SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Askere Arama Yetkisi

A- A+ PAYLAŞ

Demokratik açılım kapsamında, Güneydoğu’daki yol aramalarını ve denetim noktalarını azaltan hükümetten ilginç bir adım geldi. Son MGK’da “Yürürlükteki mevzuatın şüpheli kişiler ve araçlar üzerinde arama yapılmasında sorun yarattığını ve kolaylaştırıcı önlemler alınması gerektiğini” söyleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un talebi doğrultusunda konu, Başbakanlık’ta yeniden masaya yatırıldı.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile şimdiki Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un dile getirdikleri yol denetimlerinde ayrıntılı arama yapılmasını sağlayacak düzenlemeyle ilgili ilk adım geçen hafta Başbakanlık’ta atıldı. Son MGK’da konunun Başbuğ tarafından bir kez daha gündeme getirilmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık müsteşarı Efkan Ala’yı çalışma yapılması için görevlendirdi.

Tutanakla arama yapılacak
Bu talimat üzerine Başbakanlık Güvenlik İşleri Başkanlığı bünyesinde bir çalışma grubu oluşturuldu. Grubun çalışması sonunda hazırlanan taslakta, halen savcılar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise mülki amir yetkisindeki aramalar çerçevesinde yeni formül bulundu.

Buna göre, yol denetimi sırasında görevli kolluk kuvvvetleri timlerinin komutanlarına, durumundan şüphelendikleri kişilerin üstlerini ve araçları bir tutanakla arama yetkisi verilecek. Denetimi yapan timin komutanı, savcıya ulaşamadığı durumlarda ekibinde yer alan diğer rütbeli kişilerin de imzalarının yer aldığı bir tutanakla söz konusu kişi veya araçların aranmasına resmiyet kazandıracak ve hazırlanan tutanağın bir örneğini üstü veya aracı aranan kişinin kendisine verilecek. Bu yeni düzenleme taslağının önceki günkü Erdoğan-Başbuğ görüşmesinde görüşüldüğü ve önümüzdeki hafta netlik kazanacağı bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız