SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Aslantepe Odaklı Olmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Anadolu'da kurulan en eski kent devleti olduğuna inanılan Aslantepe Höyüğü, Mayıs ayı içerisinde düzenlenecek olan sempozyum ile detaylı olarak tanıtılacak.

Malatya Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sempozyumla ilgili çalışmalarını sürdürürken, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Aslantepe ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Kabahasanoğlu, Aslantepe'nin sanıldığından daha güçlü bir yer olduğunu kaydederek, "Aslantepe, Anadolu'da kurulan en eski kent devletidir. Böyle bir şehir devletinin bulunduğu yer olan Malatya bu gücünü, bu imkanını turizm için çok daha iyi değerlendirmelidir. Devletin temellerinin atıldığı, üretimin başlatıldığı, bürokrasinin başlatıldığı yer olan Aslantepe, sanıldığından daha güçlü bir yer. Yani sadece bir Tümülüs, bir höyük, bir yükselti değil Aslantepe, Anadolu'da Malatya'mıza turizm katkısı
sağlayacak en büyük yer. Onun için bizler turizm senaryomuzu kesinlikle Aslantepe yani gücün kökeni üzerine kurmalıyız. Ve bütün planlarımızı Aslantepe odaklı yapmalıyız. Aslantepe odaklı bir çalışma kentin diğer turizm noktalarını zenginleştirecek, güçlendirecektir" dedi.

"MAYIS AYI İÇERİSİNDEKİ SEMPOZYUM ULUSLARARASI OLACAK"
Sempozyumun Malatya'ya kültür ve turizm canlılığı kazandıracağını vurgulayan Kabahasanoğlu, "Aslantepe, dünya çapında tarihi derinliği olan bir yer. Yabancı ve yerli turistler bu eski kentin önemini ve özelliğini öğrendikçe; bu hayatın ve devlet sisteminin ilk başlatıldığı yer olan Aslantepe'ye daha çok sayıda geleceklerdir. Aslantepe'den çıkarılan eserlerin de bulunduğu müzemizi de gezecekler, oradaki hikayeleri dinleyeceklerdir. Mayıs ayı içerisindeki bu sempozyum, uluslar arası olacak. İtalya Roma La Spienza Üniversitesi öğretim üyesi Aslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane'nin de desteğiyle şehrimiz yeni bir kültür ve turizm canlılığı kazanacak. kentimizin zenginliğini gören yerli ve yabancı dostlarımız da daha çok sayıda gelmeye devam edecekler" diye konuştu.

"BAZI BULGULARIN ÇIKMASI BEKLENİYOR"
Aslantepe'de çalışmaların devam ettiğini ve bazı bulguların çıkmasının beklendiğini kaydeden Kabahasanoğlu, "Marcella Frangipane, daha önceki sempozyumlarda sunum yaptı. "Gücün Kökeni" gibi, "Seri Üretimin Başlangıcı" gibi Aslantepe için uluslar arası çalışmalar ve sunumlar yaptı. Fakat kazı çalışmalarının henüz daha sonuçlanmadan gösterilmesini istemiyor. Hatta o kadar ki, geçen yıl yapılan bir çalışmada Aslantepe'yi gezen insanlar çıkarılan eserlerin bile görüntüsü alınmasın diye üzerlerini kapatmışlar. Yani çalışmalar devam ettiği için, bazı bulguların da çıkması beklendiğinden şuanda çok fazla bilgi verilmiyor. Kazının yavaş ilerlemesi ise şundan kaynaklanıyor; orası kerpiç ve toprak karışımı bir yer olduğu için ve kerpiç ile toprak iç içe girdiği için çok yavaş ilerliyor" ifadelerini kullandı.

"ASLANTEPE'DE HİKAYE ÇOK"
Kabahasanoğlu, Aslantepe'de birçok hikayenin bulunduğunu belirterek, "Aslantepe'de çıkan eserler, çok değerli eserler. Hatta geçen dönem göreve geldiğimde görme imkanım oldu. Gözyaşı için şişeler var. Müzemizde bulunuyor. Anneler çocuklarını askere gönderirken, çocukları için ağlıyorlar. Ağlarken, gözyaşlarını şişelere dolduruyorlar ve onları saklıyorlar. Aslantepe'de hikaye çok. Eserler, tematik şeyler, oradaki yaşantı, sistematik çalışma ve üst üste biriken uygarlıklar var. Umarız sanatla uğraşan,
sinemayla uğraşan, belgeseli seven dostlarımızın ilgisini çekeriz ve Aslantepe için çok anlaşılır, akılda kalır ve hem Aslantepe'yi tanıtan hem de Aslantepe odaklı Malatya'yı tanıtan bir çalışma yapılır" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız