SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Asırlık Camide Mukabele Geleneği

0
Güncellendi - 2016-06-08 18:07:49
Asırlık Camide Mukabele Geleneği
A- A+ PAYLAŞ

Anadolu inanç turizmin önemli merkezlerinden Somuncu Baba Külliyesi'nde gençlerin yoğun katılımıyla bu ramazan da devam eden mukabele geleneğine vatandaşlar büyük bir muhabbetle sahip çıkıyor.

İçerisinde Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretlerinin türbesinin de bulunduğu 14. yüzyıl eseri Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Camisi, Türkiye'de mukabele geleneğin asırlardır sürdürüldüğü yerlerin başında geliyor.

İlçedeki çocuk ve gençlerin de büyük ilgi gösterdiği mukabele, günde iki vakit olmak üzere sabah ve öğle namazından sonra gerçekleştiriliyor. İlçede hizmet veren Hulusi Efendi Yatılı Kur'an Kursu'nda eğitim gören hafızlar, güzel sesleriyle bu geleneği sürdürüyor.

Cami imam hatibi Mustafa Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somuncu Baba Külliyesi’nde asırlardır sürdürülen ve bu ramazanda da gerçekleştirilen mukabeleye en ön saflarda bulunarak sahip çıkan gençlerin, geleneğin farkında olduğunu ve büyük bir muhabbetle buna sahip çıktığının göstergesi olduğunu söyledi.

Camilerde gençlerin bulunmasının büyük bir nimet olduğunu belirten Baş, "Nesiller boyu sürdürülen geleneğin bugün gençler tarafından büyük bir ilgi ve alakayla takip edilmesi mutluluk verici bir durum. Gençlerimizin çoğunluğu öğrenci ve ilçe genelinden mukabeleyi takip etmek camiye geliyor. Bu zamanda gençlerimizin vakitlerinin bir bölümünü mübarek ramazanda ibadete ayırarak camilere koşması inanılması zor  bir durum." dedi.

Somuncu Baba Hazretlerinin manevi şemsiyesi altında geleneğin asırlardır sürdürüldüğünü anlatan Baş, şöyle devam etti:

"Kur’an-ı Kerim ramazan ayında inmeye başlamış ve Peygamberimiz ile Cebrail aleyhi selamın karşılıklı birbirlerine okumaları ile mukabele geleneği başlamış. Daha sonra silsile yoluyla bu sünnet günümüze kadar devam edip gelmiştir. Bizler de camimizde Somuncu Baba Hazretlerinin manevi şemsiyesi altında bu sünneti işlemeye ve bizden sonraki nesile aktarmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bu geleneği gençlerin sürdüreceğini belirten Baş, “Nesiller boyu sürdürülen geleneğin bugün gençler tarafından büyük bir ilgi ve alaka ile en ön saflarda takip edilmesi mutluluk verici. Camilerin estetik ve serin olması onların manevi dünyalarına katkı sağlıyor. Bu zamanda gençlerimizin vakitlerinin bir bölümünü mübarek ramazan ayında ibadete ayırarak camilere koşması ayrı bir güzellik katıyor." ifadelerini kullandı.

Mukabeleye katılan Enes Yıldırım ise camiye babasıyla geldiğini belirterek, ramazanı tüm Müslümanlar gibi ibadet ile geçirmek istediğini söyledi.

Kaynak : AA

20160608_2_17406140_11149385_Web

20160608_2_17406140_11149394_Web

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Yılmaz (7 yıl önce)
    Haber güzel fakat asırlık cami nerede yeni yapılan camiyi bize asırlık cami diye haber yapan Anadolu Ajansı ayıp değil midir.birde boy boy resim çekmişler caminin her yanı bas bas bağırıyor ben yeniyim diye.......
    0
    0
    Yanıtla
  • öyle bakmakla olmaz gidip görürsen olur senin gibi yazmamışlar bi namaz kılar belki aklın başına gelir
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (7 yıl önce)fako isimli kullanıcı yorumuna
    Fako senin yaşın kadar somumcu baba gidişimiz bir o kadarda orada namaz kılmıştırız. O yeri o mekan bilmesek yorum yapmazdık Sen okuduğunu anlamayacak kadar cahalet içindesin benim eleştirim haberi servis gecen devletin haber ajansını derdi seni neden gerdi sen onu söyle
    0
    0
    Yanıtla