SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Asırlardır Süren Gelenek

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:26:25
Asırlardır Süren Gelenek
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Darende ilçesinde, yüzyıllardır süregelen ''kış yarısı'' geleneğini yaşatan Kaldırım Mahallesi sakinleri, her yıl kış şartlarının çetin yaşandığı Ocak ayında ihtiyaç sahibi aileler için davul çalıp maniler söyleyerek gıda malzemesi topluyor. Toplanan gıda malzemeleri, rencide olmamaları için, ihtiyaç sahiplerine gece saatlerinde dağıtılıyor. 

Kaldırım Mahallesi sakinleri, kış ortasında gıda malzemeleri tükenen ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldüren geleneği, günümüzde de yaşatıyor. Hem toplumsal kaynaşmayı sağlamak hem de ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunmak için yaşatılan gelenekte, mahalleliler, ihtiyaç sahibi komşuları için akşam saatinde davullar ve maniler eşliğinde yiyecek malzemeleri topluyor. Toplanan gıda malzemelerini ihtiyaç sahibi ailelerin rencide olmaması için gece saatlerinde dağıtan mahalleliler, aileleri incitmeden ihtiyaçlarını karşılarken mahallenin birliğini de pekiştiriyor. 

Mahalle sakinlerinin, kış şartlarının en yoğun yaşandığı Ocak ayında yaşattığı gelenek, bu yıl da sürdürüldü. Davul ve maniler eşliğinde toplanan hediyeler ve gıdalar, her yaştan vatandaşın katıldığı etkinlikte, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı. 

-Toplanan gıdalar, gece saatlerinde dağıtılıyor- 

Dedeleri ve babasından öğrendiği geleneği yıllardır yaşatan 72 yaşındaki emekli öğretmen Bekir Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneğin komşuluk ilişkilerini ve yardım duygularını güçlendirdiğini söyledi. 

Eskiden Ocak ayının 15'inde toplanan mahalle sakinlerinin, kışlık zahireleri (gerektiğinde kullanılmak için saklanan tahıl, aşlık) biten aileler için gıda malzemesi topladığını anlatan Özer, evlerin tek tek, özellikle de gece saatlerinde gezildiğini, bulgur, un ve yarma gibi gıdalar toplandığını belirtti. Malzemelerin davullar eşliğinde ve maniler söylenerek toplandığını kaydeden Özer, böylece mahalledeki herkesin bu yardımdan haberinin olduğunu vurguladı. 

Bekir Özer, daha sonra toplanan gıda malzemelerinin yine gece saatlerinde ihtiyaç sahibi komşulara verildiğini aktardı. 

Ayrıca mahalleliden yardım gıdalarının yanı sıra kuruyemiş ve meyve de toplandığını dile getiren Özer, tüm mahallelinin bir eve misafir olarak, bunları birlikte yediklerini, böylece mahalle içinde de birlikteliğin sağlandığını sözlerine ekledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız