SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Aşhan Bacı' Tescillendi

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:10:50
'Aşhan Bacı' Tescillendi
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sanat Merkezi’nde üretilen bez bebeklere Türk Patent Enstitüsü’nden patent alındı. 

Malatya Belediyesi hizmet binası karşısındaki Sanat Merkezi’ndeki atölyede bez bebek öğreticisi Cevdet Bozdağ tarafından üretilen ‘Aşhan Bacı’ isimli bez bebekler, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescillendi.

Konuyla ilgili olarak verilen bilgilere göre, Malatya Belediyesi Sanat Merkezi’nde açılan kurslarda bugüne kadar 120 dolayında kursiyeri mezun eden usta öğretici Cevdet Bozdağ tarafından üretilen Malatya yöresine özgü ‘Aşhan Bacı’ bez bebekleri, Türkiye’de bir marka haline geldi.

Kıyafetlerde zaman zaman kadife bezinin kullanıldığı ve makine nakışı ile üzerlerine Osmanlı nakış desenlerinin uygulandığı bebeklerin kıyafetleri; küçük çiçek desenli kumaşlardan oluşmaktadır. Bez bebeğin üstüne zıbın denilen elbise giydirilmekte, başındaki yazma ise leçek şeklinde (Başörtüsü olarak kullanılan yazmanın, başın arkasında ense kısmında bağlanması) bağlanmaktadır.

‘Aşhan Bacı’ bebeklerinin artık Türkiye’de bir marka olduğunu ve patentinin alınmasından dolayı da son derece mutlu olduğunu belirten usta öğretici Cevdet Bozdağ, bu bebeklerin bütün malzemelerinin Malatya Belediyesi Sanat Merkezi’ndeki atölyede üretildiğini söyledi.

Türkiye’nin birçok yerinde bez bebek üretildiğini, ancak bunların hiçbirinin fonksiyonel olmadığını belirten Bozdağ, “Türkiye’nin diğer bölgelerinde üretilen bebeklerin çoğu vitrinlik. Ancak bizim ürettiğimiz ‘Aşhan Bacı’ bebeklerinde ise ekmek açan, tandır yapan, yorgan diken, patik ören, köfte yapan, saban süren, yayık yayan, yün eğiren, dam loğlayan, pestil yapan 30 dolayında ayrı figür bulunmaktadır” dedi.

‘Aşhan Bacı’ bebeklerine patent alınmasının Malatya’daki sanatsal faaliyetler açısından önemli olduğunu belirten Bozdağ, “Belediye Başkanımız Ahmet Çakır göreve geldiği günden beri, sağlık, sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlere büyük önem veriyor. Malatya Belediyesi Sanat Merkezi kanalıyla da sanata, sanatçıya ve sanatsal faaliyetlere büyük destek verilmektedir. Bu merkezde hem sanatçılar sanatlarını icra etmekte, hem de sanata merakı olanlar sanatsal yönden eğitilmektedir.

Ben ve benim gibi sanata meraklı insanları bir araya getiren, sanatlarını icra etmelerini sağlayan ve her zaman bizleri destekleyen başta Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bez bebek sanatına ilgi duyan bütün hemşehrilerimi, Malatya Belediyesi Sanat Merkezi’ne bekliyorum” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız