SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Bitki Kuraklığa da Dayanıklı"

0
Güncellendi - 2016-02-22 10:21:03
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi tarafından, ilçelerin tarım ve hayvan potansiyeline göre çiftçilere yönelik yeni projeler hazırlıyor.

İlçelerin potansiyelleri ile ilgili olarak yoğun bir araştırma yapan ve edinilen bilgiler ışığında mevcut alandan daha çok gelir elde edilmesini, tarım ve hayvancılıkta sürekliliğin sağlanmasını gerçekleştirmek amacıyla çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenleyen Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından, Arguvanlı çiftçiler ile bir toplantı düzenlendi.

Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Hilmi Öksüztepe, Arguvan ilçesinde gerçekleştirilen toplantıda nadasa bırakılan tarlalarda Aspir üretimi hakkında çiftçilere bilgiler vererek, çiftçilerin istemeleri halinde kendilerine proje hazırlanması konusunda her türlü yardımın yapılacağını söyledi.

Aspirin üretim alanlarının ve faydalarının çok fazla olduğu belirten Öksüztepe, “Stratejik bir öneme sahip ülkemizde nadasa bırakılan alanların üretimde değerlendirilmesi ve bu alanlarda aspir üretiminin artırılması gerekmektedir. Biyodizel ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan aspir bitkisi kuraklığa dayanıklı tek yıllık uzun gün yağ bitkisidir. Coğrafyamızın kıraç bölgelerinde hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında üretimi yapılabilmektedir. Hububat tarımında toprak işlemeden hasada kadar geçen sürede kullanılan her türlü alet-ekipman aspir tarımında da kullanılmaktadır. Bu özelliğiyle Aspir, ilimizde kuru tarım yapılan alanlarda nadas yerine hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir. İlimizde nadasa bırakılan tüm alanlar aspir ekimine uygundur” dedi.

Tarımsal Projeler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Malatya genelindeki tarım arazilerinin daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi için uygun üretim şeklinin ve uygun ürünün yetiştirileceğini tespit edip o bölge ile ilgili proje uygulaması yapıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde  Arguvan’da 120.000 dekar alan aspir ekimi için pilot bölge olarak belirlendi. İlçe ve kırsal mahallelerdeki tanıtım ve bilgilendirme toplantıları sonucu sözleşmeli aspir tarımının geliştirilmesi ve il genelinde yapılması için ürün alım garantili sözleşmeli aspir tarımı yapacak firmanın 75 tonluk aspir tohumu dağıtımına başlayacağı belirtildi.

Ayrıca Aspir, İpard 2 kapsamında tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında değerlendirildiğinden müracaat edecek çiftçilerin, aspir tarımında kullanılan tüm tarım alet ve makineleri proje kapsamında alabilecekleri bildirildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız