SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Asgari Ücret Net 2 Bin Olsun"

0
Güncellendi - 2017-12-28 22:07:21
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba  ve Emek Büroları üyesi Milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Fatma Kaplan Hürriyet ve Ünal Demirtaş, asgari ücretin net 2 bin lira olması için TBMM'ye bir kanun teklifi verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Emek Büroları tarafından geçtiğimiz ay düzenlenen Taşeron İşçilik Çalıştayında ifade ettiği asgari ücret teklifi, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş tarafından TBMM gündemine taşındı. 2018 yılında asgari ücretin net 2 bin lira olmasını düzenleyen kanun teklifi, hükümet ile işçi ve işverenler arasında süren Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinde son toplantı öncesi Meclis'e sunuldu.

TÜRKİYE GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE EN KÖTÜ 2. ÜLKE

Türkiye’nin , gelir eşitsizliğinde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üye ülkeleri arasında 0,398 puanla en kötü durumdaki ikinci ülke konumunda olduğu belirtilen kanun teklifinde gelir adaletsizliği ve sınıflar arasındaki uçurumun her geçen gün büyüdüğü, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre en yüksek gelire sahip %20’lik grubun toplam gelirden aldığı payın % 47,2’ye yükseldiği, en düşük gelire sahip %20’lik grubun toplam gelirden aldığı payın ise % 6,2 olarak belirlendiği görüşlerine yer verildi.

ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ OLARAK DÜŞÜNÜLMELİ

Kanun teklifinde şu görüşlere yer verildi; “TÜİK, Kasım 2017 için enflasyon (TÜFE) oranını yüzde 12,98 olarak açıkladığı ve buna göre asgari ücretin vergi kaybı dahil, enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 9.6 seviyesinde kaybettiği duyurulmuştur. Bunun sonucu Asgari ücretlinin enflasyon sebebiyle cebinden bir yılda 500 TL eksilmiştir. Ayrıca bu duruma Türk lirasının değer kaybı da eklendiğinde alım gücünün gerilediği açıktır. Asgari ücrete 2018 yılı enflasyon artışı hedeflerine dayalı bir artış yapılsa bile, gerçekleşen enflasyonda beklentinin üzerinde artışlar yaşandığından asgari ücretli sürekli yeni kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır.  Asgari ücretin enflasyondan kaynaklı olarak uğradığı kaybı karşılamaktan uzak kararlar, zaten açlık ve yoksulluk sınırının altında bir ücretle yaşamaya mecbur bırakılmış milyonlarca kişiyi daha da mağdur etmektedir. Asgari ücretin geçim ücreti olarak düşünülmesi, ücretlinin ailesiyle birlikte yaşamını sürdürebilecek bir ücret olarak belirlenmesi gerekmektedir.”

MADEM EKONOMİ  YÜZDE 11 BÜYÜDÜ,ASGARİ ÜCRETLİYE PAY VERİN

Ülkenin üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyüdüğünün  açıklandığı ancak,   asgari ücretlinin bu büyümeden pay almasından hiç söz edilmediği belirtilen teklifte asgari ücretlinin milli gelirden adaletli bir pay alması sosyal devlet olmanın gereği olduğuna vurgu yapıldı.

Asgari ücretin, çalışanların düşük ücretlere karşı korunmasını ve emek sömürüsünü önlemeye yönelik önemli bir araç ve sosyal devlet olmanın bir gereği olduğu belirtilen kanun teklifinde  “İnsanın temel hak ve özgürlüklerinin tanımlandığı tüm uluslararası sözleşmelerde, herkesin kendisi ve ailesi için "insan onuruna yaraşır" adil ve elverişli bir ücret hakkı olduğu kabul edilmektedir.” Denildi.

 AÇLIK SINIRI BİLE BİN 567 LİRA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Emek Büroları üyesi milletvekilleri tarafından TBMM ye sunulan kanun teklifinde emekçilerin yaşam koşullarına da yer verilerek “TÜRK-İŞ tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının kasım ayı sonuçlarına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1 567 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 106 TL olarak tespit edilmiştir. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise net 1 948 TL olarak hesaplanmıştır.”ifadeleri kullanıldı.

 2018 ENFLASYON BEKLENTİSİ DİKKATE ALINARAK TESBİT EDİLSİN

Kanun teklifinde “Asgari ücretin tespitinde, öncelikle işçinin 2017 enflasyon oranından kaynaklı olarak uğradığı kaybın karşılanması, gelir ve büyüme rakamlarından payına düşeni alması, 2018 yılı enflasyon beklentisinin de dahil edilecek şekilde bir hesabın yapılması gerekmektedir. Buna göre yapılacak bir hesapta, 2018 yılı başından geçerli olacak asgari ücretin en az 2000 TL olması gerektiği açıktır” denildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ayhan (6 yıl önce)
    Özel sektörde kimse bu parayı vermez suriyeli çalıştırır, Bunada gereken önergeyi sunmalısınız bir işyerine girecek kisi aylık en az 1700 tl geliri olacağı teminatı verilmeli... Esenlikler...
    0
    0
    Yanıtla