SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Aspir Üretiminde Başarılı Sonuç

0
Güncellendi - 2016-08-01 17:32:20
Aspir Üretiminde Başarılı Sonuç
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından çiftçi gelirlerinin artırılması ve ürün çeşitlendirilmesi kapsamında sürdürülen çalışmalar bir bir meyvelerini vermeye başladı.

İklim ve toprak istekleri bakımından Malatya ilinde yetiştirilmeye uygun olan aspir bitkisi üreticilerimizin yüzünü güldürmeye devam ediyor. 2016 yılının ilk aylarında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen arazi çalışmaları ve çiftçi bilgilendirme toplantıları neticesinde, sözleşmeli üretim modeli ile yetiştiriciliği yapılan aspir, hasada bir adım daha yaklaştı.

Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde, üretici ile sözleşme yapan firma tarafından 120 ton aspir tohumu dağıtılarak yaklaşık 30.000 dekar arazi üzerinde yetiştiriciliği yapılan aspir üretimi, üreticinin yeni umudu oldu. Uzun yıllardır su kaynaklarına ulaşımın yetersizliği sebebiyle arazilerini nadasa bırakmak zorunda olan üreticiler, tarımsal ürünlerine bir yenisini ekleyerek tarımsal üretimlerine ve gelirlerine bir ivme kazandırmış oldular.

Tarımsal Projeler Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılan arazi kontrollerinde, söz konusu olan bitkinin, gelişiminin gayet iyi olduğu ve yüksek rekolte ürün elde edileceği belirlendi. Üreticiler ile yapılan birebir görüşmelerde, üreticinin memnuniyeti gözlerinden okunuyor.

Sözleşmeli tarım ile üretimlerini yapan üreticilerimizin taban fiyat ile ürün alım garantisinin olması ve üretim sürecinde teknik personellere her daim kolay ulaşabiliyor olması üreticilerin bütün endişelerini ortadan kaldırdı.

Bu sayede, üretimlerine öz güven ile devam eden üreticilerimiz, önümüzdeki yıllarda üretim alanlarını genişleterek devam edeceklerini belirterek, kendilerine bu imkanı tanıyan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür edip, minnettar olduklarını söylediler.

Aspir Nedir?

Papatyagiller familyasından olan Aspir 50 ile 100 santimetre boyunda olup, krem, beyaz, sarı, turuncu ve kırmızı renklerde çiçekler açan bir bitki türüdür. Halk arasında "yalancı safran" olarak da bilinmektedir. Zayıflatıcı özelliği olan Aspir, tansiyonu,  kolesterolü dengelerken, prostat, damar sertliği  ve  kanser hücrelerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Aspir ayrıca sanayi sektöründe de önemli yer tutan bir bitkidir. Tekstil ürünlerinde boya malzemesi olarak kullanılmakta ve boya verici özelliği sebebiyle gıda boyası olarak tercih edilir. Ayrıca sabun, boya, cila, vernik ve biyo yakıt olarak da kullanılır.

Bülten

aspirx

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız