SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Asi Kuvvetlerin Komutanıyla Görüşeceğim!."

0
Güncellendi - 2016-07-27 23:27:12
A- A+ PAYLAŞ

  • Darbe girişimi sırasında 2. Ordu Karargahı'na giden Vali'ye darbeci tehditleri.. Silahlar çekilince..

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'ne mensup askerlerin darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi 2. Ordu Komutanlığı Karargahı’nın bulunduğu İnönü Kışlası önünde darbeci askerlerin Malatya Valisi Mustafa Toprak’a silah çektikleri an ortaya çıktı.

Kışlanın nizamiyesinin önüne giden Vali Toprak, “Asi Kuvvetlerin komutanıyla görüşeceğim” derken, darbeci askerlerden ‘içeriye giremezsiniz” yanıtını alıyor.

Piyade Yüzbaşı Kemal Yavuz, “Efendim size cevap vermekle yetkili değiliz. Bize verilen yetki bu. Burayı korumakla mükellefiz. Siz de bizim emniyetimizi almakla mükellefsiniz. Bizde bunu böyle değerlendiriyoruz. İçeriye girmemenizi istiyoruz. İçeriye girmeye çalışmayın, burayı boşaltın. Sayın Valim ekibi boşaltın, buraya giriş olmayacak. Kesinlikle buraya giriş olmayacak” dedikten sonra Vali Toprak ve yanındaki görevlilere silah çekiyor.

Konuşmaların ardından darbeci Yüzbaşı, ‘mevzi alın’ diye bağırırken, üst üste silah seslerinin geldiği duyuluyor.

Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu askerlerin darbe girişimi sırasında, 2. Ordu Komutanlığı nizamiyesinde bir yüzbaşının askerlere emir vererek Malatya Valisi Mustafa Toprak'a karşı mevzi aldırması görüntüleri ortaya çıktı. Valiyi tehdit eden ve daha sonra karnından yaralı olarak yakalanan yüzbaşı adliyeye ameliyat elbisesi ile getirilmiş ve tutuklanmıştı.

Vali Mustafa Toprak, darbe girişiminin ortaya çıkmasından sonra Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutan Vekili ile toplantı yaptı. Toplantı sonucu darbe girişimine yönelik tedbirleri aldıran Vali Mustafa Toprak, 2. Ordu Karargahı çevresinde gerekli tedbirlerin alınması için ekiplerin hazır edilmesi talimatını verdi. Olay gecesi saat 02.00 sıralarında 2. Ordu Komutanlığı Karargahı'na giden ve darbe girişiminin engelleneceğine dair 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile görüşmek isteyen Vali Toprak silahlı tehditle karşı karşıya kaldı.

Yeni ortaya çıkan olayın görüntülerinde; kışlanın nizamiyesinin önüne giden Vali Toprak, “Asi Kuvvetlerin komutanıyla görüşeceğim” derken, darbeci askerlerden ‘içeriye giremezsiniz” yanıtını alıyor. Vali Mustafa Toprak, 2. Ordu Komutanlığı Karargahı önünde, nizamiyede görevli Yüzbaşı Kemal Yavuz tarafından engellendiği, yüzbaşının Vali Toprak’a “Size cevap vermekle mükellef değiliz, biz burayı korumakla mükellefiz. Sizde bizim emniyetimizi almakla mükellefsiniz. Bizde bunu böyle değerlendiriyoruz. İçeri girmemenizi istiyoruz.” dediği görülüyor.

Bir görevlinin Vali Toprak’a, “Jandarma komutanımız geldi” bilgisini vermesi üzerine, Vali de “Siz tedbirinizi alın kardeşim” diyerek, karargahdan kimsenin çıkmaması için gerekli tedbirlerin alınması talimatını veriyor.

Görüntünün devamında, Vali Toprak’ın bu talimatı üzerine elinde uzun namlulu silah bulanan Yüzbaşı Kemal Yavuz’un, “Boşuna girmeye çalışmayın. Burayı boşaltın. Sayın valim ekibi boşaltın, giriş olmayacak buraya” dedikten sonra yanında bulunan askerlere “Herkes mevzi alsın” emrini verdiği ve kendisinin de koşarak mevziye yattığı, Vali Toprak ve beraberindekileri tehditte bulunduğu görülüyor. Bu esnada Vali Toprak’ın yanında bulunan emniyet mensuplarının ise silahlarının mekanizmalarını çekerek namluya mermi sürme sesleri duyuluyor.

Görüntülerde Vali Toprak’ın yanında bulunan emniyet mensuplarının, askerlere “Gerek yoktur” derken, video da yine polislerin askerlere yönelik olarak “Akıllı olun” ifadesi de geçiyor.

Vali Mustafa Toprak’ın, askerlerin ateşi altında kalmaktan son anda kurtulduğu olaydan sonra İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler ile polis ekipleri tarafından 2. Ordu karargahına giriş ve çıkış olmaması için gereken tedbirler alınmıştı. Ayrıca araç giriş ve çıkışlarını engellemek için de belediyenin iş makinesi ve otobüsleri ile karargaha çıkan tüm yolar kapatılmıştı.

O YÜZBAŞI AMELİYAT ELBİSESİ İLE CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Vali Toprak’a yönelik tehditvari ifadeler kullanan Yüzbaşı Kemal Keskin, polisin 2. Ordu karargahındaki darbeci grup ile girdiği çatışma sonucunda yaralı olarak ele geçirilmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Tedavisi biten Yüzbaşı Kemal Keskindün adliyeye getirilmiş ve beraberindeki 9 asker ile birlikte tutuklanmıştı.

Darbe girişiminin başlatılması sırasında 2. Ordu Komutanlığı Karargahı'nda bulunan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, nizamiyeye gelen Vali Toprak ile görüşmemişti. Orgeneral Adem Huduti, beraberindeki 2.Ordu Kurmay Başkanı Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, 2.Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ve 2.Ordu Komutanlığı Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş ve karargahtaki 44 subay ve er tutuklanmıştı.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

a1kst

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız