SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aslolan Engelli- Engelsiz Değil İnsan Olmaktır"

0
Güncellendi - 2019-12-04 02:05:47
A- A+ PAYLAŞ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Vali Aydın Baruş ile siyasiler tarafından mesajlar yayınlandı. Vali Aydın Baruş mesajında " Türkiye’nin yükselmesi için hep birlikte el ele mücadele etmek üzerimize düşen önemli bir vazifedir" dedi.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayınlayan Vali Aydın Baruş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü engellilerin ihtiyaç ve sorunlarına dikkat çekilmesi, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması bakımından önemli bir gündür.

Geleceğe umutla bakan güçlü bir millet olmak istiyorsak bunu birbirimize destek olarak ve engelli-engelsiz tüm vatandaşlarımızın yeteneklerini rahatça ortaya koyabilecekleri bir ortamı oluşturarak başarabiliriz. Bu nedenle, toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin karşılaştığı güçlükleri ortadan kaldırmak, onların hayata olumlu bakmasını sağlamak bu milletin bireyleri olarak hepimizin sorumluluğudur.

Engelli kardeşlerimizin her an yaşama sevincini hissetmesini sağlamak, ülkemizin birliğine, beraberliğine, geleceğine olan inancımızı hep birlikte paylaşmak, Türkiye’nin yükselmesi için hep birlikte el ele mücadele etmek üzerimize düşen önemli bir vazifedir.

Sosyal yaşamın her aşamasına etkin bir şekilde katılmak engelli veya engelsiz tüm bireylerin doğal hakkıdır. Ülkemizde de nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetecek şartların oluşturulması, yaşam kalitelerinin artırılması, sosyal imkânlardan gerektiği şekilde yararlanmaları temel önceliklerimizden olmalıdır. Sosyal yaşam mekânlarının ve kamu hizmetlerinin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesinde kamu kurumlarına ve özellikle yerel yönetimlere önemli sorumluluk ve görevler düşmektedir.

Engelli olmalarına rağmen hayat mücadelesini azimle devam ettiren, spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına her alandaki başarıları ile çocuklarımıza ve gençlerimize örnek oluşturan engellilerimiz geleceğe çok daha olumlu ve umutla bakmamıza vesile olmaktadır. Bu mücadeleyi ortaya koyan tüm engelli kardeşlerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli kardeşlerimizin yaşadığı güçlüklere karşı duyarlılığımızın artmasına vesile olmasını diliyor, tüm engelli vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

AKP Malatya Milletvekili MKYK Üyesi Öznur Çalık

Çalık Engelliler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları belirtti:

"Engelli vatandaşlarımızın yaşama sevinçlerini kaybetmeden, üretken, aktif bireyler olarak toplumsal hayatta rol üstlenmeleri en doğal haklarıdır.

Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek toplumdaki her bireyin sorumluluğu arasındadır.

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon ile AK Parti iktidarı olarak en öncelikli politikalarımızdan biri engelli vatandaşlarımıza hayatın her alanında yer alma fırsatı sunmak olmuştur.

Son 17 yılda engellilerimizin yüzünü güldürecek birçok projeye imza attık.

Gerçekleştirdiğimiz reformlarla büyük mesafeler kat ettik. Sosyal politikalarımızın eksenine insanı yerleştirdik ve insanın memnuniyetini esas aldık. 'İnsanı yücelt ki devlet yücelsin'. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' prensibini asla unutmadık, göz ardı etmedik. Engelli vatandaşlarımıza hizmette yönetim zafiyetini ortadan kaldırdık.

Engelliler Hakkında Kanun ve düzenlemelerle Türkiye'de ilk kez 1500 maddelik engelliler hukuku oluşturduk.

Türkiye; Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'yi imzalayan ilk ülkeler arasında yer almaktadır.

Engelli bireylere yönelik yaşam merkezlerini ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyoruz.

Bu manada AK Parti olarak, tüm engellerin 'engel' olmaktan çıkartılarak ortadan kaldırıldığı, engelli kardeşlerimizin hiçbir ayrıma tabii tutulmadığı güzel bir Türkiye'yi tasavvur ediyor, sosyal politikalarımızı da bu anlayışa yönelik olarak şekillendiriyoruz. Hükümetimiz, Partimiz ve yerel yönetimlerimiz olarak engelli vatandaşlarımıza önem veriyor ve onların sorunlarını çözüme kavuşturmak, engelsiz bir hayat inşa etmek için gönülden çalışıyor, çabalıyoruz.

Bu vesile ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, bu müstesna günün engelli kardeşlerimize yönelik hassasiyet ve duyarlılığı arttırmasını temenni ediyorum. Tüm engelli vatandaşlarımıza, aileleri ve sevdikleriyle birlikte; sağlıklı, mutlu ve yaşanabilir bir dünya diliyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Çakır mesajında şu ifadelere yer verdi: “Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilen 3 Aralık günü, engelli vatandaşlarımızın sorunlarına ve ihtiyaçlarına dikkat çekmek ve bu konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmak için önemli bir tarihtir.

Günümüzde toplumların gelişmişlik düzeyi insana verdikleri değerlerle ölçülmektedir. Bugün tüm dünyada ve ülkemizde gelişen insan hakları anlayışıyla engelli bireylerin fırsatlardan eşit düzeyde yararlanabilmesi için her türlü imkân sunulmaktadır.

Kendilerine güvenildiği ve fırsat verildiği takdirde herkes kadar başarılı olabileceklerini kanıtlayan engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek ve güçlendirecektir.

Aslolan engelli ve engelsiz olmak değil, insan olmaktır. Bizim inancımızın ve gönül medeniyetimizin de sırrı da budur.

Engelli Vatandaşlarımıza destek olmak toplumsal sorumluluğumuzdur.

Empati kuralım, engelleri birlikte ortadan kaldıralım.

Spordan sanata hayatın her alanında başarılarıyla bizleri gururlandıran tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü en samimi dileklerimle kutluyor, aileleriyle, yakınlarıyla ve sevdikleriyle birlikte sağlıklı bir ömür diliyorum.

Bu vesileyle; Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm engelli vatandaşlarımıza selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Başkan Gürkan mesajında şunlara değindi:

“Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır şekilde hizmet almalarını sağlamayı, becerilerini geliştirmeyi, sosyal hayata uyumlarına ilişkin hizmetleri yapmayı ve istihdamlarına katkıda bulunmayı öncelikli görevlerimizden biri olarak görüyoruz.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık 9 milyonunu engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Bu rakam düşünüldüğünde, engelli haklarının, kazanımları ve yaşam standartlarının geliştirilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu durumun farkında olarak; şehrimizi engelli kardeşlerimiz için kolay yaşanır bir hale getirmek, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek için çalışıyoruz.

Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bugünlerimizi sağlıklı yaşıyor olmamız yarınlarımızı da bu şekilde geçireceğimiz anlamına gelmiyor.

Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, her zaman tüm vatandaşlarımızı, engellilerin sorunlarına daha duyarlı olmaya ve sorunlarının giderilmesi yönünde yürütülen çalışmalara destek olmaya davet ediyorum.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak Engelliler Koordinasyon Merkezimiz de engelli vatandaşlarımıza yönelik çeşitli kursların yanısıra EKPSS eğitimleri de verilmektedir. Yine Tekerlekli Sandalye kullanan engelli vatandaşlarımız için Tekerlekli Sandalye Bakım Atölyesi kurduk. Ayrıca, 4 adet engelli minibüsümüz ile de engelli kardeşlerimize yardımcı oluyoruz.

Yaptığımız bütün yatırım ve hizmetlerimiz de benzer şekilde engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun bir şekilde düzenlenmektedir.

Bu duygu ve düşünceler ile her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu bilinciyle, 3 Aralık Dünya Engelliler günü vesilesiyle tüm engelli vatandaşlarımızın aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini diliyorum."

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ nedeniyle bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Toplumsal bilinç ve bilgi düzeyinin artırılması, yardımlaşma ve empati düzeyinin yükselmesiyle engelli kardeşlerimizin yaşam standartlarının yükseleceğine inanıyorum.” dedi.

Yazılı mesajında; 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün engelli vatandaşların sorunlarının ve çözüm önerilerinin dile getirilmesi, hayat standartlarının yükseltilmesi açısından yapılması gerekenlerin dünya çapında gündem oluşturması bakımından oldukça önem arz ettiğini ifade eden Başkan Çınar, “Hayata, engelleri ile tutunmaya çalışan bütün kardeşlerimizin yanında olup, onların daha kaliteli ve daha yüksek standartlarda bir yaşam sürmelerini sağlamak hepimizin görevi, hepimizin vicdanıdır.

Çağdaş ve gelişmiş bir toplum olmanın temel öğelerinden biri de, engellilerin toplumsal yaşama dâhil olmalarıdır. Unutulmamalıdır ki bir toplumun engellilerinin iş ve sosyal hayata katılma oranı o toplumun olgunluk seviyesini belirler. Bu kapsamda ülkemizde son yıllarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yapılan düzenlemelerle eğitim hizmetlerinden sağlık, bakım ve istihdam olanakları gibi pek çok konuda tarihi nitelikte adımlar atılarak, büyük ve güçlü Türkiye’miz her konuda olduğu gibi bu alanda da dünyada örnek gösterilecek bir konuma ulaşmıştır.

Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine engelinden dolayı hiçbir imkândan yoksun kalmamasına özen gösterilmelidir. Onların yardıma değil sevgiye ihtiyaçları olduğunu düşünerekten, onlara sevgiyle kucak açılıp şefkat gösterilmelidir.

Unutmayalım ki, hepimiz birer engelli adayıyız. Bugünlerimizi sağlık ile yaşıyor olmamız yarınlarımızı da bu şekilde geçireceğimizin garantisini veremiyor. Bu duygu ve düşüncelerle; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tüm engelli kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyor, huzur, başarı ve esenlik dolu yıllar diliyorum. “ dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Güder mesajında şu ifadelere yer verdi: “3 Aralık, BM tarafından engellilik konusundaki toplumsal bilincin artmasına ve engellilerin yaşam standartlarının geliştirilmesine katkı sağlayacak önemli bir gün olarak ilan edilmiştir.

Engelli kardeşlerimizi teşvik etmek, ihtiyaç duydukları yardım elini uzatmak, sorunlarının çözümünde onlara destek olmak, onların hayatlarını kolaylaştıracak her adımda yanlarında olmak hepimizin görevidir.

İnsan, iradeyle hayatın bütün engellerini kaldırıp herkes için daha güzel, yaşanabilir bir dünya meydana getirebilir. Dünyaya ışık olan Edison engellidir. Müziğin dahisi Beethoven engellidir. Astro fizikçi Stephen W Hawking engellidir. Bunlar gibi onlarca engelli bilim insanını sayabiliriz. Bundan da anlaşıldığı gibi bedensel engel, üretmeye engel değildir.Yeter ki engelleri onların yolundan kaldıralım.

Bu bilinçle Battalgazi’yi engelli kardeşlerimiz için kolay yaşanır bir hale getirmek, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek, engelsiz bir Battalgazi ortaya çıkarmak, onların hayata sıkı sıkıya tutunmalarını, içlerindeki yaşama sevinci, yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmak adına planladığımız Engelsiz Yaşam Merkezimizde onlarca yavrumuzun ve ailelerinin yüzlerinin gülmesi en büyük mutluluğumuzdur.

3 Aralık Dünya Engelliler günü vesilesiyle tüm engelli vatandaşlarımızın aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini temenni ediyorum.”

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

"Uluslararası Engelliler Günü" olarak ilan edilen 3 Aralık'ın, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm engelli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" diyen Avşar mesajında; "Engelli vatandaşlarımızın normal bir yaşam sürdürmeleri için toplumsal duyarlılığın arttırılması gerektiğini dile getirerek bedensel, zihinsel farklılıklarımızı birer engel olarak değil, hayata başka yönlerden açılan değişik pencereler olarak görebilir ve o pencereleri sonuna kadar açıp, başka hayatların havasını da cesaretle soluyabilirsek, aramızdaki tüm engelleri aşabiliriz demektir. Toplum olarak engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında aktif olarak yer almalarını sağlayacak engelleri ortadan kaldırmayı insanlığımızın ve inancımızın bir gereği olarak öncelikli sorumluluk olarak görmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlar, yürekleri sevgi ile dolu olan tüm engelli vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Battalgazitorunu (4 yıl önce)
    25 yaş üstü bakıma muhtaç engelliye memur olan ailesi bakıyor diye, yani hane geliri var diye engelli maaşı ve bakım parası verilmemektedir. 18 yaş üstü olduğu için devlet artık onu aileden bağımsız birey kabul ettiği halde, ekonomik destek noktasında bürokratlar aile ile birlikte değerlendirmektedirler. Bu çifte standarda bir çözüm bulunması gerekmektedir. Yani engelli bireyin kendi geliri yoksa, engelliye bakanların geliri var diye engellinin maaşı ve bakım parası kesilmemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Engellilere sahip çıkın ev verin gıda verin ulaşım sorunlarını giderin tekerlekli araba engelli durumuna göre okul sanatta her alanda maaş verin imkanları kolaylaştırın FAKAT biz engelli olmayanlara da iş verin verinki evdeki bebek sütsüz kalmaya kira elektrik su bakkal borcumuzu ödeyelim ya git çöp topla ekmeğini taştan çıkar demeyin sakata engelliye zorluk yoktur denilen ayet hikaye olsun diye inmedi engelsiz zorda perişan olan fakiri de görün Malatya'da çok zorda insan var ekmeği bulamıyan bu engelsizleride bulun yapılan iyiliklerde kötülüklerde Rab katında karşılık bulacak engelliye de evet engelsiz fakire yoksulada evet deyip yola çıkın
    0
    0
    Yanıtla