SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Aslantepe Yine Heyecanlandırdı

A- A+ PAYLAŞ

Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan saray kalıntıları ışığında, Malatya'nın Hitit döneminin başkenti olabileceği öne sürüldü.

Anadolu'daki önemli höyüklerden olan ve bugün dünyanın bilinen en eski sarayına, ilk kullanılan kılıçlarına, ilk kanalizasyon sistemine, ilk bürokratik yapısına sahip olan Malatya'daki Aslantepe'de yapılan kazılarda ortaya çıkan saray kalıntıları nedeniyle ilin Hitit döneminin başkenti olabileceği belirtildi.

Aslantepe Höyüğü'nde 31 yıldan beri kazı çalışmasında bulunan Kazı Heyeti Başkanı İtalyan La Spienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, bu yıl yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şu anda dünyanın bilinen en eski sarayı olarak gösterilen Aslantepe Höyüğü'ndeki başka bir alanda Hitit dönemine ait ikinci bir sarayın daha ortaya çıkacağını ifade eden Prof. Dr. Marcella Frangipane, "Biliyorsunuz Fransızlar burada 70 yıl önce bir çalışma yaptı. Saray denilen büyük bina buldular. Aslan heykelleri burada bulunmuştu. Biz geçen sene biraz kontrol yaptık. Büyük duvar eski kazıdan duruyordu. Bu sene yeni açtık ve temizledik. Kontrol ettiğimizde çok güzel bir sonuç ortaya çıktı. Altta bütün stratigrafi var. Malatya Hitit dönemi için çok önemli bir şehir. Biz gelecek sene burada da kazı başlatacağız. O da çok önemli olacak. Aslantepe, Malatya Ovası'nda her zaman, her dönem başkent gibi lider bir şehir olmuş" dedi.

Prof. Dr. Marcella Frangipane, saray kalıntıları nedeniyle Aslantepe'nin Hitit döneminin başkenti olabileceğini ifade etti.

Bu yıl yapılan çalışmalar kapsamında M.Ö. 2 bin 800 dönemini gösteren alanda bulunan bir çukur içerisinde insan kemikleri ile hayvan kemiklerinin bir arada bulunduğunu söyleyen Frangipane, "Çalışmaları yürütürken bir çukur bulduk. İçerisinde insan kemikleri ile hayvan kemiklerini karışık haldeydi. Normal bir mezar değil. Kemikleri tek tek çıkartıyoruz. Biraz araştırma yapmak lazım. Tarihi de çok eski" şeklinde konuştu.

Frangipane, İtalyan kazı ekibinin 46 seneden beri Aslantepe Höyüğü'nde çalışma yaptığını anlatarak, "Aslantepe çok büyük ve geniş bir kazı. Bütün Malatya, Fırat, Doğu Anadolu tarihine ışık tutacak" dedi.

Aslantepe'de bulunan ve dünyanın en eski sarayı olarak bilinen alandaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Marcella Frangipane, "Aslantepe'deki saray şimdiye kadarki en eski saray. Bu sarayla aynı dönemde Mezopotamya da çok büyük bina ve tapınaklar var ama saray sistemi Anadolu'da sadece Malatya'da var. Mabet var, depolar var, koridorlar var, avlu var. Bir de burada çok iyi bir koruma bulunuyor" dedi.

Bu arada, İstanbul Fransız Arkeoloji Enstitüsü'ne Bakanlar Kurulu'nun 27 Mart 1932 tarih ve 12468 sayılı kararıyla verilen Aslantepe Höyüğü'ndeki kazı izni 29 yıl sonra alınarak İtalyanlar'a verildi. Fransızlar tarafından sürdürülen kazı çalışmalarında Aslantepe'de bulunan aslan ve kral heykelleri Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor. İtalyanlar Aslantepe'de ilk kazıya 1961 yılında başladı. 1976 yılında kazılara asistan olarak başlayan İtalyan La Spienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, bugün çalışmaları Aslantepe Kazı Başkanı olarak sürdürüyor. Aslantepe'de bugüne kadar yaklaşık 15 bin civarında eser gün yüzüne çıkartılmış durumda.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız