SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Asgari Ücretliden Az Gelir Beyan Ediyorlar''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, Malatya'da Kurumlar Vergisi mükelleflerinin yüzde 66'sının, Gelirler Vergisi mükelleflerinin ise yüzde 85'nin asgari ücretliden daha az beyanda bulunduğunu belirtti. Özkök, KDV mükellefleri hakkında vergi bilgide ise "Malatya'da KDV mükelleflerinin yüzde 1.72'si, toplam KDV'nin yüzde 89.51'ini ödemektedir" dedi.

Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, Türkiye'deki kayıt dışı ekonomi oranının Filipinler ile aynı oranda olduğunu söyledi. Kayıt dışı ekonomi rakamları hakkında bilgiler veren Özkök, kayıt dışı ekonomi oranlarının Japonya'da yüzde 8, ABD'de yüzde 9, İngiltere'de yüzde 11, Almanya'da yüzde 14, Fransa'da yüzde 15, Kanada'da yüzde 16, İspanya'da yüzde 24, Yunanistan'da yüzde 29, Malezya'da yüzde 39, Rusya'da yüzde 40 olduğunu belirterek, kayıt dışı ekonominin yüzde 50 olduğu Türkiye'nin, bu oranla Filipinler ile aynı seviyede bulunduğunu kaydetti.

Özkök, Türkiye'de dolaylı vergilerin, dolaysız vergi oranından daha fazla olduğunu ifade ederek, Türkiye'de 1980 yılında dolaylı vergi oranının yüzde 37, dolaysız vergi oranının ise yüzde 63 olduğunu ifade etti. 2004 yılı rakamlarına göre, dolaylı vergi oranının yüzde 71'e yükseldiğini, dolaysız vergi oranının ise yüzde 29'a düştüğünü kaydeden Özkök, Avrupa Birliği ülkelerinde dolaylı vergi ortalamasının ise yüzde 35 olduğunu dile getirdi.

Malatya'daki 2004 yılı Kurumlar Vergisi beyannamelerini tek tek incelemeleri sonucunda çok ilginç sonuçlara vardıklarını söyleyen Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, geçen yıl bin 784 Kurumlar Vergisi beyannamesi veren mükellef bulunduğunu belirterek, bunlardan yüzde 66'sını oluşturan bin 193 mükellefin, asgari ücretlinin matrahından daha düşük matrah beyan ettiğini kaydetti.
Özkök, Kurumlar Vergisi'nde 10 bin YTL'nin üzerinde matrah beyan eden mükellef sayısının ise 368 olduğunu vurguladı.

Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, 2004 yılı Gelir Vergisi beyannameleriyle ilgili olarak yaptıkları değerlendirmede, beyanname veren toplam 9 bin 542 mükellefin yüzde 85'ini oluşturan 8 bin 160 mükellefin, asgari ücretlinin matrahından daha düşük matrah beyan ettiğini kaydetti.

Malatya'daki Katma Değer Vergisi mükelleflerinin yüzde 83'ünün günlük 1 YTL'nin altında KDV ödediğini belirlediklerini söyleyen Özkök, "Malatya'da Haziran 2004 ile Ağustos 2005 dönemi arasında Malatya'da toplam 12 bin 464 mükellef Katma Değer Vergisi beyanında bulunmuş. Bunun 7 bin 796'sı sıfır KDV beyanında bulunmuş, 2 bin 657 mükellef ise günlük 0 ile 1 YTL arasında KDV ödemiş. Malatya'da KDV mükelleflerinin yüzde 1.72'si toplam KDV'nin yüzde 89.51'ini ödemektedir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız