SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Asgari Ücretliye Vergi Şoku

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:19:25
Asgari Ücretliye Vergi Şoku
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eski Başkanı ve Serbest Muhasebci Malı Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, 2015 yılı için ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınan Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan tarife Bakanlar Kurulu tarafından 2014 yılında uygulanan tutarların yeniden değerleme oranında yüzde 10,11 oranında artırılması nedeniyle asgari ücretli bir işçinin ödeyeceği vergi oranının da arttırıldığını ve bu vergi oranın işçinin net maaşını düşüreceğini açıkladı.

“YÜZDE 20 VERGİLENDİRME”

Altaş, “Ülkemizde yıllardır asgari ücretlilerden vergi alınmaması konusu sürekli tartışıldı. Bu konuda bir çok düzenleme yapıldı en son 1.1.2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Asgari Geçim İndirimi uygulaması ile evli eşi çalışmayan ve dört çocuklu asgari ücret alan bir kişinin almış olduğu ücret vergi dışı bırakıldı.  Ücretlilere ilişkin vergi hesaplaması Gelir vergisi Kanunun 103 maddesinde yer alan had ve oranlar üzerinden yapılmaktadır. 2015 yılı için açıklanan had ve oranlara bakıldığında bu yıl asgari ücret alan işçilerin yıl içinde elde ettikleri ücrete ilişkin kümülatif gelir vergisi matrahları yüzde 15’lik dilimi aşacak ve yıl sonuna doğru yüzde 20 oranında vergilendirilecektir.  Ülkemizdeki çalışan 12 milyon işçinin yaklaşık yüzde 50’si asgari ücretlidir. Asgari ücretle çalışan milyonlarca işçi, acaba asgari ücret vergi dışı bırakılır mı diye beklerken 2014 yılı aralık ayında kısmı olarak yaşanan bu sorun 2015 yılında aratarak devam edecek gibi görünüyor” şeklinde bilgi verdi.

“İŞÇİNİN NET ÜCRETİ AZALACAK”  

“Matrah 12 bini aşarsa yüzde 20 oranında vergi ödeyecekler” ifadesini kaydeden Muhasebci Malı Müşavir Mustafa Bahadır Altaş şu bilgileri aktardı; “2015 Yılı için ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınan Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan tarife Bakanlar Kurulu tarafından 2014 yılında uygulanan tutarlar yeniden değerleme oranında yüzde 10,11 oranında artırılarak şu şekilde yeniden belirlenmiştir;  12.000 TL'ye kadar yüzde 15, 12.000 TL - 29.000 TL arası yüzde 20, 29.000 TL - 106.000 TL  arası yüzde 27, 106.000 TL'den fazlasının yüzde 35 oranında vergilendirilmektedir. Asgari ücretli bir işçi, 2015 yılında ulusal ve dini bayramlarda, hafta tatili veya fazla mesai çalışması yapmadığında yıllık kümülatif gelir vergisi matrahı  12.622,56 olmaktadır. Bu hali ile 12.000 TL geçen 622,56 TL kısım yüzde 20 üzerinden vergilendirilecektir. Dolayısı ile 31,13 TL fazla vergi ödeyecektir. O ay maaşı bu tutar oranında azalacaktır. İşçin yıl içinde fazla mesai veya diğer ücretleri nedeni ile kümülatif gelir vergisi toplamının 12.000 TL’ sini daha önce aşması halinde vergi oranı o aydan itibaren yüzde 20 oranında hesaplanacak ve işçinin net ücreti azalacaktır.”

“BAKANLAR KURULU İYİLEŞTİRME YAPMALI”

Asgari ücretli işçilerin mağdur olmaması ve net maaşının düşmemesi için sendika ve işveren kesiminin konuya duyarlı yaklaşması ve hükümet nezdinde girişimde bulunması gerektiğini kaydeden Altaş, “Başta sendikalar olmak üzere işçi ve işveren kesimin bu konuyu gündeme taşıyarak asgari ücretin zamlı olarak ödeneceği 2. altı aylık dönemden önce şimdiden gelir vergisi diliminde Bakanlar Kurulu tarafından gerekli iyileştirilmesinin yapılmasını sağlamalıdırlar” çağrısında bulundu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız