SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Asker ve Siviller Geldi, Sonra.."

A- A+ PAYLAŞ
 
Akçadağ İlçesi Kürecik nahiyesine kurulması kararlaştırılan Füze Kalkanı Sistemi'ne tepki gösteren vatandaşlar 2 Ekim Günü yürüyüş yapacak. Sistemin değil Kürecik'e Türkiye'nin hiç bir yerine yapılmasını istemediklerini söyleyen vatandaşlar, bu sistemin bölgedeki ekolojik sistemi de bozacağını iddia etti. Bu sistemin radyasyon yayacağını ve bu radyasyonunda insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini ifade eden vatandaşlar,“ Bölgede kurulan bir taş ocağı için bile ÇED Raporu ve bölge halkının bilgilendirmesi toplantısı yapılırken, böylesine büyük çaplı bir sistem kurulurken bile vatandaşlar bilgilendirmemiştir” diyerek eleştirilerini dile  getirdiler
 
"BÖLGEYİ GEZENLER VARDI.."
Kepez Köyü Muhtarı Kemal Köroğlu, Füze Kalkanı Sistemi’nin Kürecik’e kurulacağına ilişkin mutabakatın imzalanmasından bir süre önce  bölgede askerlerin eski NATO Radarı bölgesine gelip gittiklerini, askeri kişilerin yanı sıra sivil giyimli kişiler ve araçlarla bölgede görüldüklerini   belirtti. Köroğlu, “ Bu askeri kişilerin bölgede var  olmalarına o günlerde bir anlam veremedik. Ancak füze kalkanı için mutabakatın yapılmasıyla bizlerdeki kanaat, o askeri ve sivil giyimli kişilerin belki de  bu alanda inceleme yaptıkları izlenimi yaratmıştır. Çünkü mutabakatın kamuoyuna açıklanmasının ardından  bölgede görülen askeri kişileri bir daha görmedik” diyor.
 
"BAŞKA YEREDE KURULMASIN"
Muhtarı Kemal Köroğlu, bölge ve ülkemiz için büyük bir tehdit unsuru oluşturan bu sistemin bölgede kurulması kararı alan yetkililerden birisi gelip de, bu sistem nedir diye anlatma zahmetinde bile bulunmadığından yakındı .Dağınık olan bölgedeki köylerin yeni yerleşim birimlerinde bir araya getirilmesi uygulamasının gündemde bulunduğunu, kendi köylerinin 470 hanesinin kurulacağı yerin Füze Kalkanı bölgesine daha da yaklaşacağını belirten Muhtar Köroğlu, “ Füze Kalkanı’nın kurulmasına karşıyız. Bunu söylerken kendi bölgemizde değil başka bölgede de kurulmasını da istemiyoruz” diyor.
 
" O ZAMANDA SORULMAMIŞTI"
 Kürecik Yardımlaşma Derneği yöneticisi olan ve aynı zamanda 2 Ekim günü yapılması kararlaştırılan yürüyüşün tertip komitesinde de bulunan Hasan Hazar ise,  ilk  radarın 1964’lü yıllarda kurulduğu dönemde de bölge halkına sorulmadığını hatırlattı. Haszar, ancak o dönemde iletişimin bu oranda olmaması nedeniyle kimsenin önceden bilgisinin olmadığını,  ancak bugün şartların farklı olduğunu belirterek,  bu nedenle füze kalkanı sisteminin kurulmaması için  çaba göstereceklerini söyledi.  Hazar, “ Bu sistemin  savaş aracı olduğuna inanıyoruz.  Bu bir avuç kapitalistlerin çıkarı için kurulmaktadır. Geçmişte de bölge halkı, kurulan Nato Radar Üssü’ne karşı  çıkmıştır. 1971 yılında Sinan Cemgil ve arkadaşları Radar Üssü’ne  yönelik eylem yapmak isterken, Nurhak’ta çıkan çatışmada  Cemgil ile birlikte 3 kişi ölü ele geçirilmişlerdir.  1981 yılında da ABD askerlerine yönelik askeri araca saldırı girişiminde bulunulmuştu. Radar Üssü’ne o dönemde karşı çıkan bölge halkı bugünde karşı çıkmaktadır. Bu sistem geçmişte bölgede ekolojik dengeye zarar verirken,  radyasyon sonucu insanlarımız hastalıkla karşı karşıya kalmışlardır” dedi.Hazar, 2 Ekim’de  eylem kararı alındığını belirterek,  Türkiye halkını, sağ-sol alevi-sünni demeden, insanımızın, doğamızın, suyumuzun korunması için destek olmaya çağırıyoruz.  Devlet yetkililerimizin de, yüzde 50 oy aldık diye ülkemizin başına radarı kurmamalarını, İsrail’e kalkan olmamalarını ve halkımızla beraber olmalarını söyledi.
 
Kepez Köyü sakinlerinden Hasan Yılmaz (53), kendisiyle yapılan söyleşide  40 yaşında kansere yakalandığını,  yıllardır bu hastalıkla mücadele ettiğini, kansere yakalanmasına bölgede daha önce kurulu bulunan Nato Radar Üssü’nün yaydığı radyasyonun neden olduğunu öne sürerek, “ Radyasyon yayan bu tesisi istemiyoruz. Balkan ülkeleri niye istemedi. Bir çok evde kanser hastası var. Genç yaşta kaybettiğimiz insanlar oldu.   Bu genlerimize işledi. Ben akciğerimin bir bölümünü kaybettim. Başbakan zaman zaman konuştuğunda ‘Biz Muz Cumhuriyeti Değiliz’ diyor. Ama bugün biz adeta  ‘Muz Cumhuriyetiyiz’ Bana hastalığıma bağlı iş görememizlik  nedeniyle engelli statüsünde 225 TL maaş veriyorlar.  Bölgemizde ağaçlar kuruyor. 1800 rakımda ağaç kurur mu ?  Bu o dönemde bölgeye yayılan radyasyonun sonucudur.” iddialarında bulundu.
 
CHP  ÜST DÜZEYDE KATILACAK
Bu arada 2 Ekim’de yapılması kararlaştırılan yürüyüşe Cumhuriyet Halk Partisi’nin üst düzeyde destek olma kararı aldığı öğrenildi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, partilerine bağlı çok sayıda milletvekilinin de 2 Ekim’de yapılacak olan Kürecik halkının yürüyüşüne destek vereceğini belirtti. CHP heyeti içerisinde, partinin TBMM Grup Başkan Vekillerinden Emine Ülker Tarhan’ın da yürüyüşe katılmasının gündemde olduğu öğrenildi. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bugün Kürecik'teki Kültür Merkezinde köy muhtarları ve bölge sakinleriyle bir toplantı yapacaklar.
 
KÜLTÜR MERKEZİ’NE PANKART
Kürecik halkı, Füze Kalkanı Projesi’ne ilişkin mutabakatın imzalanmasının ardından, Kültür Merkezi’nde yaptıkları değerlendirme toplantısı sonrasında ‘ Füze Kalkanı İstemiyoruz’  pankartı astılar.
 
HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY (Görüş Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız