

Kredi kartı kullanırken tüketicileri en çok yanıltan, 'asgari ödeme tutarı' oluyor. Çünkü bu rakam ilk başlarda çok küçük ve ödenebilir olarak görüldüğü için yanıltıcı oluyor. Geçmiş yıllarda borcun yüzde 6'sına tekabül eden bu bölüm, önce yüzde 10, sonra da yüzde 20'ye çıkartılmasına rağmen gözümüze hâlâ küçük görünüyor. Tüketiciye kolaylık gibi sunulan bu ödeme şekli, gerçekte yüksek faizlerin yolunu açıyor.

YANILGI NOKTASI
Kredi kartı ile banka, aslında tüketiciye 1 aylık faizsiz kredi sunmuş oluyor. Örneğin ay boyunca 500 YTL harcama yapan bir kart sahibine gelen ekstrede toplam borç 500 YTL görünüyor. Asgari ödeme tutarı ise 50 ya da 100 YTL olarak belirtiliyor. 500 YTL harcama yapan tüketici buna karşılık 50 YTL ödeyerek kurtulacağını zannettiği için, bu psikilojiyle yanılgıya düşüyor. 50 YTL ödedikten sonra kalan 450 YTL'nin kendi borcu olduğunu unutuyor. Bu 450 YTL'ye faiz, hem de günlük olarak işlemeye başlıyor. Oysa tüketici harcadığı 500 YTL'yi ödese ve borcunu her ay kapatsa, hiç faiz ödememiş olacak. Şu anda 25 milyon kredi kartı kullanıcısından 20 milyona yakınının bu yöntemle, yani asgari miktarı ödeyerek borcunu ertelediği ve faiz işlettiği belirtiliyor. Asgari ödeme tutarına yatırılan para, daha sonraki aylarda yeni alışverişler yapıldığı için, bir süre sonra faizi bile karşılamayacak duruma geliyor. Bu kez tüketici faizini dahi ödeyemezken borcu giderek katlanıyor ve ödenmez hale geliyor. Ondan sonra da hacizlere kadar giden malum süreç başlamış oluyor.

SEVİLMEYEN MÜŞTERİ
Bankalar genelde borcunun tamamını ödeyen ve faizden kurtulan müşterileri sevmiyor. Bu şekilde 1-2 yıl borcunun tamamını ödeyenlerin kart limitlerinin çok da artırılmadığı görülüyor. Oysa borcunu faizlendiren, hatta temerrüde düşen tüketiciler, bankaları ve hukuk servislerini çok uğraştırsalar da, en sevilen müşteriler arasında. Çünkü bu tüketicilerin borçları 1'ken 10 olarak tahsil ediliyor ve banka kolayca kazanıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız