SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Aslolan Kayısıyı Dünyaya Anlatmak''

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Cemal Akın, düzenlediği basın toplantısında Malatya Fuarı ve Kayısı Şenliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısına Akın'ın yanı sıra Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, Belediye Meclis Üyesi Fahrettin Eserdi, Belediye Basın Yayın Müdürü Cemal Aslan, Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Vekili Ahmet Özbildirici ile basın mensupları katıldılar.

Dünyada hiçbir ürünün tek başına bir ilde üretilerek dünyaya yetmediğini, ancak Malatya kayısının bir istisna ürün olarak dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşıladığını belirten Belediye Başkanı Akın, kayısıyı bugüne kadar Malatyalıların hep birbirine anlattığını, ama aslolanın kayısıyı dünyaya anlatmak olduğunu söyledi.

Malatya kayısısının hak ettiği yerde olmadığını, bunun da çeşitli sebepleri olduğunu kaydeden Başkan Akın, Malatya Belediyesi olarak bu sebepleri bir bir ortadan kaldırmak için gayret gösterdiklerini belirtti.

Akın konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Kayısının tanıtım problemi vardı. Biz göreve geldikten sonra dünya üzerinde kayısı ticaretiyle uğraşan firmaları araştırdık ve dünya üzerinde 220 firmanın kayısı ticaretiyle uğraştığını tespit ederek, bunları Malatya’ya davet ettik.

Geçen yıl düzenlediğimiz Uluslar arası Kayısı Sempozyumuna katılan bu kişilere kayısı ve ürünleri anlatıldı. İsviçre’den gelen bir katılımcı, çıkardığı dergide özel bir sayı hazırlayarak Malatya ve Malatya kayısısını tüm okurlarına anlattı. Yani Malatya ve Kayısımız dünya üzerinde yayın yapan bir mecmuada yayınlanarak, tanıtımı sağlandı.

Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz 2. Uluslar arası Kayısı Sempozyumu bu yıl da 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek.

Bu yıl da yine bu 220 kayısı ile ilgili faaliyet gösteren ilim ve ticaret firmalarına fuar ve şenlik davetiyelerimizi göndererek, Malatya’ya davet ettik.Bazılarıyla da telefonla görüşerek Malatya’ya gelmeleri sözünü aldık.

Artık Malatya’yı ve Malatya kayısısını dışarıda tanıtmak gibi bir imkanı elde ettik.

Biz şu anda yurtdışına yaklaşık 2 dolardan kuru kayısımızın kilosunu satıyoruz. Ancak 2 dolara sattığımız kişiler, bu kayısımızı entegre tesislerinde basit işlemeler ve ambalajlardan sonra yaklaşık 10 dolara satıyorlar. Yani biz kayısımızı satarken 5 kat zarar ediyoruz.

Kayısı Araştırma Vakfı toplantılarımızda bu işle ilgili arkadaşlarımıza dedik ki, bir araya gelin büyük bir entegre tesisi kurun ve siz işleyerek kayısımızı bu fiyata satın. Ancak esnaf arkadaşlarımız bu işe pek sıcak bakmadılar. Entegre tesisimiz kurulup, kayısımız layıkıyla işlenirse, şu anda kayısıda Malatyamızın kazandığı 200 milyon dolayındaki kazancımız 1 milyar dolara çıkabilir.

İnşallah önümüzdeki günlerde bu işle uğraşan insanlarımız entegre tesisini kurarlar ve kayısımızı daha yüksek fiyatlarla ihraç etme imkanı buluruz. Bu durumda hem üreticimiz, hem işçimiz hem nakliyecimiz daha fazla para kazanacak. Esnaflarımız, tücaarlarımız, Malatyamız ve nihayetinde de ülkemiz olarak bu işten karlı çıkacağız.

Biz Malatya Belediyesi olarak bu hedeflerin gerçekleşmesi için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bizim esas hedefimiz kayısı çiftçisini bugünden daha iyi bir yere taşıyabilmektir. Fuar ve Şenlikler de bu işin vesilesidir.

Fuar ve Şenliklerimiz her geçen yıl biraz daha gelişmiştir. Bu yıl 12-16 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan 5 günlük fuar ve şenlik programları çerçevesinde ülkemizin yetiştirdiği büyük sanatkarlar, bilim adamları, işadamları Malatya’ya gelecekler. Spor aktiviteleri düzenlenecek. İlim ve ticaret adamları Malatya’ya gelerek Malatyayı ve Malatyalıyı tanıyacak, fikir alışverişinde bulunacaklar."

Belediye Başkanı Akın, özellikle şenlik programını Malatyalının istediği ve her kesimin seveceği isimlerden oluşturmaya çalıştıklarını, vatandaşların fuar ve şenlik etkinliklerini ücretsiz olarak izleyeceklerini ifade ederek, 14. Malatya Fuarı ve Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali’nin Malatya’ya hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

12 Temmuz 2006 tarihinde başlayacak ve 5 gün sürecek olan 14. Malatya Fuarı ve Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali çerçevesindeki şenliklerde birbirinden ünlü sanatçılar sahne alacak.

Fuar ve Şenliklerin ilk gününde Uğur Işılak- Leman Sam, 2. gününde Murat Başaran -Kibariye, 3. gününde Fatih Kısaparmak- Zara, 4. gününde Hakan Altun-Gülay, 5. gününde ise Murat Kekilli ile Ceylan sahne alacaklar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız