SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Asla Karşı Çıkmıyoruz Ama..'

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, TOKİ tarafından uygulanan kentsel dönüşüm projesinin bazı mağduriyetlere de yolaçtığını, yapılan işlemlerin bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Aslanoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Salı günü yapılan görüşmeler sırasında, Bağ-Kur borçları ve İhale Yasası'ndaki değişiklikle ilgili söz aldı ve tutanaklara göre bu konuda şu konuşmalar yapıldı:

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Başkanım, çok değerli milletvekilleri; hepinize saygılar sunuyorum.

Değerli arkadaşlarım, bu önergeyi şunun için verdim: Bu Meclis bir yeniden yapılandırma yaptı, tüm grupların desteğiyle. Sigorta ve BAĞ-KUR primleriyle ilgili bir yeniden yapılanma. O zaman dedik ki size: "Arkadaşlar, bir aylık süre yetmez." Birincisi, bankalar kayıtsız kaldı, son bir haftada "Kredi veriyorum. dedi, insanlar şaşırdı. İkincisi, ürün mevsimi değil, yani, ürünlerin satış mevsimi değil. "Bu ödemeyi eylül sonu, ekim sonu yaptırın insanlara" dedik. İnsanlar fındıkçı, daha fındığını satamadı. Eğer, bir yasadan faydalanmak istiyorsak, halkın faydalanmasını istiyorsak, gelin, bu yeniden yapılandırma süresini iki ay uzatın, müracaat süresini, ondan sonra, ekim sonuna kadar da ödeme süresini uzatırsak, halka bir faydamız olur. Bu yüce Meclis, tüm gruplar ve herkes böyle bir yapılandırma ihtiyacı olduğu konusunda destek verdi. O gün burada söyledik. O gün burada dedik ki: "Arkadaşlar, ödeyemezler, etmeyin, tutmayın, bir aylık süre yetmez." Şu anda, örneğin, ağustos sonu para ödenmesi gerekir. Arkadaşlar, fındıkçı ödeyemez, arkadaşlar kayısıcı ödeyemez.

Bankalar devreye girmedi ve bir şekilde kurum, bankalarla pazarlık etti, kendisine ilave para istedi ve son geçtiğimiz pazartesi günü Halk Bankası anlaştı arkadaşlar, geçtiğimiz pazartesi günü, dikkatinizi çekerim. İnsanlar Halk Bankasının kapısından içeri hurra gitti, kimseyle görüşemediler. Ben hepinizden rica ediyorum, bu, toplumun gerçeği. Gelin müracaat süresini iki ay uzatalım, ödeme süresini de ekim sonunda yaparsak, halka bir faydamız olur.

Geleceğim ikinci konuya. Sayın Bakanım, Malatya'da Beydağı ve Yamaç mahalleleri var. Kentsel dönüşüm kaçınılmaz, kentsel dönüşüm toplumun ihtiyacıdır, çağdaş bir yerleşim alanıdır. Kentsel dönüşüme kimse karşı çıkamaz. Ancak, kentsel dönüşüm yaparken insanları mağdur etmek hiçbirimizin hakkı değildir Sayın Bakanım. Söylüyorum size, tapulu arazisi var. İmarlı ve ruhsatlı binası var. Tapu tahsis belgesi var. Kimi de elli yıl önce gitmiş, o zaman kervan geçmez, kuş uçmaz bir yerlermiş oralar, yıllarca çamurda yürümüşler. Oranın zorluğunu çekmişler. Bu insanlara… Kentsel dönüşüme karşı çıkmıyoruz. Ama bu insanlara, iki katlı evi olan bir insana siz yirmi bin lira veya yirmi beş bin lira verirseniz, bu insanı sokağa atıyorsunuz. Kentsel dönüşüm olmalı ama kentsel dönüşümden dolayı bu insanların oradan sağlanacak rantı… Öncelikle bu insanların oturmasına imkân vermeliyiz. Bu konuda öncelikle Malatya'daki iki mahalle son derece zor durumdadır. 3 bin lira veriyor, 5 bin lira veriyor o gecekondudan attıkları insanlara.

Değerli milletvekilleri, bu insanlar bizim insanlarımız. Bu insanlar orada gecekondu yapmışsa, yol yok, su yok, altmış sene orada oturmuş, daha sonra belediye su vermiş, daha sonra yol yapmış… Oradaki kentsel dönüşüme asla karşı çıkmıyoruz ama bu insanları mağdur edecek, bu insanları yok edecek bir uygulamaya da hepimiz karşı çıkmalıyız. Ben, bu konuyu sizin dikkatinize bir kez daha sunuyorum. Burada mağdur olan insanların mağduriyetini korumak hepimizin görevidir arkadaşlar. En azından, orada yapılacak binalara orada evini aldığın, barkını aldığın insanların öncelikle yerleştirilmesi lazım.

Ben, Sayın Bakanım, bir kez daha sizin adalet duygularınıza bunu sunuyorum ve oradaki yapılan işlemin bir kez daha TOKİ tarafından gözden geçirilmesini hassaten rica ediyorum.

Bir başka konu Sayın Bakanım: Türkiye'de en önemli konulardan biri beton santralleri. Bunu söylüyorum. Demir cevherinden beton katıyorlar. Beton standardı yok, her önüne gelen nasıl uyguluyorsa uyguluyor. Ben, son birkaç ayda bu konuda bir çalışma yaptım, size de sunacağım, ama özellikle beton santrallerinin kalite konusunda, özellikle deprem kuşağında olan bir ülkede belli standartların çok altına inildiğini ve özellikle demir çelik fabrikalarının o cürufundan katkı yaptıklarını görüyoruz. Ben, kimseyi, firma ismi falan söylemek haddim değil, ama beton santralleri bu konuda son derece, çok dürüst insanları katmıyorum…

...

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Bu konuyu bir kez daha dikkatlerinize sunuyorum ve dürüst, namuslu çalışan her insana destek olalım ama sahtekârlık yapan insana da en büyük cezayı vermek bizim görevimizdir.

...

CHP GRUBU ADINA YAŞAR AĞYÜZ (Gaziantep) -...Bugün, kentsel dönüşüm yapılıyor -Sayın Mevlüt Aslanoğlu söyledi- kentsel dönüşüm adına rantsal dönüşüm yapılıyor. Kentsel dönüşümün altyapısı yok, yasal düzenlemesi yok, yönetmeliği yok. İmar Kanunu bugün lime lime olmuş. Niye bunları getirmiyorsunuz? Ama nerede ranta dayalı, nerede rantiyeye dayalı işler varsa, özellikle Temmuz ayında da çalışmanın verdiği bir heyecanla diyelim -böyle bir heyecan da yok da- bununla bu tür akçalı yasaları geçiriyorsunuz.

...

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şimdi TOKİ inşaat ihalesi yapıyor. Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Burada malzemeyi yerel alıyor. Malzemeleri, yapan müteahhit yerelden alıyor. Ama ödemeleri TOKİ müteahhide yapıyor. Sayın milletvekilleri, örneğin -başka illerde var mı bilmiyorum- TOKİ'nin ihale ettiği ve malzemeyi alıp kullanmasına rağmen bir sürü esnafın parasını ödemediği müteahhitler var. Değerli arkadaşlarım, bunun önüne geçmek zorundayız. TOKİ'ye, herkes "devletin yaptığı bir iştir" diyor. TOKİ'ye mal veren esnaf, nasılsa TOKİ inşaatıdır diyor, malını veriyor. Vadeli alıyor. Şu anda dolandırılan bir sürü esnaf var. Adam çekti gitti, yok meydanda. Örneğin Malatya'da bir tane var. Daha sonra, TOKİ bunu bir başka müteahhide ihale etti, ama arkadaşlar, esnafın malını aldı kullandı. parasını da aldı, ama esnafın parasını ödemedi.

Değerli milletvekilleri, devlet adına iş yapıyorsa, devlet adına eğer… TOKİ'yi devlet görüyoruz. Esnaf insanlarımız, bir şekilde TOKİ parasını öder, ben de para alırım diye mal verdiler. Böyle yapmayın.

ASIM AYKAN (Trabzon) - TOKİ ne yapacak? Günahı ne?

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Efendim, ben faturayı TOKİ'ye kesmiyorum, ama burada TOKİ bir şekilde bir görevi daha üstlenmek zorunda, en azından, hak edişleri öderken bu konulara dikkat etmesi lazım. Yani, hiçbir zaman, TOKİ eliyle, TOKİ kaynaklı… Ben TOKİ yapıyor demiyorum, ama TOKİ'nin şeyini kullanarak aldığı malzemeyi de orada kullanıyor, başka yerde gidip kullanmıyor, aldığı malzemeyi de o inşaatta kullanıyor. O inşaatta kullanıyorsa, bu insanların, bu esnafın parasını da bir şekilde ödetmek hepimizin görevi, bunu söylüyorum arkadaşlar. Esnafımız devlete güveniyorsa, bir şekilde bu esnafın mağdur edilmemesi lazım, bunu söylemek istiyorum. Ben, bunu bir kez daha… Bunun önlemi nedir? Ben burada kimseyi suçlamıyorum, ama ortada bir gerçek var. Yani, devlet eliyle bazı insanlar mağdur ediliyor. Ben bunun her türlü önleminin… Bilmiyorum başka illerde var mı arkadaşlarım?

ALİM IŞIK (Kütahya) - Kütahya'da var.

YILMAZ TANKUT (Adana) - Adana'da var.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Bak, Kütahya'da varmış, Adana'da varmış, Malatya'da var, başka illerde var. Yani bir şekilde…

MEHMET EMİN EKMEN (Batman) - Van'da da var.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Devamla) - Van'da da mı var?

Onun için, arkadaşlar, demek ki sadece bir yerde değil, bir sürü… Malatya'daki inşaattan dolayı, Malatya esnafının yaklaşık 4 trilyon civarında bir alacağı var ve yok oldu gitti. TOKİ "İhale ettim, ben karışmam" diyor ama kim ödeyecek bu parayı?

Ben takdirlerinize sunuyorum, dikkatlerinize sunuyorum, teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Aslanoğlu. (CHP sıralarından alkışlar).."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız